Festrecept från USA http://www.receptcentralen.se/fest/usa/ Festrecept från USA. Recept från Receptcentralen.se Fri, 19 Jul 2019 18:12:39 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Buffalo wings http://www.receptcentralen.se/fest/buffalo-wings/ Om du inte redan ätit denna rätt så tycker vi att du bör testa. Buffalo wings är perfekt som tilltugg i soffan med sport på tv:en tillsammans med en kall öl i handen. Du behöver bara lägga cirka tio minuter i förberedelser och därefter sköter sig vingarna sig själv i ugnen. Många tycker om starka såser så istället för en vanlig ädelostsås att doppa vingarna i så kan du krydda extra med cayennepeppar. http://www.receptcentralen.se/fest/buffalo-wings/ Om du inte redan ätit denna rätt så tycker vi att du bör testa. Buffalo wings är perfekt som tilltugg i soffan med sport på tv:en tillsammans med en kall öl i handen. Du behöver bara lägga cirka tio minuter i förberedelser och därefter sköter sig vingarna sig själv i ugnen. Många tycker om starka såser så istället för en vanlig ädelostsås att doppa vingarna i så kan du krydda extra med cayennepeppar.

Ingredienser (8 portioner)

  • 1 kg kycklingvingar
  • 2 msk salt
  • 6 msk neutral olja
  • 4 selleristjälkar
  • Chilivinägersås
  • 4 röd spansk peppar
  • 4 röda paprikor
  • 2 msk neutral olja
  • 1 dl sherryvinäger/rödvinsvinäger
  • 2 msk korianderfrön
  • 2 msk paprikapulver
  • Ev. tabasco
  • Ädelostdipp
  • 200 g ädelost
  • 400 g Philadelphiaost
  • 2 dl mjölk
  • salt och malen svartpeppar efter behag

Tillagning

  1. Ädelostdipp: Börja med att mixa ihop ost och mjölk till en slät sås, krydda sedan med salt och peppar ställ in kylskåpet för att få den sval till servering.

  2. Börja med att göra i ordning kycklingvingarna genom att skära bort vingspetsarna och lägg dom i en skål och salta dem. Låt stå i 30 min.
  3. Starta ugnen å sätt den på 180 grader.
  4. Dela och ta bort kärnorna ur paprikan och pepparfrukten. Lägg de sedan i en form tillsammans med oljan och ugnsbaka i 12 minuter. Mixa i en mixer då de svalnat. Tillsätt paprikapulver, vinäger samt korianderfrön. Sila sedan såsen. Smaka av och tillsätt eventuellt några droppar tabasco.
  5. Lägg kycklingvingarna på en plåt. Pensla över olja och ugnsstek på 250 grader i 12-15 minuter. Lägg sedan vingarna i chilidressingen och låt dra i ca 10 minuter. Lägg upp vingarna på plåten igen och värm dem ca 3 minuter i ugnen. Servera kycklingvingarna tillsammans med ädelost dip och selleri som skurits upp i stavar.
]]>
recept Thu, 28 Nov 2013 21:40:28 +0100
Pulled Pork http://www.receptcentralen.se/fest/pulled-pork/ Amerikansk slowfood-klassiker som först på senare år nått våra breddgrader och redan håller på att bli ett skämt i klass med tacopajen. Det är dock lite elakt eftersom detta är riktig mat och ett utmärkt sätt att använda fläskkarrén på. Servera med hamburgerbröd, avokado, löken från grytan och mer barbequesås. http://www.receptcentralen.se/fest/pulled-pork/

Amerikansk slowfood-klassiker som först på senare år nått våra breddgrader och redan håller på att bli ett skämt i klass med tacopajen. Det är dock lite elakt eftersom detta är riktig mat och ett utmärkt sätt att använda fläskkarrén på.

Servera med hamburgerbröd, avokado, löken från grytan och mer barbequesås.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1,2 kg benfri fläskkarré
  • 2 gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk flingsalt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • några dl barbequesås (gärna hemgjord)
  • smör och olivolja till grytan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Smörj en liten gjutgärnspanna med lock.
  3. Blanda salt, paprikapulver och spiskummin. Gnid in fläskkarrén med detta. Lägg den sen i den smorda grytan.
  4. Häll på barbequesåsen.
  5. Skiva löken grovt och lägg på över karrén. Pressa på vitlöken.
  6. Sätt in i ugnen och låt stå där i 4 timmar. Sen ska det gå att dra ut köttet lätt med gafflar. Går det inte så ställ in den en timme till.
  7. Servera med hamburgerbröd, avokado, löken från grytan och mer barbequesås.
]]>
recept Sun, 11 Nov 2012 21:13:07 +0100
Cheesecake med bär- och citrustopping http://www.receptcentralen.se/fest/cheesecake-med-bar-och-citrustopping/ Klart att cheesecaken toppas med säsongens goda bär, vilket ger en skön avslutning till sommarkalaset. http://www.receptcentralen.se/fest/cheesecake-med-bar-och-citrustopping/

Klart att cheesecaken toppas med säsongens goda bär, vilket ger en skön avslutning till sommarkalaset.

Ingredienser (6 portioner)

  • 125 g digestivekex
  • 125 g pepparkakor
  • 125 g smör
  • 800 g philadelphiaost
  • 200 g strösocker
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 liten nypa salt
  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk strösocker
  • saften 1/2 citron
  • 2 tsk majzenamjöl
  • ca 1 1/2 färska bär, t. ex. blåbär, hallon
  • ca 50 g strösocker

