Snabba och enkla recept på ris http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/ris/ Snabba och enkla recept på ris. Recept från Receptcentralen.se Mon, 23 Sep 2019 17:40:25 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Nordafrikansk räkpilaff http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/nordafrikansk-rakpilaff/ Snabblagad allt-i-ett räkrätt med ras el hanout. Ras el hanout är en nordafrikansk kryddblandning som numera finns i de flesta välsorterade svenska mataffärer. Ras el hanout har inte nåt bestämt recept, men oftast ingår kryddnejlika, kardemumma, koriander, spiskummin, kanel, mald chilipeppar, muskot, peppar och gurkmeja. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/nordafrikansk-rakpilaff/

Snabblagad allt-i-ett räkrätt med ras el hanout. Ras el hanout är en nordafrikansk kryddblandning som numera finns i de flesta välsorterade svenska mataffärer. Ras el hanout har inte nåt bestämt recept, men oftast ingår kryddnejlika, kardemumma, koriander, spiskummin, kanel, mald chilipeppar, muskot, peppar och gurkmeja.

Ingredienser (4 portioner)

  • 300 g nyskalade räkor
  • 1 bit grovt hackad färsk ingefära
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 urkärnade medelstora tomater
  • 1 fint skivad gul lök
  • ¾ dl vegetabilisk olja
  • 2 tsk ras el hanout
  • handfull kokosflingor
  • färsk koriander
  • Kokosris
  • 3 dl basmatiris
  • 4 dl kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • ¼ tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp kokosmjölk, vatten och salt.
  2. Tillsätt riset och koka i 15 minuter på svag värme. Låt dra i 5 minuter. Lufta med en gaffel.
  3. Kör ingefära, vitlök och tomater till en röra med en valfri mixer.
  4. Stek löken på medelvärme i 10 minuter.
  5. Tillsätt ras el hanout och tomatröran. Rör om då och då. När det bubblar tillsätts räkor.
  6. När räkorna blivit varma är det klart. Strö över kokosflingor och korander.
]]>
recept Sat, 16 Oct 2010 08:20:09 +0100
Ugnsbakad thaikyckling http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/ugnsbakad-thaikyckling/ En krångelfri familjemåltid med en härlig smak kokosnöt och grön curry. Passar även bra som matlåda. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/ugnsbakad-thaikyckling/

En krångelfri familjemåltid med en härlig smak kokosnöt och grön curry. Passar även bra som matlåda.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 msk vegetabilisk olja
  • 1 hackad lök
  • 400 g minikycklingfiléer
  • 4-5 msk thailändsk grön currypasta (ta lite mindre för en mildare smak)
  • 250 g basmatiris
  • 2 urkärnade och klyftade röda paprikor
  • 1 lime
  • 2 1/2 dl kokande vatten
  • 400 g kokosmjölk
  • färska korianderblad

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Hetta upp oljan i en stor ugnsfast gryta, stek löken mjuk i 5 minuter.
  3. Tillsätt kyckling och currypasta, koka i 3 minuter under omrörning.
  4. Riv skalet på limen fint och pressa ur saften.
  5. Häll i ris och paprika, rör ned i limeskal och saft, kokande vatten och kokosmjölk.
  6. Koka upp och lägg på locket och grädda i 20 minuter tills riset är färdigkokt.
  7. Strö över koriander före servering.
]]>
recept Tue, 12 Oct 2010 08:38:08 +0100
Enkel risotto i ugn http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/enkel-risotto-i-ugn/ Enklare variant på risotto som görs i ugn. Risotto kan bådeätas som tillbehör till kött eller fisk eller som förrätt eller lättare lunch. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/enkel-risotto-i-ugn/ Enklare variant på risotto som görs i ugn. Risotto kan bådeätas som tillbehör till kött eller fisk eller som förrätt eller lättare lunch.

