Snabba och enkla recept från Indien http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/indien/ Snabba och enkla recept från Indien. Recept från Receptcentralen.se Mon, 16 Jul 2018 07:08:47 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2018 Äppelchutney http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/appelchutney/ God äppelchutney som passar till mycket. Den kan t.ex. liva upp både kyckling och blodpudding. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/appelchutney/

God äppelchutney som passar till mycket. Den kan t.ex. liva upp både kyckling och blodpudding.

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g svenska äpplen
  • 1 gul lök
  • 2 msk fintärnad färsk ingefära
  • ½ dl farinsocker
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk russin
  • 1 tsk kanel

Tillagning

  1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
  2. Lägg dem i en gryta och ägg i alla övriga ingredienser.
  3. Koka på svag värme tills äpplena är mjuka, tar 10-15 minuter.
]]>
recept Mon, 8 Nov 2010 07:15:10 +0100
Krämig sambalpasta http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/kramig-sambalpasta/ En snabb och god vardagspastarätt med kött. Har man inte på all sambal från början så funkar rätten även att servera till barn http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/kramig-sambalpasta/

En snabb och god vardagspastarätt med kött. Har man inte på all sambal från början så funkar rätten även att servera till barn

Ingredienser (4 portioner)

  • 400 portioner pasta, t. ex. gnocchi
  • 600 g skinkstek eller annat fläskkött
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 1 msk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 2-3 tsk sambal oelek
  • 2 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Skär köttet i strimlor.
  2. Skala och hacka vitlöken och skala och skiva rödlöken.
  3. Koka pastan.
  4. Bryn det strimlade köttet i smör i en het stekpanna. Lägg över i en gryta.
  5. Fräs vitlök och rödlök och lägg över i grytan.
  6. Tillsätt vispgrädde, fond, sambal oelek och soja. Låt koka i några minuter.
  7. Servera köttsåsen med pastan och valfria grönsaker.
]]>
recept Wed, 14 Apr 2010 16:38:45 +0100
Currysill http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/currysill/ En lite mer exotisk sill som man kan servera som lättare lunch eller vid stort sett vilken svensk mathögtid som helst. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/currysill/

En lite mer exotisk sill som man kan servera som lättare lunch eller vid stort sett vilken svensk mathögtid som helst.

Ingredienser (1 portion)

  • 1 burk matjessill (125 g avrunnen sill)
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk gräddfil
  • 1 tsk currypulver eller currypasta
  • 1-2 krm gurkmeja

Tillagning

  1. Låt matjessillen rinna av ordentligt.
  2. Skär sillen i bitar om det är hela filéer.
  3. Rör ihop majonnäs, gräddfil, curry och gurkmeja till en currysås.
  4. Blanda sillbitar och currysås.
  5. Låt stå och dra en stund i kylskåpet före servering.
]]>
recept Fri, 2 Apr 2010 21:39:58 +0100
Vindaloo http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/vindaloo/ Vindaloo är en curryrätt som kan göras precis hur stark som helst om man vill det. Servera vindaloo med ris och indisk öl. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/vindaloo/

Vindaloo är en curryrätt som kan göras precis hur stark som helst om man vill det. Servera vindaloo med ris och indisk öl.

Ingredienser (4 portioner)

  • 600 g fläskfilé i tärningar
  • 4 curryblad
  • 1 tsk svarta senapskorn
  • 1 ½ dl vatten
  • 3 msk ghee
  • Currypasta
  • 1 dl maltvinäger
  • 2 msk hel torkad koriander
  • 1 msk hel spiskummin
  • 1 tsk mald chili
  • 2 tsk mald gurkmeja
  • 1 tsk hel kardemumma
  • 2 msk grovskuren ingefära
  • 3 grovhackade vitlöksklyftor
  • 4 svartpepparkorn
  • 4 hela kryddnejlikor
  • 1 kanelstång
  • ½ tsk salt

