Barkis

Gott vitt svenskt bröd utan onödiga tillsatser.

Ingredienser (2 portion)

50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk vit baksirap
12-13 dl vetemjöl
äggvita
vallmofrön

Tillagning

Smula jästen i en stor bunke.

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm tills det blir fingervarmt.

Slå vätskan över jästen och rör tills det löst sig.

Tillsätt salt, sirap och nästan allt mjölet.

Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig.

Låt jäsa övertäckt i c:a 45 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kånda den smidig.

Dela degen i två delar och forma till bröd.

Låt jäsa i c:a 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på vallmofrön.

Grädda bröden på nedersta falsen i 10 minuter.

Sänk värmen till 200 grader och grädda i 15 minuter till.

Låt svalna mellan bakdukar.

Fler liknande recept