Ingredienser (4 portioner)

  • 250 g hackat rökt sidfläsk
  • 1 hackad gul lök
  • 25 g smör
  • 300 g risottoris (avorioris, arborioris, vialone nano eller carnaroliris)
  • ¾ dl torrt vitt vin
  • 150 g halverade körsbärstomater
  • 7 dl varm hönsbuljong (7 dl vatten kokas med 1 ½ buljongtärning)
  • 50 g riven parmesan

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader (180 om man har varmluft).
  2. Stek sidfläsket i en ugnssäker gryta eller kastrull på spisen i 3-5 minuter tills gyllene och frasigt.
  3. Rör i lök och smör och koka i 3-4 minuter tills den mjuknat.
  4. Häll i riset och blanda väl.
  5. Häll över vinet och koka i 2 minuter tills det absorberats.
  6. Tillsätt körsbärstomater och varm buljong och låt koka upp.
  7. Täck med lock, ställ in i ugnen och grädda i 18-20 minuter.
  8. Rör ner det mesta av parmesanen och servera resten till.
]]>
recept Sat, 9 Oct 2010 08:10:16 +0100
Röd thaicurry http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/rod-thaicurry/ Mycket enkel thairätt. Servera kokt ris till. Blir det nåt över är det en utmärkt matlåda. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/rod-thaicurry/

Mycket enkel thairätt. Servera kokt ris till. Blir det nåt över är det en utmärkt matlåda.

Ingredienser (4 portioner)

  • 600-700 g kycklingfilé
  • 2 burkar kokosmjölk (800 g)
  • 2 msk röd currypasta
  • 140 g bambuskott på burk
  • haricots verts
  • 1/2 dl fish sauce
  • 1 lime
  • 1 msk strösocker
  • 1 röd chilifrukt

Tillagning

  1. Skär kycklingfilén på längden i lagom bitar.
  2. Koka kokosmjölken tillsammans med rödcurrypastan i en stor kastrull.
  3. Tillsätt fisksås och strösocker och koka upp igen.
  4. Lägg i kycklingfilén.
  5. Lägg i grönsakerna och pressa i limejuice när kycklingen är klar.
  6. Garnera med röd chili. Servera med kokt ris.
]]>
recept Sat, 18 Sep 2010 08:01:40 +0100
Nyttiga kycklingnuggets (chicken nuggets) http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/nyttiga-kycklingnuggets-chicken-nuggets/ Kycklingnuggets är en favorit i alla åldrar. Servera de krispiga kycklingbitarna med sötsursås och ris. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/nyttiga-kycklingnuggets-chicken-nuggets/

Kycklingnuggets är en favorit i alla åldrar. Servera de krispiga kycklingbitarna med sötsursås och ris.

Ingredienser (4 portioner)

  • 600-700 g kycklingfilé
  • 1 ägg
  • 1 dl dinkelsikt
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 dl fint riven parmesanost
  • 1 ½ dl polenta
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • Sötsursås
  • 1 liten burk inlagd ananas
  • 1 scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 msk rapsolja
  • 1 dl hönsbuljong från tärning (se anvisningar på förpackningen)
  • 3 msk röd vinäger
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk tomatpure
  • 2 msk mald arrowrot
  • 2 msk kallt vatten

Tillagning

  1. Sötsur sås: Hacka ananas, scharlottenlök och vitlök.
  2. Hetta upp oljan i en kastrull.
  3. Fräs grönsakerna utan att de tar färg.
  4. Blanda ner de övriga ingredienserna och låt koka upp.
  5. Rör ihop redningen och tillsätt den under omrörning till önskad konsistens.
  6. Sila såsen. Avsluta med att pressa ur saften ur ananasbitarna.
  7. Låt svalna.
  8. Kycklingnuggets: Skär kycklingen i mindre bitar.
  9. Vispa upp ägget i en skål eller djup tallrik.
  10. Blanda dinkelsikt och salt i en annan skål eller tallrik.
  11. Blanda riven parmesanost och polenta i en tredje skål eller tallrik.
  12. Vänd kycklingbitarna i dinkelsikt, doppa i det uppvispade ägget och avsluta med att panera med polenta/parmesanost.
  13. Smält smöret och tillsätt rapsoljan.
  14. Stek kycklingnuggetsarna gyllenbruna.
  15. Servera kycklingnuggets med sötsursås och ris.
]]>
recept Tue, 27 Jan 2009 20:25:56 +0100
Laxfrikassé http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/laxfrikasse/ En lättlagad laxrätt för hela familjen som man kan göra på ingredienser man oftast har hemma. Servera laxfrikassé med kokta grönsaker och ris eller potatis. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/laxfrikasse/

En lättlagad laxrätt för hela familjen som man kan göra på ingredienser man oftast har hemma. Servera laxfrikassé med kokta grönsaker och ris eller potatis.

