
Fluffigt svenskt bröd med krispig skorpa och mjukt inkråm.
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk baksirap
12-13 dl vetemjöl
ägg
vallmofrön
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värn tills det blir c:a 37 grader.
Slå vätskan över jästen och rör tills det löst sig.
Tillsätt salt, sirap och nästan allt mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig.
Låt jäsa övertäckt i c:a 45 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kånda den smidig.
Dela degen i 2 delar och ta bort en lite dem av varje deg.
Forma de stora degbitarna till bröd.
Rulla ut de små bitarna och dela dem i två bitar var och sno dessa om varandra.
Dekorera bröden med de små snodarna.
Låt jäsa i c:a 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vallmofrön.
Grädda bröden på nedersta falsen i 25 minuter. Håll koll så de inte får för mycket färg. Täck över dem med aluminiumfolie om det håller på att hända.
Låt svalna mellan bakdukar.