Amerikansk äppelpaj

Äppelpaj med lock som man gör “over there”. Använd höstäpplen med frisk och syrlig smak som till exempel Gravensteiner, Cox Orange eller Ingrid Marie.

Det finns många recept för den som är galen äpplen.

[ssba-buttons]

Ingredienser (8 portion)

5 dl vetemjöl
200 g smör
½ dl kallt vatten
Fyllning
6-8 äpplen
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ citron
1 ½ tsk malen kanel
2 krm malda nejlikor
1 tsk malen koriander
Pensling
1 ägg

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Kör mjöl och matfett till en grynig massa i en matberedare.

Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.

Låt degen vila i kylskåp i minst 30 min.

Skala och skär äpplena i tunna klyftor.

Blanda socker, vaniljsocker, citron och kryddor och blanda med äpplena.

Dela degen i en större och en något mindre bit.

Kavla den större biten och klä en pajform, ca 25 cm i diameter, med degen.

Nagga botten och lägg i äpplena.

Kavla resten av degen till ett lock. Lägg på locket på pajen och nyp ihop. Snitta några lufthål i locket och pensla med uppvispat ägg och strö på lite socker.

Grädda pajen mitt i ugnen tills den har fått fin färg, ca 30 min.

Servera ljummen med glass eller vaniljsås.

Fler liknande recept