Tillagning

  1. Kör digestivekex och pepparkakor till smulor i en mixer, smält smöret och häll ner i smulorna och kör slätt. Tryck ut smulsmöret i en pajform med löstagbar botten.
  2. Rör samman philadelphiaost med socker och ägg. Tillsätt vaniljsocker och en liten nypa salt, blanda väl och häll ner i kexsmeten. Skrapa ur all smet, men glöm inte att smaka. Baka i 175 grader varm ugn ca 50 minuter tills kakan bara dallrar lätt.
  3. Vispa ihop gräddfil med 2 msk socker och citrussaft, smaka av om du vill ha det lite sötare. Häll försiktigt gräddfilsblandningen över ostkakakan och baka ytterligare 10 minuter. Ta fram och låt svalna helt i kylskåp ca 4 timmar.
  4. Rör ut majzenamjöl i 2 msk kallt vatten och häll i en kastrull med 1 liter färska bär och strösocker. Koka upp och blanda väl, låt sjuda ett par minuter tills det tjocknat. Låt kallna helt.
  5. Vid servering, bred ut de kalla kokta bären över kakan och garnera med resterande färska bär. Servera och njut.
]]>
recept Sat, 21 May 2011 08:10:18 +0100
Laxburgare, guacamole och hemgjord coleslaw http://www.receptcentralen.se/fest/laxburgare-guacamole-och-hemgjord-coleslaw/ Hemgjord burgare av laxkött är saftigt och gott. Guacamole och coleslaw passar bra till och ger bra mättnadskänsla. Välj gärna ett grovt bröd till. http://www.receptcentralen.se/fest/laxburgare-guacamole-och-hemgjord-coleslaw/

Hemgjord burgare av laxkött är saftigt och gott. Guacamole och coleslaw passar bra till och ger bra mättnadskänsla. Välj gärna ett grovt bröd till.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 laxfiléer
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 vitlöksklyfta
  • 70 g rucolasallad
  • 4 grova rågbröd eller grövre ciabatta
  • 1 liten rödlök
  • Guacamole
  • 2 avokador
  • saften av ½ citron
  • salt och peppar
  • Coleslaw
  • 300 g vitkål
  • 4 msk majonnäs
  • 1 rödlök
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Mixa laxen i matberedare eller med stavmixer.
  2. Blanda ner ägg, salt, peppar, grädde och riven eller pressad vitlök.
  3. Forma laxsmeten till 4 biffar. Hetta upp en grillpanna eller en vanlig stekpanna och häll i lite olja. Stek laxburgarna ca 2 minuter på varje sida.
  4. Gröp ur fruktköttet ur avokadorna och lägg i en skål. Tillsätt citronsaften och lite salt och peppar. Mosa med en gaffel och smaka sedan av om du tycker att det behövs mer salt eller peppar.
  5. Lägg upp rågbröden, fördela rucolan och placera laxburgarna ovanpå. Klicka på avokadomoset och toppa med tunnskivad rödlök.
  6. Strimla vitkålen fint med osthyvel eller i köksmaskin. Koka vitkålen 2 minuter och spola den sedan i kallt vatten. Låt kålen rinna av och blanda den sedan med majonnäs. Skär rödlöken fint och blanda ner den i vitkålssalladen. Smaka av med salt och peppar.
]]>
recept Tue, 19 Oct 2010 06:42:37 +0100
Grillade hamburgare http://www.receptcentralen.se/fest/grillade-hamburgare/ Grillat är godast, så är det. Röksmak tillför helt enkelt en dimension även till hamburgare. Servera grillade hamburgare mellan lätt grillade hamburgerbröd (passa noga), lök (rå eller stekt är en smakfråga), hamburgerdressing, ketchup och en skiva tomat (riktigt mogen). Pommes är gott tlll (gärna nyfriterade). http://www.receptcentralen.se/fest/grillade-hamburgare/

Grillat är godast, så är det. Röksmak tillför helt enkelt en dimension även till hamburgare. Servera grillade hamburgare mellan lätt grillade hamburgerbröd (passa noga), lök (rå eller stekt är en smakfråga), hamburgerdressing, ketchup och en skiva tomat (riktigt mogen). Pommes är gott tlll (gärna nyfriterade).

Ingredienser (8 portioner)

  • 500-600 g nötfärs
  • ½ tsk nymald svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk flytande honung
  • 2 msk kallt vatten
  • Tillbehör
  • dressing
  • tomat
  • ketchup
  • hamburgerbröd
  • pommes
  • lök
  • ev. ättiksgurka
  • ev. sallad

Tillagning

  1. Tänd grillen i riktigt god tid och med tillräckligt med briketter. Glöm inte att ha på gallret från början så det blir riktigt varmt och ger snygga grillränder.
  2. Blanda nötfärs med resten av ingredienserna.
  3. Forma 8 riktigt platta hamburgare.
  4. Pensla gallret med lite olja (ta inte den bästa olivoljan om det finns annat).
  5. Grilla 2-3 minuter per sida.
  6. Servera genast.
]]>
recept Tue, 17 Aug 2010 18:47:00 +0100
Marinerade kycklingspett http://www.receptcentralen.se/fest/marinerade-kycklingspett/ Smakrika marinerade och grillade kycklingspett. Glöm inte blötlägga om träspett används. http://www.receptcentralen.se/fest/marinerade-kycklingspett/

Smakrika marinerade och grillade kycklingspett. Glöm inte blötlägga om träspett används.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • Marinad
  • 2 msk solrosolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 msk mörkt muskovadosocker
  • några stänk tabasco

Tillagning

  1. Skär kycklingfiléerna i 5-6 bitar var.
  2. Blanda ingredienserna till marianden och lägg den tillsammans med kycklingbitarna i en plastpåse och blanda runt. Låt marinera i minst 30 minuter.
  3. Tänd grillen eller värm upp grilljärnet.
  4. Skär paprika och rödlök i mindre bitar.
  5. Varva kycklingfilé, paprika och rödlök på grillspetten.
  6. Grilla och servera sen med potatis, gärna pommes frites eller klyftpotatis.
]]>
recept Tue, 25 May 2010 19:50:33 +0100
Burritos med köttfärs http://www.receptcentralen.se/fest/burritos-med-kottfars/ God tex-mex mat som man kan ta med sig på pick-nick. Desa burritos är både nyttiga och goda. http://www.receptcentralen.se/fest/burritos-med-kottfars/

God tex-mex mat som man kan ta med sig på pick-nick. Desa burritos är både nyttiga och goda.

