Bergis

Fluffigt svenskt bröd med krispig skorpa och mjukt inkråm.

Ingredienser (2 portion)

50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk baksirap
12-13 dl vetemjöl
ägg
vallmofrön

Tillagning

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret i en kastrull.

Häll i mjölken och värn tills det blir c:a 37 grader.

Slå vätskan över jästen och rör tills det löst sig.

Tillsätt salt, sirap och nästan allt mjölet.

Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig.

Låt jäsa övertäckt i c:a 45 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kånda den smidig.

Dela degen i 2 delar och ta bort en lite dem av varje deg.

Forma de stora degbitarna till bröd.

Rulla ut de små bitarna och dela dem i två bitar var och sno dessa om varandra.

Dekorera bröden med de små snodarna.

Låt jäsa i c:a 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vallmofrön.

Grädda bröden på nedersta falsen i 25 minuter. Håll koll så de inte får för mycket färg. Täck över dem med aluminiumfolie om det håller på att hända.

Låt svalna mellan bakdukar.

Fler liknande recept