Recept sötmjölksgelé med vinbär och lakrits

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Sötmjölksgelé med vinbär och lakritsStjärnrecept

Om ni har möjlighet rekommenderar jag att ni nästa gång ni passerar en gårdsbutik ute på vischan stannar och frågar om de har sötmjölk till försäljning. Det är den färska mjölken som bara är mjölkad och nedkyld, inget annat. Miljö & Hälsa-regler hindrar denna mjölk från att säljas i butik, men man får åka till gården och köpa den för eget bruk. Den innehåller mycket högre halter av näringsämnen i och med att den inte är pastöriserad.

Receptet är hämtat ur boken Gårdarnas mat (Prisma). Köp den på Bokus för 179 kr.

Utskriftsvänlig version

Sötmjölksgelé med vinbär och lakrits med sökord som efterrätt, mjölk, vinbär, gelé och grädde

Ingredienser (4 portioner)

 • 3 gelatinblad
 • 4 dl sötmjölk, alternativt gammaldags mjölk
 • 1 ½ dl socker
 • 1 msk vatten
 • 1 msk lakritsrotpulver (finns på hälsokosten)
 • 2 dl grädde
 • 4 msk röda vinbär
 • 4 msk svarta vinbär
 • 10 g citronmeliss

Tillagning

 1. Blötlägg gelatinet 10 minuter i kallt vatten.
 2. Koka upp mjölken med ½ dl socker.
 3. Krama vattnet ur gelatinet. Lägg i gelatinet och låt det smälta, vispa runt. Fördela i fina serveringsglas eller koppar. Ställ i kyl 1 timme.
 4. Ställ fram en rostfri bunke. Koka 1 dl socker och lakritsrotpulver med 1 msk vatten till brun karamell i en hög kastrull. Koka upp grädden samtidigt.
 5. Slå i den kokande grädden i karamellen under kraftig vispning. Var försiktig, karamellen blossar upp och är extremt varm. Vispa i 10 sekunder och slå sedan över allt i bunken. Fortsätt vispa tills det lugnat ner sig. Låt stå framme för att svalna.
 6. Blanda alla bär. Lägg en tunn hinna med karamell på mjölkgelén så att det täcker ytan helt. Garnera med bärsalladen och plockade citronmelissblad.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Château Fontebride (Frankrike, 145 kr, varunr: 4113)

Kommentera detta Sötmjölksgelé med vinbär och lakrits recept

* = Obligatoriskt fältVi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013