Björnbärspaj

En härligt god kall efterrättspaj på det älskade björnbäret.

[ssba-buttons]

Ingredienser (8 portion)

100 g smör
100 g mandelmassa av bra kvalitet
3 ½ dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Björnbärskräm
4 äggulor
2 msk honung
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
½ liter frysta eller färska björnbär
Garnering
färska björnbär

Tillagning

Finfördela smöret och mandelmassa i mjölet.

Arbeta allt till en grynig massa.

Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg.

Lägg degen att vila i kylskåpet i c:a 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Tryck ut degen i en pajform.

Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.

Vispa samman äggulor, socker och grädde i en kastrull.

Sjud försiktigt under konstant vispning tills krämen tjocknar.

Låt krämen kallna. Ställ gärna krämen i kylen.

Lägg björnbären i en mixer eller matberedare och kör till puré. Passera purén i en trådsil.

Rör ner björnbärspuré och vaniljsocker i krämen. Ställ krämen en stund i kylskåpet.

Fyll pajskalet med krämen.

Fördela de färska björnbären ovanpå pajen.

Fler liknande recept