
En läcker och smakrik äppelpaj med mandelmasse- och pepparkakssmak. Det rekommenderas att man gör sin egen hemmagjorda mandelmassa.
En läcker och smakrik äppelpaj med mandelmasse- och pepparkakssmak. Det rekommenderas att man gör sin egen hemmagjorda mandelmassa.
Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk farinsocker
½ tsk mald kryddnejlika
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
2 msk grädde
Pajfyllning
750 g medelstora svenska äpplen
150 g mandelmassa
2 ägg
2 dl vispgrädde
Kör snabbt ihop pajdegen i en matberedare.
Tryck ut den i en pajform, 26 cm diameter, med löstagbar kant.
Täck och ställ kallt c:a 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda 15 minuter i mitten av ugnen.
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i cirklar i dubbla lager i pajskalet.
Grovriv och fördela mandelmassan ovanpå äpplena.
Vispa ihop ägg och grädde. Häll blandningen över mandelmassan.
Grädda c:a 30 minuter i nedre delen av ugnen, tills äggstanningen är klar och pajen fått fin färg.
Servera den ljummen tillsammans med en klick lättvispad grädde.