Recept abborrsoppa

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Abborrsoppa

Detta är en vardagsvariant. Har man gäster fortsätter man med att lägga i ett paket havskräftstjärtar (eller riktiga kräftstjärtar, om det är riktigt fina gäster) ett par hekto räkor och ännu mer grädde. Detta blir en fisksoppa som smakar fisk inte grönsakssoppa med fiskarom.

Utskriftsvänlig version

Abborrsoppa med sökord som soppa, abborre, potatis, fisksoppa och fiskbuljong

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kg abborre
  • 1 ½ liter fiskbuljong från tärning
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1-2 ituskurna gula lökar
  • 3 skivade potatisar
  • 4-5 persiljekvistar
  • salt
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 liter abborrbuljong
  • (oxbuljong)
  • 1 skiva surt rågbröd
  • 4-5 skivade halvkokta potatisar
  • 1 knippa hackad gräslök
  • 3-4 msk hackad persilja
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 1-2 dl torrt vitt vin
  • salt
  • vitpeppar
  • muskotnöt

Tillagning

  1. Rensa fisken (den behöver inte fjällas) och lägg den i en kastrull med fiskbuljong, kryddpepparkorn, lök, potatis och persiljekvistar. Tillsätt salt om så behövs.
  2. Lägg på lock och låt fisken koka ca 30minuter. Tag upp de största och finaste abborrarna och bena ur dem medan de övriga får koka vidare ytterligare 30 minuter eller tills de är ganska sönderkokta.
  3. Sila buljongen och pressa så mycket spad som möjligt ur massan i silen. Buljongen skall vara så stark att den känns klibbig. Koka annars ihop den lite och förstärk den om så behövs med oxbuljong.
  4. Smält smör i en kastrull, rör ned vetemjöl och späd med buljongen. Lägg i rågbrödsskivan (det ger en fin syrlig smak) och den halvkokta potatisen.
  5. Lägg på lock och låt soppan koka tills potatisen är mjuk, 15-20 minuter. Tag då upp brödskivan, tillsätt gräslök
    och persilja. Häll i grädden och smaka av soppan med vin, salt, vitpeppar och riven muskotnöt.
  6. Lägg till sist i den rensade fisken.
  7. Servera soppan rykande het.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: La Gascogne par Alain Brumont (Frankrike, 79 kr, varunr: 2882)

Kommentera detta Abborrsoppa recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013