Amerikanska bagels passar både till brunch och mellanmål. Detta är ett grundrecept på bagels och smaksätter gör man genom att strö på till exempel nyttiga solrosfrön, färgglatt strössel eller helt vanligt strösocker.
Bagels
Ingredienser (12 portion)
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 ½ tsk salt
3 msk strösocker
13 ½ dl vetemjöl special
uppvispad äggvita
Tillagning
Smula jästen i en bunke. Strö på socker och salt. Lös upp med vatten.
Tillsätt lite mjöl i taget.
Arbeta degen i maskin i c:a 5 minuter. Degen skall vbli kompakt.
Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i c:a 60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
Forma varje bit till en rund bulle. Tryck ut ett hål i mitten av bullen med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.
Jäs bagelsen under bakduk på en bakplåtspappersbeklädd plåt i 45 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Koka några bagelsar i taget i vattnet, c:a 3 minuter på varje sida.
Låt dem torka av på en ren kökshandduk.
Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita. Strö på önskad smaksättning.
Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i c:a 20 minuter.