Ingredienser (4 portioner)

  • 400 g skinnfri laxfilé
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 msk matlagningsgrädde
  • hackad dill
  • 25 nyskalade räkor
  • 1 citron
  • salt
  • vitpeppar

Tillagning

  1. Skär laxfilén i stora kuber.
  2. Smula ner fiskguljongtärningen i en kastrull med vattnet. Låt koka upp. Skaka mjöl och matlagningsgrädde i en lite burk och tillsätt det mesta till önskad konsistens.
  3. Tillsätt laxkuberna och låt sjuda 4-5 minuter. Tillsätt 2 msk pressad citron och lite hackad dill. Smaka av med salt och peppar. Lägg i räkorna.
  4. Servera med ris, en klyfta citron och kokta grönsaker.
]]>
recept Wed, 1 Oct 2008 12:30:55 +0100
Stekt ris med räkor http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/stekt-ris-med-rakor/ Stekt ris görs på olika sätt över hela Sydostasien. Man skulle kunna säga att det är Asiens svar på pyttipanna, eftersom man med fördel kan slänga i nästan vilka rester som helst. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/stekt-ris-med-rakor/

Stekt ris görs på olika sätt över hela Sydostasien. Man skulle kunna säga att det är Asiens svar på pyttipanna, eftersom man med fördel kan slänga i nästan vilka rester som helst.

Ingredienser (4 portioner)

  • 5 dl jasminris (gärna från gårdagen)
  • 2 ägg
  • 100 g bacon eller kabanossen
  • 1 morot
  • 50 g gröna ärtor
  • 2 vitlöksklyftor
  • matolja
  • 4 salladslökar
  • färsk koriander
  • 1 msk sötsur chilisås
  • 2 msk soja
  • 150 g skalade räkor
  • svartpeppar

Tillagning

  1. Använd gärna ris som blivit över från gårdagen. Om inte så koka riset i god tid så att det kan kylas ned och torka lite.
  2. Rör ihop äggen något och stek en tunn omelett. Strimla den och ställ åt sidan.
  3. Skär upp baconet i 1-2 cm stora bitar. Stek dem och ställ åt sidan (om kabanossen används ska den skivas och tillsättas i slutet).
  4. Grovhacka moroten, koka den i 4 minuter tillsammans med ärtorna.
  5. Finhacka vitlöken. Grovhacka salladslöken och koriandern.
  6. Snabbstek vitlöken i ganska rikligt med olja. Tillsätt riset och den vita delen av salladslöken. Stek under omrörning i 2 minuter.
  7. Tillsätt chilisås, soja, bacon, morot, ärtor, omelett och räkor. Slå av värmen, tillsätt nymalen peppar, rör om ordentligt och garnera med koriander och den gröna delen av salladslöken.
]]>
recept Fri, 8 Aug 2008 21:46:18 +0100
Sambalkyckling http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/sambalkyckling/ En lättlagad vardagsrätt för den som gillar mat med lite sting i. Är det någon i sällskapet som är känslig kan man låta bli att bre sambalpasta på en av kycklingfiléerna. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/sambalkyckling/

En lättlagad vardagsrätt för den som gillar mat med lite sting i. Är det någon i sällskapet som är känslig kan man låta bli att bre sambalpasta på en av kycklingfiléerna.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 kycklingfiléer
  • smör
  • 1-2 msk sambal oelek
  • 2 msk torkad oregano
  • 1 msk flytande honung
  • 3 msk olivolja
  • 20 svarta oliver
  • 15 körsbärstomater

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ungsfast form med lite smör och lägg i kycklingfiléerna.
  3. Blanda sambal sambal oelek, torkad oregano, flytande honung och olivolja. Bred ut sambalpastan på kycklingfiléerna.
  4. Sätt in kycklingfiléerna i i ugnen och grädda i 5 minuter.
  5. Ta ut kycklingen. Strö på oliver och körsbärstomater. Grädda i ytterligare 10 minuter. Kontrollera så att kycklingen är genomstekt.
  6. Servera sambalkycklingen med kokt ris.
]]>
recept Tue, 5 Aug 2008 08:04:23 +0100
Enkel teriyakilax http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/enkel-teriyakilax/ En enkel och smakrik japansk rätt som man lätt svänger ihop hemma. Den som känner sig extra ambitiös gör såklart sin egen [a href=*http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/teriyakisas/*]teriyakisås[/a]. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/enkel-teriyakilax/