Ingredienser (6 portioner)

  • 1 paket stora tortillabröd
  • 400 g köttfärs
  • chilipulver
  • chiliflakes
  • 1 liten burk kidneybönor
  • 1 liten burk majs
  • 2 tomater
  • 1 röd eller gul paprika
  • 1 liten rödlök
  • 1 liten burk tacosalsa
  • 1 burk creme fraiche paprika/chili
  • Guacamole:
  • 2 mogna avokado
  • 1 lime
  • 1 dl creme fraiche
  • ½ tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar

Tillagning

  1. Guacamole: Halvera och gröp ur avokadofrukterna. Mosa fruktköttet.
  2. Pressa limen och blanda tillsammans med creme fraiche och avokado. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  3. Täck över och ställ kallt.
  4. Grönsakerna: Kärna ur tomaterna och skär fruktköttet i mindre bitar.
  5. Hacka rödlöken.
  6. Låt majsen rinna av.
  7. Köttfärs: Bryn köttfärsen och smaka av med chili. Tillsätt avrunna kidneybönor.
  8. Blanda köttfärs, grönsaker och de tre såserna på tortillabröden och svep ihop som wraps. Slå folie runt om de ska med på picknick.
]]>
recept Fri, 29 Jan 2010 22:10:20 +0100
Vichyssoise http://www.receptcentralen.se/fest/vichyssoise/ Mild och billig lök- och potatissoppa. De lärda tvistar om huruvida vichyssoise är en fransk eller amerikansk skapelse. Vichyssoise passar att servera som förrätt, med bröd eller varför inte kokt hummer. Den är tänkt att ätas kall, men funkar även varm. http://www.receptcentralen.se/fest/vichyssoise/

Mild och billig lök- och potatissoppa. De lärda tvistar om huruvida vichyssoise är en fransk eller amerikansk skapelse. Vichyssoise passar att servera som förrätt, med bröd eller varför inte kokt hummer. Den är tänkt att ätas kall, men funkar även varm.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 hönsbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 450 g potatis
  • 450 g purjolök
  • 75 g smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ dl mjölk
  • salt
  • nymald vitpeppar
  • 1 knippe färsk gräslök

Tillagning

  1. Smula buljongtärningen i en kastrull och tillsätt vattnet. Låt koka upp under omrörning. När buljongtärningen löst sig tas kastrullen av värmen.
  2. Skala och skölj potatisen.
  3. Ansa och skölj purjolöken, endast den ljusa delen på purjolökarna ska användas.
  4. Skär potatis och purjolök i mindre bitar.
  5. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
  6. Lägg i purjolöken och låt den fräsa under lock tills den är mjuk, utan att ta färg.
  7. Tillsätt potatisen, timjan, salt och nymalen vitpeppar. Lägg på locket och låt fräsa ytterligare några minuter.
  8. Tillsätt hälften av den förberedda buljongen och låt sjuda på svag värme i 30-40 minuter.
  9. Kör grönsakskoket till puré i blender eller stavmixer.
  10. Häll tillbaka purén i kastrullen.
  11. Tillsätt resten av buljongen samt gräddmjölken och värm långsamt upp till kokpunkten.
  12. Smaka av och spä med mer gräddmjölk om det behövs. Hacka gräslöken och strö över, antigen när soppan är varm eller när den kallnat.
]]>
recept Mon, 28 Dec 2009 16:34:19 +0100
Tamales http://www.receptcentralen.se/fest/tamales/ Traditionell centralamerikansk mat som äts både av indianerna och erövrarna. Detta recept på tamales är med kyckling, men de finns med många olika fullningar. Tamales heter dock lite olika beroende på land: tamal (Mexiko, Honduras, Peru, Spanien, Colombia, Kuba och USA), humitas (Chile, Argentina, Bolivia och Ecuador), hallaca (Venezuela), chuchitos (Guatemala), bollo (Belize) och guanime (Puerto Rico). http://www.receptcentralen.se/fest/tamales/

Traditionell centralamerikansk mat som äts både av indianerna och erövrarna. Detta recept på tamales är med kyckling, men de finns med många olika fullningar.

Tamales heter dock lite olika beroende på land: tamal (Mexiko, Honduras, Peru, Spanien, Colombia, Kuba och USA), humitas (Chile, Argentina, Bolivia och Ecuador), hallaca (Venezuela), chuchitos (Guatemala), bollo (Belize) och guanime (Puerto Rico).

Ingredienser (24 portioner)

  • Deg
  • 250 g smör
  • 625 g masamix (torrmasa)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 3/4 dl kycklingbuljong
  • 24 hölsterblad från majs
  • Fyllning
  • 4 msk olivolja
  • 40 g vetemjöl
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 liten lök
  • 1 tsk oregano
  • 600 g strimlad kyckling
  • 60 g skållad mandel
  • 2 tsk chilipulver

Tillagning

  1. Deg: Vispa smöret ljust och poröst.
  2. Blanda masamix, bakpulver och salt.
  3. Tillsätt buljongen, vispa väl och blanda ner det i smöret.
  4. Forsätt vispa tills smeten får en krämig konsistens.
  5. Blötlägg hölsterbladen i kallt vatten i en timme.
  6. Torka dem torra med hushållspapper. Platta försiktigt ut dem ett och ett och bred en sked av degen på bladen.
  7. Lämna c:a 2 cm fritt i var ände av bladen (för ihopknytningen).
  8. Lägg fyllningen du vill ha i en sträng och rulla ihop till en rulle. Knip ihop ändarna och knyt om med ett snöre.
  9. Stapla tamales ovanpå varandra i en stor ångkokare.
  10. Ångkoka i 50-60 minuter.
  11. Fyllning: Hetta upp oljan i en kastrull, tillsätt mjölet under omrörning och rör om tills det är gyllenbrunt.
  12. Tillsätt pressad vitlök, finhackad lök, tomatpuré och oregano.
  13. Sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter.
  14. Rör ner kycklingen och mandeln och låt sjuda i ytterligare 15 minuter.
]]>
recept Sun, 27 Dec 2009 13:47:08 +0100
New England Clam Chowder http://www.receptcentralen.se/fest/new-england-clam-chowder/ Amerikansk musselsoppa när den är som bäst. http://www.receptcentralen.se/fest/new-england-clam-chowder/

Amerikansk musselsoppa när den är som bäst.

