Besöker man Frankrike upptäcker man snabbt att ingen måltid är fullbordad utan en söt avslutning. Men man behöver inte vara fransman för att uppskatta en härlig fruktpaj. Fast i ärlighetens namn, inte bakas det speciellt ofta i de franska köken, men så har också minsta lilla by sin egen bagare.
Aprikospaj
Ingredienser (8 portion)
Deg
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 msk kallt vatten
Fyllning
3 msk socker
1 tsk mald kanel
2 burkar aprikoser à 400 g
1 ½ dl aprikosmarmelad
3 msk vitt vin eller vatten
½ dl rostade mandelspån
Till servering
crème fraiche eller lättvispad grädde
Tillagning
Skär smöret i kuber. Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en låg pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Nagga pajen med en gaffel. Låt stå i kylen minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen dirka 10 minuter. Strö över socker och kanel.
Låt aprikoserna rinna av och lägg dem i pajskalet med den kupiga sidan upp.
Värm marmeladen försiktigt tillsammans med vinet i en liten kastrull. Skeda över det mesta av marmeladen över aprikoserna. Strö över mandelspånen.
Grädda aprikospajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Skeda över resten av marmeladen mot slutet av gräddningen.