Recept yakiniku

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Yakiniku

En populär japansk rätt med mycket smak. Yakiniku förbereds minst 2 timmar innan den ska serveras.

Utskriftsvänlig version

Yakiniku med sökord som japan, biff, sesamfrön, herrmiddag och vinäger

Ingredienser (4 portioner)

  • 800 g frusen entrecôte eller biff
  • knappt ½ purjolök
  • Marinad
  • 1 ½ dl japansk soja
  • 2 msk mirin (risvin)
  • ½ dl sake eller torr sherry
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk honung
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 1 msk rapsolja
  • Till servering
  • sesamfrön
  • ris
  • japansk soja

Tillagning

  1. Låt entrecôten halvtina.
  2. Skär entrecôten i mycket tunna skivor och strimla dessa om de blir för stora.
  3. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
  4. Varva köttskivorna med såsen och blanda ordentligt sa att såsen når köttet överallt.
  5. Låt marinera i minst 2 timmar.
  6. Hetta upp en stekpanna och stek köttet i marinaden tills det mesta kokat in. Tillsätt purjolöken mot slutet.
  7. Strö över lite sesamfrö.
  8. Servera med ris, soja och en enkel sallad.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Arthur Metz Gewurztraminer (Frankrike, 89 kr, varunr: 5249)

9 kommentarer

  1. cec:

    3 stjärnor

    fråga
    vad menas med 1/2 dl msk mirin (risvinsvinäger) jag menar ska det vara dl eller msk?

  2. Receptcentralen.se:

    @cec:
    Tack för din skarpsynthet. Nu är det ändrat.

  3. Fredrik Forséll:

    Nej nej nej, Mirin är risvin, inte vinäger. Inte så gott att köra med vinäger i stället för vin tror jag!

  4. Fredrik Forséll:

    Plus att det nog ska vara en halv deciliter Mirin för att ge någon smak.

  5. lars:

    nötkött behövs inte geomstekas, det kan va lite blodigt?

  6. Receptcentralen.se:

    @ Fredrik
    Du har givetvis rätt. Tack!

    @Lars
    Generellt behöver inte nötkött av god kvalitet genomstekas, men i yakiniku är det svårt att undvika och vi har aldrig varit med om att den inte är det när den serveras på restaurang.

  7. Mork:

    5 stjärnor

    Precis som på Chopsticks

  8. Lars J:

    4 stjärnor

    Det blir ännu bättre om man steker det frysta köttet i små portioner först och sedan marinerar det med såsen. Då fungerar såsen som en mörning av köttet. Sedan återvärmer man hela rasket.

  9. filip:

    5 stjärnor

    Asså galet, alla tarmarna dansade balett och gomen galopperade på matbordet. Smaklökarna exploderade av köttets köttiga fläskhet, svetten rann ner på haklappen.

Totalbetyg: 4,2 baserat på 4 betyg

Kommentera detta Yakiniku recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013