En härligt god kall efterrättspaj på det älskade björnbäret.
Björnbärspaj
Ingredienser (8 portion)
100 g smör
100 g mandelmassa av bra kvalitet
3 ½ dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Björnbärskräm
4 äggulor
2 msk honung
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
½ liter frysta eller färska björnbär
Garnering
färska björnbär
Tillagning
Finfördela smöret och mandelmassa i mjölet.
Arbeta allt till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg.
Lägg degen att vila i kylskåpet i c:a 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck ut degen i en pajform.
Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter.
Vispa samman äggulor, socker och grädde i en kastrull.
Sjud försiktigt under konstant vispning tills krämen tjocknar.
Låt krämen kallna. Ställ gärna krämen i kylen.
Lägg björnbären i en mixer eller matberedare och kör till puré. Passera purén i en trådsil.
Rör ner björnbärspuré och vaniljsocker i krämen. Ställ krämen en stund i kylskåpet.
Fyll pajskalet med krämen.
Fördela de färska björnbären ovanpå pajen.