Köttbullar med potatismos

Köttbullar med potatismos

Vit glögg

Ett gott och enkelt recept på vit glögg. Glöggen blir godare hu längre den får stå och dra med kryddorna. Minst en vecka, men gärna en månad. Receptet ger ca 1 liter glögg.

Lussekatter med kesella

Detta är ett recept på riktigt luftiga och saftiga lussekatter till lucia, adventsfika eller självaste julafton. Saffran må vara världens dyraste krydda, men den är faktiskt helt oumbärlig i lussekatter och man kan inte snåla med den.

Julstjärnor

Innan finska separatister skriver kommentarer som “dettaaa e int finska juuuulstjärnor” så ber vi att få det noterat att vi enbart har kallat dem för “julstjärnor”. Finska julstjärnor görs med nånslags katrinplommonmos. Vi tog svensk hallonsylt istället. Våra blev garanterat snyggare och säkert godare. Här finns vårt recept på smördeg.

Enkla lussebullar

Lättbakade lussebullar med kesella.

Japonais (Japaner)

Dessa kakor var specialitet på Conditori Lundagård i Lund när jag arbetade där och ugnarna var fulla av japanbottnar hela dagen eftersom efterfrågan var så stor på denna hasselnötssmakande kaka. Vi gjorde den som tårta också. Receptet kommer ursprungligen från Schweiz, och Max Hämmerli, som var verkmästare, tog med sig…

Enkel mjuk pepparkaka

En saftig och god mjuk pepparkaka.

Grönkål

Grönkål heter egentligen långkål och är en vanlig rätt på julbord i Halland, nordvästra Skåne cg Danmark. Den äts som ett tillbehör till skinka och korv. Rätten är även vanlig i norra Tyskland men där är den dock inte enbart en julrätt utan den äts vintern igenom, gärna med kassler.

Skållad mandel

Att skålla mandel är enkelt att göra och gör det godare att äta mandeln. Skållade mandlar är vanliga till glögg tillsammans med russin.

Glögg

Att göra sin egen glögg är både roligt och enkelt och det blir godare än man tror. Den här glöggen är en snabbvariant där man helt enkelt värmer ingredienserna tills glöggen nästan kokar.

Lussekatter

Lussebulle, saffransbröd, lussekatt eller saffransbulle är en självklarhet att servera till luciafikat den 13 december. Från början var lussekatten en överklassnjutning, men numera kan även en proletär äta den med gott samvete.

Adventspaj

En läcker och smakrik äppelpaj med mandelmasse- och pepparkakssmak. Det rekommenderas att man gör sin egen hemmagjorda mandelmassa.