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 burkar musslor i vatten
  • 50 g rimmat fläsk
  • 4 skalade okokta potatisar
  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • ½ lagerblad
  • 4 vitpepparkorn
  • 8 dl musselspad och vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • worschestershiresås
  • salt

Tillagning

  1. Häll av musselspadet (mensläng det inte).
  2. Skär fläsk och potatis i tärningar och hacka löken.
  3. Fräs fläsk och lök i smör i en kastrull eller soppgryta tills det fått lite färg.
  4. Tillsätt lagerblad, vitpeppar och musselspad+vatten och buljongtärning.
  5. Lägg i den tärnade potatisen och låt allt koka i c:a 15 minuter.
  6. Tillsätt musslor och grädde och smaka av med Worcester-sås och salt.
  7. Servera med vitt bröd.
]]>
recept Tue, 22 Dec 2009 13:15:54 +0100
Surf and turf http://www.receptcentralen.se/fest/surf-and-turf/ Surf and turf är en vanlig huvudrätt på anglosaxiska pubar och stekhus. Det fantasiska med surf and turf är att den kombinerar skaldjur och kött, vanligtvis scampi, amerikansk hummer svans eller pilgrimsmusslor och biff, vanligtvis oxfilé. Poängen är att maximera den hedonistiska extravagansen genom att beställa de två dyraste saker på meny på samma tallrik. Begreppet har publicerades första gången i en amerikansk annons 1967. http://www.receptcentralen.se/fest/surf-and-turf/

Surf and turf är en vanlig huvudrätt på anglosaxiska pubar och stekhus. Det fantasiska med surf and turf är att den kombinerar skaldjur och kött, vanligtvis scampi, amerikansk hummer svans eller pilgrimsmusslor och biff, vanligtvis oxfilé.

Poängen är att maximera den hedonistiska extravagansen genom att beställa de två dyraste saker på meny på samma tallrik.

Begreppet har publicerades första gången i en amerikansk annons 1967.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 portionsbitar oxfilé
  • 8 jätteräkor
  • 8 pilgrimsmusslor
  • salt och nymald svartpeppar
  • Till servering
  • ugnsbakad potatis
  • gräddfil
  • gräslök
  • sallad

Tillagning

  1. Trä jätteräkorna och pilgrimsmusslor på fyra spett och salta. Stek eller grilla dem.
  2. Salta och peppra oxfilén och stek eller grilla till önskad genomstekningsgrad.
  3. Lägg köttet på tallrikar och toppa med skaldjursspetten.
  4. Servera med bakad potatis, gräddfil, hackad gräslök och grönsallad.
]]>
recept Sat, 5 Dec 2009 13:50:04 +0100
Quesadillas http://www.receptcentralen.se/fest/quesadillas/ Populär plockmat med texmex-smak. Orkar man inte grilla dem blir de nästan lika bra i ett grilljärn eller stekpanna. Servera med en kall mexikansk öl. http://www.receptcentralen.se/fest/quesadillas/

Populär plockmat med texmex-smak. Orkar man inte grilla dem blir de nästan lika bra i ett grilljärn eller stekpanna. Servera med en kall mexikansk öl.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 paket små tortilla-bröd
  • 40 g ruccolasallad
  • 50 g fetaost
  • 50 g halloumi
  • ½ dl Santa Maria Grill Oil Garlic

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skiva feta och halloumi tunnt.
  3. Fördela ruccola och ostarna på hälften av tortillabröden.
  4. Lägg resten av tortillabröden ovanpå.
  5. Pensla med grilloljan på bägge sidor och grilla ca 2 minuter på varje sida till osten mjuknat och tortilllan blivit frasig.
  6. Skär i trekanter och servera omedelbart.
]]>
recept Sat, 26 Sep 2009 07:18:29 +0100
Kahlúa Brûlée med färska bär http://www.receptcentralen.se/fest/kahlua-brulee-med-farska-bar/ Festefterrätt som är en variant på crème brûlé. http://www.receptcentralen.se/fest/kahlua-brulee-med-farska-bar/

Festefterrätt som är en variant på crème brûlé.

Ingredienser (4 portioner)

  • Pudding
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl Kahlúa
  • Garnering
  • 12 färska hallon
  • 1 tärnad mango
  • 4 kvistar färsk mynta eller citronmeliss
  • Knäcktäcke
  • 2 msk råsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Ställ en en långpanna halvfylld med vatten.
  2. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna.
  3. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull och häll på grädde och mjölk.
  4. Låt koka upp och dra kastrullen åt sidan, låt dra i c:a 10 minuter.
  5. Vispa ner äggula blandat med strösocker i gräddblandningen och häll till sist ner Kahlúa.
  6. Sila och häll upp puddingsmeten i låga formar (ca 1 dl i varje form).
  7. Grädda formarna i vattenbadet i c:a 50-60 minuter. (Puddingarna stelnar lite när de svalnar men ska ha "stannat" i mitten när de är klara).
  8. Låt svalna och förvara i kyl.
  9. Strax före servering, strö ett tunt lager med råsocker över puddingarna.
  10. Karamellisera med en liten brännare eller under grillelementet i ugnen. Upprepa två gånger och servera brulén rumstempererad.
  11. Servera med färska hallon och mango. Dekorera med mynta eller cityronmeliss.
]]>
recept Fri, 25 Sep 2009 21:48:13 +0100
Texmexkyckling http://www.receptcentralen.se/fest/texmexkyckling/ Smakrik kycklingrätt från Texas. Servera texmexkycklingen med ungsstekt potatis, guacamole, salsa och mycket grönsaker. http://www.receptcentralen.se/fest/texmexkyckling/

Smakrik kycklingrätt från Texas. Servera texmexkycklingen med ungsstekt potatis, guacamole, salsa och mycket grönsaker.

