En härligt frasig och mycket söt arabisk kaka. Avnjuts helst med starkt svart kaffe.
Baklava
Ingredienser (30 portion)
10 ark filodeg
250 g smör
Fyllning
300 g hackade valnötter, pistaschnötter och sötmandlar
1 krm malen nejlika
2 tsk stött kardemumma
3 msk socker
Sockerlag
4 dl socker
2 dl vatten
½ dl citronsaft
Tillagning
Sätt ugnen på 150 grader.
Halvera filodegsarken till ca 20x30 cm (Håll dem fuktiga under en våt handduk, de torkar lätt).
Smält smöret och pensla botten av en rektangulär form, cirka 20x30 cm.
Blanda nötter, nejlika, kardemumma och socker.
Lägg det första filoarket i formen och pensla det med smör.
Strö över mandelhacket. Fortsätt likadant med resten av filloarken. Det ska vara många lager.
Skåra ut kakor i fyrkanter, cirka 15 st. Pensla översta lagret med vatten och lägg över ett bakplåtspapper.
Grädda kakorna i ugnen ca 1 timme.
Koka upp socker, vatten och citronsaft.
Låt sockerlagen koka på svag värme cirka en kvart. Låt den svalna.
Häll den över den färdiggräddade kakan så att allt täcks.
Ställ kakan åt sidan cirka två timmar. Skär sedan varje fyrkant i trekanter.