Ett lite mer tidskrävande pitabrödsrecept. Men följer man anvisningarna noga så har får man ett förstklassigt resultat. Pitabröd bör fyllas med något, till exempel kebab eller falafel.
Äkta pitabröd
Ingredienser (12 portion)
30 g jäst
5 dl kallt vatten
900 g vetemjöl
½ dl olivolja
10 g havssalt
Tillagning
Lös jästen i vattnet och tillsätt mjölet.
Knåda i 5 minuter.
Tillsätt olivoljan och saltet och knåda i 5 minuter till.
Låt jäsa i övertäckt 1 timme. Tryck ihop degen efter halva jäsningen.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 12 delar. Rulla till runda bullar, som jäses i 10 minuter.
Kavla ut bullarna (ungefär tefatsstora) och lägg dem på plåtar.
Låt jäsa i 1 timme.
Sätt ugnen på högsta värme.
Spruta in vatten med en blomsputa. Grädda bröden mitt i ugnen ungefär 5 minuter.
Låt svalna på bakgaller.