Recept cevapcici

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Cevapcici

Cevapcici är en av nationalrätterna i Bosnien och Hercegovina, men den tros från början komma från Turkiet.

Utskriftsvänlig version

Cevapcici med sökord som sambal oelek, grill, enkelt, barbeque och hett

Ingredienser (4 portioner)

 • 500 g grovmalen blandfärs
 • 1 äggula
 • 1 finriven gul lök
 • 2 tsk sambal oelek
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 tsk salt
 • 1 krm nymald svartpeppar
 • grillolja

Tillagning

 1. Tänd grillen.
 2. Blanda samtliga ingredienser utom grilloljan till en smidig färs.
 3. Forma avlånga järpar. Pensla med grillolja.
 4. Grilla.
 5. Servera med ajvar, rå lök, pitabröd och yoghurt.

5 kommentarer

 1. Bosanac:

  0 stjärnor

  Måste bara säga att ni inte ska laga cavapi på detta sätt då detta är helt fel, en cevap består av enbart kött och salt o peppar inga andra ingredienser hackad lök använder man som tillbehör och ha absolut ingen samba olek eller vitlök in.
  Sen så görs cevap med tre sorter kött och inte med en

 2. Patrik:

  4 stjärnor

  Cevapcici/kebapcheta/cevapi – Bosnikst/Serbiskt/Bulgariskt…

  Det är från början en svensk maträtt. Ja, trot om du vill….

  Svenska timmerhuggare från de norra delarna av Sverige tog oftats älgkött och malde grovt och gjorde ”biffar”/”järpar”. Dessa kalldes ”KärvtKöttI” eftersom det var grovt(”kärvt”) kött i rätten. På denna tiden så var ju oftast kötträtter gjorda på bitar och inte malet. Därför uppfattades det som kärvt + det faktum att man hade börjat använda kryddor i större utsträckning = det smakade (mer).
  De svenska timmermännens otroliga färdighet i att just hugga timmer resulterade i, vad vi skulle säga idag; expertkunskap och en utvandring av det kunskapskapital som dessa besatt. Till Balkan-halvön och till delar av östra Europa.

  Väl där så så ville de naturigtvis äta det som de själva var vana vid. Och på kontinenten så var ju köttfärs inte något nytt. Så det grovt malda köttet byttes ut mot finmalen färs, kryddades något mer och blev ”Cevapcici” eftersom det svenska språket är något svåruttalat. Svenskt således.

 3. josef :

  3 stjärnor

  Svårt sätta betyg. Rätten är inte dålig men den ska inte kallas cevapcici. Det är som om ett recept på falukorv innehöll vitlök och peperoni. Ett recept som lurar ska egentligen ha noll i betyg. Långsökt och larvig förklaring av Patrik att detta är en svensk rätt. Som om den här enkla rätten inte skulle kunnat uppfinnas av några andra än svenskar. Kanske ungersk gulasch också är svensk från början? När cevap och gulasch uppfanns åt man väl mest rovor i Sverige. Om man inte svalt och funderade på att emigrera till Amerika. Kom igen!

 4. Plock:

  3 stjärnor

  I Serbien görs dom bästa cevapcici. Bosniens lirar i en liga under.

 5. johan:

  Serbien är skit

Totalbetyg: 2,5 baserat på 4 betyg

Kommentera detta Cevapcici recept

* = Obligatoriskt fältVi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013