Äppeltarte med calvadosdoftande toffeesås

Mitt liv vore fattigt utan rosmarin. Utanför mitt köksfönster står min käre vän, den stora rosmarinbusken, som överlevt 17 vintrar nu. Men varje vinter för vi en gemensam kamp mot kylan.

Här ger de kraftfulla rosmarinbladen smak och doft åt en äppeltarte som är glaserad med calvados. Det är en av mina mest omtyckta äppeldesserter. Servera den gärna lite ljummen eller rumstempererad. Då framträder smakerna mer om den är kall.

[ssba-buttons]

Ingredienser (6 portion)

Mördeg
2 ½ dl vetemjöl
100 g smör, kallt i tärningar
2 msk strösocker
1 litet ägg
några droppar bittermandelessens
Fyllning
750 g äpplen
3 msk socker
1 msk malen kanel
Toffeesås
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2-3 msk calvados eller konjak
2 kvistar färsk rosmarin
Garnering
3 msk mandelspån eller rostade pinjenötter

Tillagning

Hacka alla ingredienser till mördegen, det går bäst om smöret är riktigt kallt. Täck degen med plast och låt den vila i kylen i cirka 20 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Kavla ut degen ganska tunt och klä en pajform, cirka 23 centimeter i diameter, med degen. Ställ formen kallt i 10 minuter, nagga botten med en gaffel och förgrädda skalet mitt i ugnen i 10-15 minuter.

Skala äpplena och skär dem i tunna, kärnfria skivor. Strö lite socker och kanel i botten av pajskalet. Lägg äppelskivorna över och fördela resten av sockret och kanelen. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Gör under tiden glasyren. Blanda socker, grädde, calvados och rosmarinkvistar. Koka ihop till det börjar bli tunn sirapskonsistens. Ta upp rosmarinkvistarna. Ta ut kakan och ringla glasyren över, strö på mandelspån eller rostade pinjenötter och grädda färdigt i ytterligare cirka 5 minuter.

Servera tarten ljummen eller rumstempererad, gärna med vaniljglass eller vispad vaniljgrädde.

Fler liknande recept