Recept stekt gås

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Stekt gås

Gås äter man traditionellt på mårtensafton 10 november. Traditionen finns främst i Skåne och Tyskland. Som förrätt innan äter man svartsoppa och äppelkaka till efterrätt. Fast detta upplägg kommer från Stockholm. Från början åt man lutfisk som förrätt och risgrynsgröt till efterrätt.

Utskriftsvänlig version

Stekt gås med sökord som skåne, november, äpple, mårtensgås och gås

Ingredienser (8 portioner)

  • 1 gås (5-6 kg)
  • 1 msk salt
  • vitpeppar
  • 1 citron
  • 4-5 dl hönsbuljong
  • Fyllning
  • 6-8 äpplen i klyftor
  • 20 kärnfria katrinplommon
  • Sås
  • 4-5 dl sky och buljong
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar
  • Till servering
  • 8-10 kokta äppelhalvor
  • vinbärsgelé
  • kokta katrinplommon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175-200 grader.
  2. Tag ur, skölj och torka gåsen väl.
  3. Gnid gåsen in- och utvändigt med citron, salt och vitpeppar.
  4. Fyll den med frukten.
  5. Sy ihop gåsen vid gumpen och bind upp den. Lägg fågeln med bröstet upp i en långpanna. Häll lite vatten eller buljong i pannan. Sätt in gåsen i ugnen.
  6. Ös gåsen då och då och späd, när så behövs, med mer vätka. Ser gåsen ut att bli för mörk, täck den med aluminiumfolie. Beräkna 2 ½-3 timmars stektid. Exakt stektid är svår att ange. Den beror på gåsens ålder. Pröva om gåsen är färdig genom att ticka i låret. Känns det mört, och om den saft som sipprar ut är klar, är gåsen färdig.
  7. Häll av fettet och skyn 10-15 minuter innan gåsen beräknas vara färdig. Öka ugnstemperaturen till 225 grader. Häll ett par matskedar kallt vatten över gåsen och låt den steka färdig med ugnsluckan på glänt, för att skinnet skall bli riktigt knaprigt. Skumma under tiden så mycket fett som möjligt av skyn. Späd den om så behövs med god buljong. Rör ut vetemjölet i lite kallt vatten, blanda ned redningen i skyn under omrörning och låt såsen koka 5-10 minuter. Smaka av den med salt och vitpeppar.
  8. Servera gåsen direkt från ugnen. Skär den vid bordet och bjud såsen, kulstekt potatis, kokta äppelhalvor med vinbärsgelé, katrinplommon och rödkål eller kokt brysselkål till.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge (Frankrike, 115 kr, varunr: 5283)

Kommentera detta Stekt gås recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013