Recept kålpudding

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Kålpudding

Kålpudding är svensk husmanskost när den är som allra bäst. Laga den på hösten när kålen är riktigt fräsch och mjäll. Kålpudding är en lite enklare variant till kåldolmar men minst lika god.

Servera med gräddsås, kokt potatis och rårörda lingon.

Utskriftsvänlig version

Kålpudding med sökord som vitkål, husmanskost, klassiker, husman och nötfärs

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 vitkålshuvud
  • 2-3 dl vatten
  • 400 g blandfärs
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda köttfärsen med vatten, salt och peppar till en lös smet.
  3. Ta bort de yttre bladen på kålen och släng dem. Skär resterande kål i tärningar. Bryn kålen en stund men inte så att den blir bränd.
  4. Lägg hälften av den stekta kålen i en ugnssäker form. Bred över med den lösa smeten och täck med resten av kålen.
  5. Grädda i c:a 45 minuter.

8 kommentarer

  1. file:

    3 stjärnor

    häll över lite ljus sirap så blir den perfekt

  2. Clara:

    Om du använder lite potatismos i köttfärsen istället för vatten så blir konsistensen mycket bra och så smakar det bättre...

  3. Häxan Surtant:

    5 stjärnor

    Gött

  4. neila:

    4 stjärnor

    mmmm bra

  5. Kajan:

    4 stjärnor

    Om du har ont om tid, så kan du använda resterna från julens brunkål, istället för att bryna kål.

  6. Peter:

    Prova att göra "kåldolmepudding" med kokt ris, ett ägg och ganska rikligt med svartpeppar, mjölk istället för vatten. Gör buljong på ett par tärningar eller fond och slå över i formen så att buljongen når upp till övre lagret kål men inte täcker det. Mjölig potatis till, det blir fin sky som duger som den är...

  7. caroline:

    Jag brukar alltid bryna min kål med sirap så får den god smak och mjuknar snabbare.
    I färsen blandar jag i en liten gul, finhackad lök och vitlök. Sedan tar jag gärna en aning grädde i smeten och varvar kål och färs med två lager färs och tre kål.

    :)

  8. mikaela:

    4 stjärnor

    hej hej!

    Mitt betyg blev som ni ser en fyra... jag la till ett ägg i receptet o ringlade över sirap när jag brynde vitkålen.. + att jag hällde över sirap innan jag ställde in kålpuddingen i ugnen,,

    tjoflöjt! trevlig söndagskväll alla glada :)

Totalbetyg: 4 baserat på 5 betyg

Kommentera detta Kålpudding recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013