Ingredienser (4 portioner)

  • 600-700 g kycklingfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • ½ tsk chilipulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Häll oljan i en långpanna. Pressa i vitlöken.
  3. Vänd kycklingen i oljan.
  4. Krydda med salt och chilipullver.
  5. Stek kyckling i mitten av ugnen 15-20 minuter.
]]>
recept Mon, 17 Aug 2009 20:07:14 +0100
BBQ-sås http://www.receptcentralen.se/fest/bbq-sas/ En god grillsås som penslas på köttet under slutet av grillningen. Kan även värmas upp och serveras som sås till grillat. http://www.receptcentralen.se/fest/bbq-sas/ En god grillsås som penslas på köttet under slutet av grillningen. Kan även värmas upp och serveras som sås till grillat.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 ½ dl ketchup
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk liquid smoke
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Hacka schalottenlök och vitlök.
  2. Bryn löken i rapsoljan utan att den tar färg.
  3. Blanda i farinsocker och vänta tills det löst upp sig.
  4. Tillsätt ketchup, vinäger, liquid smoke, senap och salt.
  5. Koka upp och låt svalna.
]]>
recept Wed, 5 Aug 2009 21:24:52 +0100
Blueberry Pancakes http://www.receptcentralen.se/fest/blueberry-pancakes/ En amerikansk klassiker som är maträtt och dessert i ett. Servera blåbärspannkakorna med glass och lönnsirap. http://www.receptcentralen.se/fest/blueberry-pancakes/

En amerikansk klassiker som är maträtt och dessert i ett.

Servera blåbärspannkakorna med glass och lönnsirap.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 ägg
  • 250 g ricotta
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 2 dl färska blåbär
  • smör till stekning
  • Tillbehör
  • lönnsirap
  • vaniljglass
  • ev. några färska bär

Tillagning

  1. Separera äggvitor och äggulor i olika skålar.
  2. Blanda gulorna med ricotta och mjölk.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner i äggulesmeten.
  4. Vispa vitorna luftigt och vänd ner i den andra skålen.
  5. Tillsätt blåbären.
  6. Stek pannkakorna i smör, 3 åt gången i en stor stekpanna.
  7. Servera pannkakorna med lönnsirap och vaniljglass.
]]>
recept Tue, 4 Aug 2009 22:05:36 +0100
Cobb salad http://www.receptcentralen.se/fest/cobb-salad/ Som så många andra klassiska sallader är Cobb salad skapad av en slump på det som för tillfället fanns tillgängligt i köket. För att göra en lyckad sallad är det alltid viktigt att arbeta med ingredienser av bästa möjliga kvalitet. Se framförallt till att ha riktigt mogna tomater och en ädelost av bra kvalitet. http://www.receptcentralen.se/fest/cobb-salad/

Som så många andra klassiska sallader är Cobb salad skapad av en slump på det som för tillfället fanns tillgängligt i köket.

För att göra en lyckad sallad är det alltid viktigt att arbeta med ingredienser av bästa möjliga kvalitet. Se framförallt till att ha riktigt mogna tomater och en ädelost av bra kvalitet.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kruka romansallad
  • 4 ägg
  • 1 paket bacon
  • 200 g minitomater på kvist
  • 1 avokado
  • 150 g ädelost
  • färsk gräslök
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • Dressing
  • 1 dl olivolja
  • 1 ½ msk färskpressad citronsaft
  • 1 msk dijonsenap
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ½ msk worchestershiresås
  • 1 nypa salt

Tillagning

  1. Vispa ihop citronsaft, dijonsenap och olja.
  2. Hacka, riv eller pressa vitlöken och rör i den.
  3. Blanda i worchestershiresås och smaka av med salt.
  4. Skölj och strimla salladen grovt.
  5. Koka äggen, skölj dem i vatten, skala och halvera.
  6. Stek baconet krispigt, lägg på hushållspapper och låt svalna. Skär i mindre bitar.
  7. Skölj tomaterna och halvera dem.
  8. Lägg allt på tallrikar eller ett stort fat.
  9. Hacka gräslöken och strö på.
  10. Smula ädelosten över.
  11. Strö över salt och svartpeppar.
  12. Servera med dressingen
]]>
recept Sun, 2 Aug 2009 14:12:41 +0100
Revbensspjäll http://www.receptcentralen.se/fest/revbensspjall/ Amerikansk rätt som blivit populär i Norden. Kan bland annat serveras som fredagsmat, vickning och till jul. Servera med coleslaw och potatis. http://www.receptcentralen.se/fest/revbensspjall/ Amerikansk rätt som blivit populär i Norden. Kan bland annat serveras som fredagsmat, vickning och till jul.

Servera med coleslaw och potatis.

Ingredienser (4 portioner)

  • 600 gram tjocka revbensspjäll
  • salt
  • vitpeppar
  • Barbequemarinad
  • 2 dl tomatketchup
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 dl olja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk Worcestershire sauce
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk honung
  • 1 msk soja
  • 1 tsk senapspulver
  • ½ tsk chilipeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • ½ tsk rosmarin
  • 1 tsk liquid smoke

Tillagning

  1. Koka revbensspjällen hela i en stor kastrull med salt och vitpeppar i cirka 35 minuter.
  2. Låt svalna i kastrullen.
  3. Ta upp och skär i skivor längs med revbenen.
  4. Blanda alla ingredienser till marianden och låt koka ihop i en kastrull.
  5. Låt svalna.
  6. Blanda revbenspjäll med marinaden. Hit kan förberedas och ställas in i kylen.
  7. Sätt ugnen på 200 grader eller grilla på utegrill till de fått färg och blivit varma. Salta och peppra.
  8. Kan kylas och serveras kalla eller värmas igen.
]]>
recept Mon, 1 Jun 2009 18:45:30 +0100
Jelly http://www.receptcentralen.se/fest/jelly/ Jelly, jello eller jell-o är olika namn på den snygga gelé-liknade desserten som är o så populär i USA. http://www.receptcentralen.se/fest/jelly/

Jelly, jello eller jell-o är olika namn på den snygga gelé-liknade desserten som är o så populär i USA.

