Recept quattro stagioni

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Quattro stagioni

Quattro stagioni är en av svenskarnas favoritpizzor. Namnet betyder "de fyra årstiderna". De symboliseras av räkor, skinka, musslor och champinjoner, oklart vilken som är för vilken årstid. Mitt på pizzan lägger man oftast ett kronärtskokshjärta, dels för att det är snyggt och dels för att det är gott.

Receptet är på en rejäl pizza, vill man ha mer så är det bara att dubblera receptet.

Utskriftsvänlig version

Quattro stagioni med sökord som pizza, musslor, kronärtskockshjärtan, mozzarella och räkor

Ingredienser (1 portion)

  • Deg
  • 12 g jäst
  • 1 dl vatten, fingervarmt
  • ¼ dl olivolja
  • ½ tsk honung
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • Pizzasås
  • 2 msk hackad lök
  • 1 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 200 g krossade tomater
  • ½ socker
  • ½ tsk salt
  • nymald svartpeppar
  • ½ msk torkad oregano
  • färsk basilika
  • ½ lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • Fyllning
  • 1 dl nyskalade räkor
  • ½ dl strimmlad rökt skinka
  • 1 dl musslor på burk
  • 1 dl slantade champinjoner
  • 1 inlagt kronärtskockshjärta
  • 1 riven mozzarellaost
  • torkad oregano

Tillagning

  1. Deg: Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.
  2. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, honung, salt och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Låt jäsa minst i en halvtimme, men gärna längre.
  4. Pizzasås: Värm en liten tjockbottnad kastrull med lite olivolja på botten. Skala vitlöksklyftorna och pressa dem i kastrullen. Lägg i den hackade löken. Stek allt mjukt.
  5. Häll i de krossade tomaterna, sockret, salt, nymald svartpeppar och koka i 15 minuter.
  6. Lägg i oreganon, basilikan och lagerbladet och låt koka i 15 minuter. Rör om några gånger under tiden.
  7. Tillsätt tomatpurén och rör runt. Smaka eventuellt av med mer salt och svartpeppar.
  8. Låt svalna.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Kavla ut degen till en stor rundel.
  11. Bred på de svalnade tomatsåsen.
  12. Fyllning: Lägg ut räkor, rökt skinka, musslor och champinjoner på en fjärdedel av pizzan var.
  13. Strö på mozzarellaosten och oregano.
  14. Sätt kronärtskockshjärtat i mitten.
  15. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låts svalna lite och servera.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Masi Valpolicella Bonacosta (Italien, 85 kr, varunr: 6998)

Kommentera detta Quattro stagioni recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013