Recept saffranspasta med bräserade rödbetor

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Saffranspasta med bräserade rödbetorStjärnrecept

En tidig morgon åkte jag med en taxichaufför i Stockholm som kände igen min röst från radioprogrammet Meny. Direkt började vi prata om mat. Han var uppvuxen i Iran och berättade om sin mamma som lagade så god spaghetti med saffran och pinjenötter. Jag åkte hem och provlagade och lade till russin, lite honung och frästa rödbetor på toppen. Det blev så gott, tack snälla chauffören för inspirationen!

Receptet är hämtat ur boken Karin Franssons sju årstider (Prisma). Köp den på Bokus för 140 kr.

Utskriftsvänlig version

Saffranspasta med bräserade rödbetor med sökord som spagetti, saffran, höst, rödbetor och karin fransson

Ingredienser (6 portioner)

  • Saffranspasta
  • 1 paket spaghetti
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök, skalad
  • 3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
  • 1 msk fänkålsfrö, stötta
  • 3 msk sultanrussin
  • 1 msk honung
  • 1 kuvert, ½ g, saffran
  • 1 dl hönsbuljong
  • olivolja + lite smör
  • Garnering
  • 1 dl rostade pinjenötter, hackade
  • riven ost, eller gärna smulad feta- elelr getost
  • Brässerade rödbetor
  • 3 kokta rödbetor
  • 1 msk finhackad rosmarin
  • 1 klick smör
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Koka spaghettin al dente och spola den i kallt vatten. Låt den rinna av i ett durkslag.
  2. Rosta pinjenötterna till garneringen i en torr stekpanna. passa noga så att de inte bränns. Låt dem svalna och hacka dem sedan.
  3. Hacka fänkål och lök i mindre bitar och fräs tillsammans med vitlöken i en kastrull med olivolja och smör. Det ska inte få färg, bara bli mjukt och genomskinligt. Tillsätt saffran och honung. Fräs lite till.
  4. Häll i buljong och russin. Låt puttra sakta tills fänkålen känns mjuk och buljongen nästan kokat bort.
  5. Gör rödbetsfräset: skär rödbetor i tunna klyftor och fräs dem tillsammans med rosmarin i lite smör, tillsätt några droppar vatten. Låt dem bli varma, salta och peppra.
  6. Lägg spaghettin i grytan med fänkål och lök. Rör om ordentligt så att pastan blir helt klädd med den gula saffransröran. Lägg upp i en stor pastaskål eller i djupa tallrikar och strö över rostade pinjenötter eller riven eller smulad ost. Lägg på rödbetsfräset eller servera det i en skål för sig.

1 kommentar

  1. Daniel:

    5 stjärnor

    Den här var supergod. Vi hoppade fänkålsfröna och skulle nog ha haft mer honung, rosmarin och saffran.

Totalbetyg: 5 baserat på 1 betyg

Kommentera detta Saffranspasta med bräserade rödbetor recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013