Ingredienser (1 portion)

  • 2 gelatinblad
  • 5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk valfri karamellfärg
  • 1 tsk valfritt smakämne

Tillagning

  1. Koka upp hälften av vatten.
  2. Lös upp geleatinet i den andra hälften av vattnet i en skål som ger en snygg form.
  3. Blanda i sockret i det kalla vattnet och droppa i smak- och färgämne.
  4. Rör blandningen slät.
  5. Tillsätt det kokande vattnet i blandningen.
  6. Kyl ner i kylskåp tills det är fast.
]]>
recept Fri, 13 Feb 2009 22:04:17 +0100
Lyxig waldorfsallad http://www.receptcentralen.se/fest/lyxig-waldorfsallad/ En pimpad waldorfsallad som ligger en bit ifrån salladens ursprung. De, för waldorfsallad, obligatoriska inslagen äpple, selleri och majonnäs ingår dock. http://www.receptcentralen.se/fest/lyxig-waldorfsallad/

En pimpad waldorfsallad som ligger en bit ifrån salladens ursprung. De, för waldorfsallad, obligatoriska inslagen äpple, selleri och majonnäs ingår dock.

Ingredienser (2 portioner)

  • 1 rött äpple
  • 1 stjälk selleri
  • 25 g valnötskärnor, grovt hackade
  • 10-15 gröna vindruvor, halverade och urkärnade
  • 6-8 stora romansalladsblad
  • Dressing
  • ½ dl majonnäs
  • ½ dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Skölj äpplet, kärna ur och skär det klyftor.
  2. Skölj stjälksellerin och skär i tärningar.
  3. Blanda dressingen.
  4. Blanda äpple och selleri med dressingenså att allt blir täckt.
  5. Lägg upp romansalladsbladen på två tallrikar.
  6. Lägg på äpplen och selleri.
  7. Strö över vindruvor och valnötskärnor.
  8. Servera!
]]>
recept Mon, 8 Dec 2008 20:12:14 +0100
Chips http://www.receptcentralen.se/fest/chips/ Egna chips är lätta att göra. Välj en fast potatissort för bästa resultat, t.ex. klassikern bintje. http://www.receptcentralen.se/fest/chips/

Egna chips är lätta att göra. Välj en fast potatissort för bästa resultat, t.ex. klassikern bintje.

Ingredienser (1 portion)

  • fasta potatisar
  • neutral olja till fritering
  • salt

Tillagning

  1. Tvätta potatisarna väl men låt skalet vara kvar.
  2. Skiva den tunt i matberedare, eller med osthyvel.
  3. Låt skivorna torka till på handduk eller hushållspapper.
  4. Hetta upp en neutral olja i en tjockbottnad kastrull
  5. Fritera potatisskivorna (passa noga för det går fort).
  6. Låt skivorna rinna av på hushållspapper och salta.
]]>
recept Mon, 24 Nov 2008 19:36:22 +0100
Kanderade äpplen http://www.receptcentralen.se/fest/kanderade-applen/ Kanderade äpplen är en anglosaxisk jultradition som spritt sig över världen. Äpplena är mycket dekorativa att ställa fram på julbordet. Glykos i större förpackningar finns att köpa [a href=*http://www.tartdecor.se/product.asp?product=791/*]här[/a] och [a href=*http://www.essencefabriken.se/*]här[/a]. http://www.receptcentralen.se/fest/kanderade-applen/

Kanderade äpplen är en anglosaxisk jultradition som spritt sig över världen. Äpplena är mycket dekorativa att ställa fram på julbordet.

Glykos i större förpackningar finns att köpa här och här.

Ingredienser (8 portioner)

  • 8 röda äpplen
  • 5 ½ dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 250 g glykos
  • 1 krm ren ättika
  • blompinnar (ej impregnerade)

Tillagning

  1. Spola av äpplena med ljummet vatten och torka dem.
  2. Stick in blompinnarna i äpplena.
  3. Koka strösocker och vatten på svag värme tills sockret löst sig. Rör ej i blandningen.
  4. Skumma av.
  5. Tillsätt glykos och låt koka 15-20 minuter.
  6. Sockret ska bli ljusbrunt och karamelliseras. Detta händer vid över 165 grader. Det kan vara bra att kolla med termometer så man är beredd.
  7. Ta bort kastrullen från värmen och doppa äpplena i sockerblandningen.
  8. Låt svalna.
]]>
recept Wed, 19 Nov 2008 19:09:24 +0100
Panpizza http://www.receptcentralen.se/fest/panpizza/ Men behöver inte gå till Pizza Hut för att äta god panpizza. Precis som på vanlig pizza är degen till en panpizza viktig. Fyllningen på en panpizza är oftast enligt följande formel: först en god tomatsås, sen starkare starka korvar eller kryddig köttfärs, följt av jalapeños, champinjoner, rödlök och/eller färska tomater. En panpizza toppar man med mycket mozzarella och torkad oregano eller annan örtkrydda. Men som vanligt när det gäller pizza så är det bara den egna fantasin som sätter gränserna. http://www.receptcentralen.se/fest/panpizza/

Men behöver inte gå till Pizza Hut för att äta god panpizza. Precis som på vanlig pizza är degen till en panpizza viktig. Fyllningen på en panpizza är oftast enligt följande formel: först en god tomatsås, sen starkare starka korvar eller kryddig köttfärs, följt av jalapeños, champinjoner, rödlök och/eller färska tomater. En panpizza toppar man med mycket mozzarella och torkad oregano eller annan örtkrydda. Men som vanligt när det gäller pizza så är det bara den egna fantasin som sätter gränserna.

