En riktig godsak till kaffet på maten, eller som konfekt. Inte alls svår att göra. Biskvitårtan är mycket hållbar och kan till och med frysas.
Biskvitårta med apelsintryffel
Ingredienser (14 portion)
Botten
400 g mandelmassa
2 äggvitor
Apelsintryffel
1 dl vispgrädde
250 g mörk choklad (70 %)
50 g smör
finrivet skal av 1 apelsin
2 msk citruslikör
Chokladglasyr
ca 150 g blockchoklad
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Botten: Kör mandelmassan i matberedare tillsammans med äggvitorna till en smet eller riv mandelmassan grovt och blanda med äggvitan.
Bred ut en rundel, ca 22 cm, på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda 15-20 minuter på nedersta falsen i ugnen. Låt kallna.
Apelsintryffel: Koka upp grädden, Bryt ner chokladen i bitar. Rör tills den smält. Låt svalna till 35 grader. Rör ner smör, apelsinskal och likör. Låt svalna utan att stelna för mycket.
Bred ut tryffeln på bottbottnen något toppig i mitten. Låt stelna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen innan du ska glasera med choklad.
Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad och ringla över den kalla tryffeln, börja i mitten och fortsätt ut mot kanterna. Låt kallna. Förvara tårtan i kylskåp fram till serveringen. Det går också bra att frysa den.