En enkel och smakrik japansk rätt som man lätt svänger ihop hemma. Den som känner sig extra ambitiös gör såklart sin egen teriyakisås.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 portionsbitar laxfilé
  • ½ dl teriyakisås
  • ½ msk smör
  • 100 g haricots verts, lätt kokta
  • ½ fänkål
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • ½ msk pressad lime
  • 1 msk sesamfrö
  • havssalt
  • vitpeppar

Tillagning

  1. Strimla paprika och fänkål.
  2. Skär laxen i bitar. Lägg dem i en plastpåse och häll över teriyakisåsen. Låt marinera i 1 timme.
  3. Ta upp laxfiléerna och stek dem i smör ett par min per sida. Salta och peppra.
  4. Fräs upp grönsakerna. Häll limesaft över. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp grönsakerna med fisken ovanpå. Garnera med sesamfrö.
  6. Servera med jasminris och extra teriyakisås.
]]>
recept Sat, 17 May 2008 21:05:08 +0100
Pilaffris http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/pilaffris/ Pilaffris är mycket fylligt i smaken och passar att servera till kokta eller stekta fisk- eller kötträtter. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/pilaffris/ Pilaffris är mycket fylligt i smaken och passar att servera till kokta eller stekta fisk- eller kötträtter.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 liten gul lök
  • 2 ½ dl långkornigt ris
  • 2 msk smör
  • ca 6 dl vatten
  • ½ tsk salt

Tillagning

  1. Hacka löken.
  2. Fräs lök och ris i en tjockbottnad gryta. Låt det bli gyllenbrunt.
  3. Späd med vatten. Tillsätt salt.
  4. Koka på svag värme under lock i ca 20 minuter
]]>
recept Wed, 7 May 2008 20:44:55 +0100
Risgrynsgröt http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/risgrynsgrot/ Risgrynsgröt som man gör själv blir oftast godare än den man köper i butik. Serveras traditionellt med mjölk, socker och kanel. Kall risgrynsgröt kan användas till både ris à la Malta och apelsinris. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/risgrynsgrot/ Risgrynsgröt som man gör själv blir oftast godare än den man köper i butik. Serveras traditionellt med mjölk, socker och kanel. Kall risgrynsgröt kan användas till både ris à la Malta och apelsinris.

Ingredienser (4 portioner)

  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 1 ½ dl rundkornigt ris
  • 7 dl mjölk
  • 1 msk strösocker

Tillagning

  1. Koka upp vatten, salt och smör.
  2. Lägg i riset och koka på svag värme under lock i ca 10 minuter.
  3. Späd med mjölken.
  4. Låt gröten koka upp på nytt och sedan svälla på mycket svag värme under lock i ca 30 minuter.
  5. Smaksätt med socker. Rör om den färdiga gröten.
]]>
recept Mon, 5 May 2008 17:18:02 +0100
Enkel citruskyckling http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/enkel-citruskyckling/ Det här är en snabb, god och enkel vardagsrätt, som tar tillvara det faktum att citrusfrukter och kyckling är en bra kombination. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/enkel-citruskyckling/

Det här är en snabb, god och enkel vardagsrätt, som tar tillvara det faktum att citrusfrukter och kyckling är en bra kombination.

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g kycklingfilé
  • ½ lime
  • ¼ citron
  • smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ smulad hönsbuljongtärning
  • 1 tsk soja
  • 1 msk svensk honung
  • persilja
  • ris

Tillagning

  1. Koka fyra portioner ris.
  2. Tvätta limen och citronen. Riv skalet och pressa ur saften.
  3. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i smör ca 5 minuter per sida. Salta och peppra.
  4. Lägg över filéerna i en tjockbottnad kastrull. Häll över citrussaften och det rivna skalet.
  5. Vispa ihop crème fraiche, vatten, hönsbuljongtärning, honung och soja. Häll allt över filéerna. Låt koka några minuter på svag värme. Servera med ris och persilja.
]]>
recept Thu, 21 Feb 2008 08:55:29 +0100