Pollo alla Creta

Detta är ett av de äldsta kända tillredningssätten inom kokkonsten. Ursprungligen tog man fuktig lera, klädde in fågeln med den och lät fågeln steka över öppen eld. När rätten var färdig slogs leran helt enkelt sönder.

Tack vare den slutna formen steker hönan i egen saft, behöver inget fett, samt behöver varken vändas eller ösas. På grund av detta förblir även ugnen ren.

Numera framställer man formar av bränd lera, terracotta, som man ställer i ugnen och kan använda många gånger.

Formen får ej rengöras med diskmedel, vilket kan täppa till den porösa leran så att den sedan inte kan “andas” och därigenom inte mer är brukbar. Använd därför endast hett vatten vid rengöringen.

Ingredienser (4 portion)

1 stor kyckling
salt
nymalen peppar
rosmarin

Tillagning

De båda formhalvorna läggs i kallt, rent vatten i några timmar för att bli helt genomfuktade.

Kryddar kycklinfgen efter smak med salt, peppar, rosmarin eller andra örtkryddor.,

Bind upp fågeln med med kraftig tråd och lägg den i terra­ cottaformen,

Ställ in formen i ugnen och sätt den på minst 250 grader.

Låt stå i ugnen i c:a 90 minuter.

Den heta formen placeras sedan lämpligen på ett ugnsfast fat, som ställes direkt på matbordet, varefter locket tas av och den möra och aromrika kycklingen serveras direkt ur formen.

Fler liknande recept