Ingredienser (4 portioner)

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl ljummet vatten
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • 6-7 dl vetemjöl special
  • olivolja att smörja plåten/formen med
  • Förslag på fyllningar
  • tomatsås (obligatorisk)
  • tacokryddad köttfärs
  • salami
  • pepperonikorv
  • rökt skinka
  • jalapeños
  • champinjoner
  • rödlök
  • färska tomater
  • mozzarella (obligatorisk)
  • oregano eller annan örtkrydda

Tillagning

  1. Finfördela jäst i en bunke och rör ut i ljummet vatten.
  2. Tillsätt olja, salt och socker.
  3. Blanda ner vetemjöl blandat med bakpulver. Arbeta ihop till en slät deg.
  4. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, c:a 45 minuter.
  5. Smörj formarna, stekpannor eller ungspannan med olja.
  6. Kavla ut deg till 2 eller 1 pizza i samma form som formarna och lägg i.
  7. Låt jäsa 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Lägg på önskad fyllning, med tomatsås underst och mozzarella överst, när degen jäst klart.
  10. Grädda mitt i ugnen i c:a 15 minuter.
]]>
recept Fri, 7 Nov 2008 10:34:55 +0100
Hawaiiansk kyckling (Huli Huli Chicken) http://www.receptcentralen.se/fest/hawaiiansk-kyckling-huli-huli-chicken/ En supergod hawaiiansk barbeque-kyckling som man förbereder dagen innan man ska servera den. Servera med en [a href=*http://www.receptcentralen.se/nyttigt/mangosallad/*]mangosallad [/a] och ris. http://www.receptcentralen.se/fest/hawaiiansk-kyckling-huli-huli-chicken/

En supergod hawaiiansk barbeque-kyckling som man förbereder dagen innan man ska servera den.

Servera med en mangosallad och ris.

Ingredienser (4 portioner)

  • 700-800 g kycklingfilé
  • Marinad
  • 3 dl tomatketchup
  • 3 dl kinesisk soja
  • 3 dl farinsocker
  • 1 dl riven färsk ingefära
  • 4 pressade vitlöksklyftor

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Lägg i kycklingfiléerna (frysta eller färska) och i kylskåp över natten.
  3. Sätt ugnen på 225 grader och grill.
  4. Ta upp kycklingen ur marinaden och lägg den i en ungsfastform. Spara marinaden.
  5. Grilla i 15 min på varje sida. Pensla eventuellt på mer mariand under grillningen.
  6. Koka ihop den överblivna marinaden till en sås och servera till kycklingen.
  7. Serveras med ris och en mangosallad.
]]>
recept Sun, 24 Aug 2008 17:39:44 +0100
Kreolskans gryta http://www.receptcentralen.se/fest/kreolskans-gryta/ En klassisk söndagsrätt som troligtvis kom till Sverige på 70-talet. Blir bara godare av att man lagar den i förväg och värmer upp precis innan serveringen. http://www.receptcentralen.se/fest/kreolskans-gryta/

En klassisk söndagsrätt som troligtvis kom till Sverige på 70-talet. Blir bara godare av att man lagar den i förväg och värmer upp precis innan serveringen.

Ingredienser (6 portioner)

  • 800 g fläskfilé
  • 150 g stark rökt korv
  • 1 röd paprika
  • ½ burk cornichoner
  • 2 dl syltlök
  • 25 svarta oliver
  • 5 dl grädde
  • mejram
  • salt
  • svartpeppar

Tillagning

  1. Skär korven i centimetertjocka bitar och stek upp.
  2. Skär bort hinnor och senor från fläskfilén och skär den centimetertjocka bitar. Stek fläskfilen i skyn efter korven.
  3. Skär paprikan i mindre bitar.
  4. Blanda alla ingredienser i en stor grytan. Koka i 15-20 minuter. Smaka av kryddorna.
  5. Servera med kokt ris och en god sallad.
]]>
recept Mon, 4 Aug 2008 20:41:58 +0100
Färsk krabba med Rhode Islandsås http://www.receptcentralen.se/fest/farsk-krabba-med-rhode-islandsas/ Krabban är en svensk delikatess från Västkusten. Säsongen för färsk svensk krabba sträcker sig från september till april. Den är godast om den serveras med en kall sås, som Rhode Islandsås, lite citron och bröd. Om man är riktigt ambitiös och vill ha sin Rhode Islandsås extra fräsch så gör man sin [a href=*http://www.receptcentralen.se/fest/majonnas/*]majonnäs[/a] själv. http://www.receptcentralen.se/fest/farsk-krabba-med-rhode-islandsas/

Krabban är en svensk delikatess från Västkusten. Säsongen för färsk svensk krabba sträcker sig från september till april. Den är godast om den serveras med en kall sås, som Rhode Islandsås, lite citron och bröd. Om man är riktigt ambitiös och vill ha sin Rhode Islandsås extra fräsch så gör man sin majonnäs själv.

Ingredienser (2 portioner)

  • 1 färsk krabba (ca 500 g)
  • Rhode Islandsås
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl majonnäs
  • 2 msk chilisås
  • ½ krm salt
  • nymald svartpeppar
  • några stänk tabasco
  • sherry/konjak
  • ½ tsk rivet citronskal
  • 1 msk finhackad persilja

Tillagning

  1. Klyv krabban genom att lägga den med ryggen neråt. Bryt bort stjärten. Stick in en kraftig kniv i huvudänden och skär igenom efter mittlinjen.
  2. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare.
  3. Rhode Islandsås: Vispa grädden. Blanda grädden med majonnäs och chilisås.
  4. Smaka av med salt och några stänk tabasco, sherry/konjak. Blanda i citronskal och persilja.
]]>
recept Sun, 15 Jun 2008 08:41:51 +0100
Eggs Benedict http://www.receptcentralen.se/fest/eggs-benedict/ En klassisk amerikansk lunch- och brunchrätt som skapades på berömda Delmonico's på Manhattan. Enligt historien kom rätten till när stamkunderna herr och fru Benedict undrade om hovmästaren hade något nytt på menyn. Hovmästaren kastade tillbaka frågan till fru Benedict som svarade: "förlorade ägg på bröd med skinka, hollandaise och tryffel på toppen". http://www.receptcentralen.se/fest/eggs-benedict/

En klassisk amerikansk lunch- och brunchrätt som skapades på berömda Delmonico's på Manhattan. Enligt historien kom rätten till när stamkunderna herr och fru Benedict undrade om hovmästaren hade något nytt på menyn. Hovmästaren kastade tillbaka frågan till fru Benedict som svarade: "förlorade ägg på bröd med skinka, hollandaise och tryffel på toppen".

