Kokbok: Mina smaker från Provence

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Mina smaker från Provence

Av Danyel Couet /Fotograf: David Loftus (Norstedts)

För något år sedan kom Melker Anderssons kokbok med mat han lagar hemma till sin familj. Nu är det hans parhästs, Danyel Couets, tur att bjuda in till sitt hemmakök i receptsamlingen Mina smaker från Provence.

Och hos Danyel, precis som hemma hos Melker, är det långt ifrån samma mat som serveras på deras stjärnkrogar. Men när familjen Andersson får kreativ tillagad, nästan lite galen, mat av både högt och lågt får familjen Couet lite mer det förväntade, och det inte på något dåligt sätt, franska köket med fokus på det sydfranska.

Rätter som fikon med getost, lavendel och honung, bouillabaisse, gambas i pastis, oxgryta, kyckling roti med apelsin och fänkål, choklamousse med olivolja, crêpes med sparris och kantareller och gratinerade blåmusslor får alla det att vattnas i munnen. Recepten är enkelt skrivna och lätta att följa. Men ska man vara ärlig är de flesta rätter mer fest- och helgmat för de flesta vanliga hemmakockar. Extra plus för receptet på nougat montélimar.

Formatet på denna behändiga och praktiska kokbok är föredömligt med sitt skyddsfodral, spiralbindning och inbyggda ställ. Mina smaker från Provence är helt klart en kokbok för köksbänken.

Till vardags jobbar och driver Danyel Couet Grupp F12 med välkända restauranger som just Fredsgatan 12, Le Rouge, Kungsholmen, Grill och Fjällpuben i Åre för att nämna några. Han har tidigare publicerat Danyel Couets Paris: från chèvre chaud till couscous merguez.

Köp boken för 161 kr på Bokus.com

Smakprov från boken

Tabellen visar recept från kokboken Mina smaker från Provence
Receptbild Receptdetaljer
BouillabaisseStjärnrecept
Mästerkocken Danyel Couets variant på den klassiska sydfr...
Fest
OxgrytaStjärnrecept
Ett enkelt och riktigt gott recept på oxgryta (B½uf en da...
Nyttigt
Kyckling à la provençaleStjärnrecept
En pippi som smakar av hela det sydfranska landskapet: to...
Fest
Tarte au citron de MentonStjärnrecept
Citronpaj från Menton. Mentoncitronerna må vara små, men ...
Bröd och bak
Crêpes med sparris och kantarellerStjärnrecept
Crêpes aux asperges et aux girolles är ett recept på fran...
Fest
Fikon med getost, lavendel och honungStjärnrecept
Figues avec fromage de chevre, lavande et miel....
Fest


Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013