Julstjärnor

Innan finska separatister skriver kommentarer som “dettaaa e int finska juuuulstjärnor” så ber vi att få det noterat att vi enbart har kallat dem för “julstjärnor”. Finska julstjärnor görs med nånslags katrinplommonmos. Vi tog svensk hallonsylt istället. Våra blev garanterat snyggare och säkert godare. Här finns vårt recept på smördeg.

Enkla lussebullar

Lättbakade lussebullar med kesella.

Enkel mjuk pepparkaka

En saftig och god mjuk pepparkaka.

Skållad mandel

Att skålla mandel är enkelt att göra och gör det godare att äta mandeln. Skållade mandlar är vanliga till glögg tillsammans med russin.

Alkoholfri glögg

En glögg som passar till gravida, chaufförer och nykterister. Receptet ger ungefär 1 liter färdig alkoholfri glögg.

Glögg

Att göra sin egen glögg är både roligt och enkelt och det blir godare än man tror. Den här glöggen är en snabbvariant där man helt enkelt värmer ingredienserna tills glöggen nästan kokar.

Knäck

Klassiskt svenskt julgodis som håller även i vår förvirrade tid.

Lussekatter

Lussebulle, saffransbröd, lussekatt eller saffransbulle är en självklarhet att servera till luciafikat den 13 december. Från början var lussekatten en överklassnjutning, men numera kan även en proletär äta den med gott samvete.

Adventspaj

En läcker och smakrik äppelpaj med mandelmasse- och pepparkakssmak. Det rekommenderas att man gör sin egen hemmagjorda mandelmassa.

Enkel pepparkaksdeg

Ett enkelt recept på pepparkasdeg. Degen gör man kvällen innan man ska baka papparkakor. Glöm inte julmusiken när det blir dags för pepparkaksbaket.

Pepparkaksrutor med lingontopping

Lingon och pepparkaka ger en härlig brytning i de här superenkla bakelserna. Blir man verkligen snäll av pepparkakor? Förr i tiden trodde man det, och den svensk-norsk-danske konungen Hans, som regerade 1497-1501, ordinerades pepparkakor för sitt usla humör. Det blev knappast sämre i alla fall!

Mjuk pepparkaka

Denna goda mjuka pepparkaka har mycket fuktighet i sig och är hållbar och saftig. Brytningen med de syltade apelsinskalen blir mycket raffinerad. Servera den i tjocka skivor till riktigt gott kaffe eller te. Mjuk pepparkaka är hållbar i ca 1 vecka i kyl och passar bra att frysa.