Ingredienser (4 portioner)

  • Förlorade ägg
  • 1 msk ättiksprit
  • 1 liter vatten
  • 4 ägg
  • Hollandaisesås
  • 200 g smör
  • 4 äggulor
  • 3 msk vatten
  • 1-2 msk pressad citron
  • salt
  • peppar
  • Smörgås och garnering
  • 8 skivor vitt formbröd
  • 8 skivor rökt skinka
  • krasse

Tillagning

  1. Förlorade ägg: Koka upp rikligt med vatten och ättiksprit i en kastrull. Låt det sedan sjuda.
  2. Knäck äggen, efter hand, i en kopp. Häll försiktigt ned äggen i det sjudande vattnet och låt sjuda i tre minuter.
  3. Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten. Lägg dem på en tallrik och putsa bort ojämnheter.
  4. Hollandaisesås: Smält smöret i kastrull och låt svalna en stund.
  5. Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad.
  6. Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa under hela tiden.
  7. Tag kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen.
  8. Smaka av med citron, salt och peppar.
  9. Smörgås: Forma brödskivorna till cirklar med t.ex. en metallrundel. Rosta dem lätt.
  10. Lägg en brödskiva på en tallrik. Fortsätt med rökt skinka, en ny brödskiva och ytterligare rökt skinka. Lägg sedan på ett ägg och toppa med hollandaise. Klipp över lite krasse.
]]>
recept Mon, 2 Jun 2008 10:22:45 +0100
Citroncheescake med passionsfrukt http://www.receptcentralen.se/fest/citroncheescake-med-passionsfrukt/ En fräsch cheesecake. Cheesecake är en amerikansk ostkaka baserad på grova kex som botten och färskost som fyllning och finns i många varianter. http://www.receptcentralen.se/fest/citroncheescake-med-passionsfrukt/ En fräsch cheesecake. Cheesecake är en amerikansk ostkaka baserad på grova kex som botten och färskost som fyllning och finns i många varianter.

Ingredienser (10 portioner)

  • 150 g digestivekex
  • 50 g smör
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g färskost, t.ex. philadelphiaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • Glasyr
  • 1 gelatinblad
  • 2 msk socker
  • 4 msk vatten
  • 2 passionsfrukter

Tillagning

  1. Krossa kexen fint, blanda med smält margarin och tryck ut i en form med löstagbar botten.
  2. Lägg gelatinbladen i vatten ca 5 min.
  3. Dela äggen i gulor och vitor.
  4. Blanda gulorna med ost, creme fraiche, socker vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
  5. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  6. Värm citronsaften i en kastrull. Tag den från värmen, krama ur gelatinbladen och låt de smälta i citronsaften.
  7. Låt det svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
  8. Häll blandningen i formen och låt stå i kylen minst en timme.
  9. Glasyr: Lägg gelatinbladet i vatten.
  10. Koka upp vatten och socker.
  11. Blanda i gelatin och passionsfrukt.
  12. Låt svalna en stund.
  13. Häll i formen.
]]>
recept Sat, 29 Mar 2008 10:38:55 +0100
Jambalaya http://www.receptcentralen.se/fest/jambalaya/ En egen tolkning av Louisianas stolthet, självklart med "den heliga treenigheten" i centrum. Så kallar de kombinationen gul lök, grön paprika och stjälkselleri som nästan alltid finns som bas i sydstatsköken runt New Orleans. http://www.receptcentralen.se/fest/jambalaya/

En egen tolkning av Louisianas stolthet, självklart med "den heliga treenigheten" i centrum. Så kallar de kombinationen gul lök, grön paprika och stjälkselleri som nästan alltid finns som bas i sydstatsköken runt New Orleans.

Ingredienser (4 portioner)

  • 200-300 g cabanossikorv eller annan torr och smakrik korv, eller en blandning av korv och skinka eller rökt fläsk
  • 1 stor gul lök
  • 2 stjälkar selleri
  • 1-2 gröna paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • torkad timjan
  • ev. 1 tsk liquid smoke
  • 3-4 dl vanligt ris
  • 3 dl passerade tomater (400 g)
  • 6-8 dl kycklingbuljong
  • färska räkor

Tillagning

  1. Om du inte har en torr korv, utan en vanlig som behöver stekas lite, börjar du med att skiva och steka den i lite olja så att fettet steks ur. Har du rökt fläsk i tärningar så stek fettet ur dem också. Häll sedan av det mesta av fettet.
  2. Hacka lök, selleri och paprika. Det ska vara ungefär lika mycket av varje.
  3. Finhacka vitlöken. Tillsätt olivoljan i pannan och fräs allt.
  4. Har du en torr korv så tillsätter du den nu och fräser.
  5. Smaksätt med salt, svartpeppar, lagerblad och rikligt med torkad timjan. En skvätt Iiquid smoke brukar också vara gott i. Det är röksmak på flaska från södra USA.
  6. Blanda i riset, tillsätt passerade tomater och kycklingbuljong.
  7. Låt allt puttra under lock tills riset är färdigt.
  8. Späd med mer buljong om det behövs.
  9. Lägg på färska räkor och servera med bröd.
]]>
recept Fri, 29 Feb 2008 20:42:34 +0100
Coleslaw http://www.receptcentralen.se/fest/coleslaw/ Den minst nyttiga salladen måste nog vara coleslaw. Men den är desto godare, speciellt till barbeque och annat grillat. http://www.receptcentralen.se/fest/coleslaw/

Den minst nyttiga salladen måste nog vara coleslaw. Men den är desto godare, speciellt till barbeque och annat grillat.

Ingredienser (1 portion)

  • 500 g färsk vitkål
  • 6 medelstora morötter
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk socker
  • 1 tsk dijonsenap
  • ½ tsk salt
  • lite svartpeppar

Tillagning

  1. Strimla kålen och riv morötterna.
  2. Blanda alla ingredienser.
  3. Låt stå i kylen minst några timmar, gärna längre.
]]>
recept Sun, 3 Feb 2008 18:22:18 +0100