Norrländsk älgstek som kom till av misstag när en kvinna glömde kvar en bit kött i ugnen över natten. Genom den långsamma tillagningen blir köttet väldigt mört.
Tjälknöl
Ingredienser (6 portion)
1 ¼ kg älgstek
Marinad
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liter vatten
2 msk salt
½ msk svartpepparkorn
1 rejäl bunt färska örter ( t.ex. persilja, timjan och rosmarin)
Tillagning
Frys köttet i sin förpackning i minst 12 timmar.
Sätt ugnen på 75 grader.
Ta köttet ur förpackningen och lägg det frysta köttet på ett galler med en plåt under.
Sätt in i ugnen och låt stå ca 8 timmar. Innetemperaturen ska bli 68 grader.
Skala löken, skär den gula löken i klyftor. Koka en lag på vatten, lök, vitlök, salt, peppar och örter. Låt svalna.
Häll den avsvalnade lagen i en plastpåse och lägg i köttet. Knyt ihop påsen, sätt in i kylskåp och låt stå i minst 5 timmar.
Ta ur köttet och låt rinna av.
Skär tjälknölen i tunna skivor och servera kall med potatisgratäng.