Pot au feu

I motsats till vad de flesta receptsajter och matbloggare verkar tro, så är det oxkött som gäller i den franska klassiker. Pot au feu är en oxgryta med blandade grönsaker.

Ingredienser (6 portion)

1 1/2 kg högrev alternativt märgpipa
3 gula lökar
5 morötter
8 vitlöksklyftor
2 palsternackor
3 majrovor
1 rotselleri
1 purjolök
1 kryddbukett
8 hela svartpepparkorn
1 dl hackad persilja

Tillagning

Lägg nötköttet i en kastrull med vatten så att det täcker och koka upp.

Slå av vattnet och skölj köttet och kastrullen.

Fyll på med nytt kallt vatten, hela pepparkorn och lite salt.

Koka upp på nytt och sjud i 1 timme.

Skala och skölj grönsakerna och rotfrukterna och skär upp snyggt.

Tillsätt kryddbuketten, vitlök, morötter, lök och selleri efter en timmes sjudning.

Efter ytterligare en timmes koktid tillsätts purjolök, palsternackor och majrovor.

Koka ytterligare 10 minuter och lolla så köttet är mört och smaka av buljongen som nu bör vara ungefär 8 dl.

Lägg upp och varmhåll kött och grönsaker på fat.

Sila buljongen i en soppterrin och strö över persiljan strax innan serveringen.

Servera buljongen som förrätt och köttet med grönsakerna till huvudrätt.

Fler liknande recept