Saffranspasta med bräserade rödbetor

En tidig morgon åkte jag med en taxichaufför i Stockholm som kände igen min röst från radioprogrammet Meny. Direkt började vi prata om mat. Han var uppvuxen i Iran och berättade om sin mamma som lagade så god spaghetti med saffran och pinjenötter. Jag åkte hem och provlagade och lade till russin, lite honung och frästa rödbetor på toppen. Det blev så gott, tack snälla chauffören för inspirationen!

Ingredienser (6 portion)

Saffranspasta
1 paket spaghetti
1 fänkål
1 gul lök, skalad
3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 msk fänkålsfrö, stötta
3 msk sultanrussin
1 msk honung
1 kuvert, ½ g, saffran
1 dl hönsbuljong
olivolja + lite smör
Garnering
1 dl rostade pinjenötter, hackade
riven ost, eller gärna smulad feta- elelr getost
Brässerade rödbetor
3 kokta rödbetor
1 msk finhackad rosmarin
1 klick smör
salt och peppar

Tillagning

Koka spaghettin al dente och spola den i kallt vatten. Låt den rinna av i ett durkslag.

Rosta pinjenötterna till garneringen i en torr stekpanna. passa noga så att de inte bränns. Låt dem svalna och hacka dem sedan.

Hacka fänkål och lök i mindre bitar och fräs tillsammans med vitlöken i en kastrull med olivolja och smör. Det ska inte få färg, bara bli mjukt och genomskinligt. Tillsätt saffran och honung. Fräs lite till.

Häll i buljong och russin. Låt puttra sakta tills fänkålen känns mjuk och buljongen nästan kokat bort.

Gör rödbetsfräset: skär rödbetor i tunna klyftor och fräs dem tillsammans med rosmarin i lite smör, tillsätt några droppar vatten. Låt dem bli varma, salta och peppra.

Lägg spaghettin i grytan med fänkål och lök. Rör om ordentligt så att pastan blir helt klädd med den gula saffransröran. Lägg upp i en stor pastaskål eller i djupa tallrikar och strö över rostade pinjenötter eller riven eller smulad ost. Lägg på rödbetsfräset eller servera det i en skål för sig.

Fler liknande recept