Recept cha ca - fisk med dill, ingefära och gurkmeja

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Cha Ca - fisk med dill, ingefära och gurkmejaStjärnrecept

Ett legendariskt fiskrecept från Hanoi-restaurangen Cha Ca La Vong på Cha Ca-gatan i Hanois äldsta kvarter och från en familj som har lagat denna fiskrätt till nära och fjärran gäster i decennier. Maträtten är så berömd att det är fisken som har gett gatan sitt namn, inte tvärtom!

Originalreceptet på cha ca innehåller en del ingredienser som här är utelämnade. (Bland annat fermenterat ris och grillade finkrossade gräshoppor som tillbehör!) Några ingredienser kan vara svåra att få tag på, men det finns bra alternativ. Det här receptet är alltså en förenklad variant, men smaken ligger trots det nära originalet. Om det är gott? Det är extremt gott.

Receptet är hämtat ur boken Kök i Hanoi (Prisma). Köp den på Bokus för 175 kr.

Utskriftsvänlig version

Cha Ca - fisk med dill, ingefära och gurkmeja med sökord som vietnam, marulk, hokifilé, koriander och jordnötter

Ingredienser (4 portioner)

  • 800 g fast vit fisk som marulk, kattfisk, torsk, hoki, abborrfilé
  • 2-3 msk olja
  • 3 dl grovhackad dill
  • 6-7 salladslökar, med de vita delarna finhackade och de gröna skurna i bitar om 4-5 cm
  • Marinad
  • 2 msk fisksås av god kvalitet eller 2 msk mam tom (fermenterad räkpasta)
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 msk finhackad galanga eller färsk
  • ingefära
  • ½-1 tsk finkrossad svartpeppar
  • 1 msk olja (kan uteslutas)
  • Tillbehör
  • 250 g risnudlar, blötlagda i varmt vatten, avrunna och fördelade i portionsskålar
  • strimlad grönsallad
  • färsk koriander, mynta och asiatisk basilika till serveringen (fråga efter perillablad eller tia to i din asiatiska affär, finns det så kommer du ett snäpp närmare originalet)
  • 2 dl osaltade, krossade och rostade
  • jordnötter
  • Tillbehör
  • Traditionellt serveras mam tom, fermenterad räksås, som kan spädas med lite olja, socker och kycklingbuljong. Men man kan även servera nuoc cham, en vinäger-, chili- och vitlökssås. Eller använd bara fisksås att dippa i.

Tillagning

  1. Rör ihop ingredienserna till marinaden i en skål. Skär fiskfileerna i bitar om 3-4 cm, lagom stora att plocka upp med pinnar och
    stoppa i munnen.
  2. Lägg ner fiskbirarna i marinaden och blanda väl. Låt stå svalt minst en halvtimme. Fisken kan också marinera till nästa dag, övertäckt i kylskåp.
  3. Lägg nudlarna i varmt vatten tills de känns färdiga och låt dem rinna av väl i ett durkslag. Fördela i stora portionsskålar.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna eller wok. Lägg i fiskbitarna när oljan börjar ryka och stek dem 3-4 minuter. Vänd dem försiktigt så att de blir gyllenbruna runt om.
  5. Lägg sedan i den hackade dillen och salladslöken och vänd runt igen någon minut.
  6. Fördela fiskbitarna i skålarna, strö över grönsallad, färska kryddor och rostade jordnötter.
  7. Servera med någon av dippsåserna.

Kommentera detta Cha Ca - fisk med dill, ingefära och gurkmeja recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013