Snabba och enkla recept från Mellanöstern http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/mellanostern/ Snabba och enkla recept från Mellanöstern. Recept från Receptcentralen.se Sun, 25 Feb 2018 22:53:42 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2018 Lammfärskebab med spiskummin, lime och persilja http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/lammfarskebab-med-spiskummin-lime-och-persilja/ Lammfärs har en stark och egen smak som står sig bra även i mustiga rätter. Jag har en förkärlek för persisk smaksättning där fräschören i form av citrus och många örter samsas med en karaktärsfull krydda som spiskummin. Och så tycker jag väldigt mycket om att äta med fingrarna, det är härligt att slippa ta med sig hela köket ut när det är middagsdags. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/lammfarskebab-med-spiskummin-lime-och-persilja/

Lammfärs har en stark och egen smak som står sig bra även i mustiga rätter. Jag har en förkärlek för persisk smaksättning där fräschören i form av citrus och många örter samsas med en karaktärsfull krydda som spiskummin. Och så tycker jag väldigt mycket om att äta med fingrarna, det är härligt att slippa ta med sig hela köket ut när det är middagsdags.

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g lammfärs
  • 1 dl vatten
  • ½ dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 2 vitlöksklyftor
  • 10 kvistar mynta, finhackade
  • 10 stjälkar bladpersilja, finhackade
  • 1 msk spiskummin
  • saften av 1 lime
  • salt och svartpeppar

Tillagning

  1. Börja med att blötlägga träspett till kebaberna.
  2. Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla i ca 10 minuter. Arbeta i lite salt i lammfårsen och tillsätt äggen. Riv vitlöken och blanda ner. Smaka av med mynta, persilja, spiskummin, salt och svartpeppar. Avsluta med att blanda i ströbrödet.
  3. Forma köttfärssmeten till korvar och trä upp dem på träspetten. Grilla kebaberna över glöden tills de får fin fårg och fast konsistens. Avsluta med att pressa några droppar limesaft på varje spett.
  4. De här lammspetten är fantastiska tillsammans med auberginekaviar, pitabröd och gurka i gräddfil, samt lite nyskuren tomat.
]]>
recept Sun, 25 Apr 2010 19:47:37 +0100
Köfte http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/kofte/ Turkisk rätt som tros vara ursprunget till de "svenska" köttbullarna. Köfte blir godast om de grillas över glöd, men de kan såklart även stekas. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/kofte/

Turkisk rätt som tros vara ursprunget till de "svenska" köttbullarna. Köfte blir godast om de grillas över glöd, men de kan såklart även stekas.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 liten gul lök
  • 400 g nötfärs
  • ½ tsk kanel
  • 2 tsk spiskummin
  • salt
  • svartpeppar

Tillagning

  1. Riven löken grovt.
  2. Blanda samman alla ingredienserna.
  3. Forma avlånga köfte och trä på spett.
  4. Stek eller grilla.
  5. Servera med ris, grönsaker och stekt halloumi.
]]>
recept Wed, 24 Dec 2008 15:31:57 +0100
Kebab http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/kebab/ En försvenskad kebab som är både nyttigare och enklare att göra än äkta kebab. Det är för övrigt rätt svårt att få plats med en kebabstock i ett standardkök. [a href=*http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/pitabrod/*]Pitabröden[/a], [a href=*http://www.receptcentralen.se/nyttigt/enkel-tomatsas/*]tomatsåsen[/a] och [a href=*http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/vitloksdressing/*]vitlöksdressingen[/a] är enkla att göra själv. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/kebab/

En försvenskad kebab som är både nyttigare och enklare att göra än äkta kebab. Det är för övrigt rätt svårt att få plats med en kebabstock i ett standardkök.

Pitabröden, tomatsåsen och vitlöksdressingen är enkla att göra själv.

Ingredienser (4 portioner)

  • 400 g lövbiff
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 krm chilipulver
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • Tillbehör
  • pitabröd
  • salladsblad
  • halverade körsbärstomater
  • morotsstavar
  • strimlad rödlök
  • vitlöksdressing
  • tomatsås

Tillagning

  1. Strimla lövbiffen, krydda med spiskummin, svartpeppar, salt och chilipulver och stek i en het stekpanna med lite smör.
  2. Fyll pitabröden med tillbehör eller låt var och en göra det själv.
]]>
recept Sat, 23 Aug 2008 20:55:22 +0100