Tillagning

  1. Kör ingredienserna till currypastan i en mixer till en slät pasta, tillsätt mera vinäger om det blir för tjockt.
  2. Lägg fläskfilé, currypastan och currybladen i dubbla plastpåsar att marinera minst 8 timmar, gärna över natten.
  3. Hetta upp gheen i en gjutjärnsgryta.
  4. Fräs senapsfröna på moderat värme under omrörning tills de börjar dofta.
  5. Tillsätt köttet med marinad och vatten. Sjud under lock
    i 30 minuter.
  6. Ta av locket och sjud ytterligare 30 min. Rör om då.
  7. Servera med ris och indisk öl.
]]>
recept Fri, 15 Jan 2010 18:52:04 +0100
Räkpanna Indienne http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/rakpanna-indienne/ Spicy och snabblagad räkpanna. Servera med bröd och/eller ris. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/rakpanna-indienne/

Spicy och snabblagad räkpanna. Servera med bröd och/eller ris.

Ingredienser (4 portioner)

  • 700 g räkor med skal
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 purjolök
  • 2 tsk curry
  • olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 1-2 tsk sambal oelek

Tillagning

  1. Skala räkorna.
  2. Kärna ur och tärna paprikorna.
  3. Ansa, skölj och strimla purjolöken.
  4. Fräs lite olivolja med curryn.
  5. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa några minuter utan att de får färg.
  6. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och krossade tomater.
  7. Låt sjuda c:a 5 minuter.
  8. Tillsätt grädden. Smaka av med salt, svartpeppar och sambal.
  9. Blanda i räkorna och låt allt bli varmt.
  10. Servera med kokt ris och/eller bröd till.
]]>
recept Tue, 6 Jan 2009 10:44:59 +0100
Enkel tikka masala http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/enkel-tikka-masala/ Ett enkelt recept på den indiska höjdargrytan tikka masala. Servera på kokt ris och en enkel isbergssallad med [a href=*http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/raita/*] raita[/a]. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/enkel-tikka-masala/

Ett enkelt recept på den indiska höjdargrytan tikka masala. Servera på kokt ris och en enkel isbergssallad med raita.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 burk Sharwoods Tikka Masala
  • 2-3 kycklingfiléer
  • smör

Tillagning

  1. Koka riset.
  2. Skär kycklingfiléerna i stora tärningar.
  3. Bryn kycklingen i en halvstor kastrull i lite smör.
  4. Tillsätt Sharwoods Tikka Masala och koka upp.
  5. Låt koka under lock 15-20 minuter tills kycklingen är genomstekt.
  6. Servera med ris.
]]>
recept Sun, 17 Aug 2008 12:42:30 +0100
Tandoorikyckling http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/tandoorikyckling/ En god indisk rätt som man lagar lätt hemma. Servera med ris, [a href=*http://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/naan/*]naan[/a] och en krispig sallad med [a href=*http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/raita/*]raita[/a]. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/tandoorikyckling/

En god indisk rätt som man lagar lätt hemma. Servera med ris, naan och en krispig sallad med raita.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 kycklingfiléer
  • ½ dl tandoori kryddpasta
  • ½ dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Blanda tandoorimarianden i en plastpåse. Lägg i kycklingfiléerna och gnid så att alla får marinad på sig.
  2. Marinera i kylskåpet i 3-6 timmar.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Lägg kycklingfiléerna i på ett grillgaller som står på en plåt.
  5. Sätt in plåt och galler i ugnen och stek dem i 30-35 minuter.
  6. Servera tandoorikycklingen med ris, naan och en krispig sallad med raita.
]]>
recept Sun, 8 Jun 2008 12:16:48 +0100
Raita http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/raita/ Indisk yoghurtsås som svalkar bra till kryddheta indiska rätter. http://www.receptcentralen.se/snabbt-och-enkelt/raita/

Indisk yoghurtsås som svalkar bra till kryddheta indiska rätter.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 slanggurka
  • 1 tsk salt
  • 5 dl naturell yoghurt
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 4 msk färsk mynta
  • 2 msk flytande honung

Tillagning

  1. Skala och riv gurkan grovt. Hacka myntan fint.
  2. Strö salt över slanggurkan och lägg den i en sil att droppa av ungefär 30 minuter.
  3. Blanda yoghurten med övriga ingredienser.
  4. Krama vätskan ur gurkan och blanda ner den.
  5. Smaka av med honung om så önskas.
]]>
recept Sun, 8 Jun 2008 12:06:47 +0100