Tjälknöl med krämig zucchinisallad

Tjälknöl är ett perfekt sätt att laga fruset kött på. Sätt in det i ugnen över natten – köttet lagar sig självt! Servera med en härligt krämig “potatissallad” på zucchini.

Ingredienser (2 portion)

1 kg benfritt kött, innanlår, av nöt eller vilt
Till lagen
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
1 lagerblad
1 tsk krossad svartpeppar
2 msk krossade enbär
Till zucchinisalladen
1 dl majonnäs utan socker
1 dl gräddfil
1 msk fransk senap
kapris, purjolök, röd paprika
salt och peppar

Tillagning

Djupfrys köttet.

Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in pannan i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 100 grader. Stek i 9-1O timmar, gärna över natten.

Stick in en termometer efter ca 2 timmar, när köttet tinat, och ta ut köttet när termometern visar 65 grader.

Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en bunke, häll den heta lagen över och täck bunken. Ställ den på ett svalt ställe i 4-5 timmar. Ta därefter upp köttet och torka av det. Skiva det tunt.

Gör zucchinisalladen: Tärna och snabbkoka zucchinin ett par minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av mycket noga innan du blandar med majonnäs, gräddfil och senap. Smaka av med salt och peppar och garnera med kapris, purjolök och röd paprika.

Fler liknande recept