Recept pizza med rostade grönsaker

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Pizza med rostade grönsakerStjärnrecept

Vegetarisk pizza med grönsaker som är typiska för Medelhavsområdet.

Receptet är hämtat ur boken Medelhavsmat till vardag & fest (Prisma). Köp den på Bokus för 198 kr.

Utskriftsvänlig version

Pizza med rostade grönsaker med sökord som vegetariskt, mozzarella, medelhavsmat, pizza och caroline hofberg

Ingredienser (4 portioner)

  • Pizzadeg
  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl ljummet vatten (37 grader)
  • ca 7 dl vetemjöl special
  • 1 tsk salt
  • Tomatsås
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • ½ tärning grönsaksbuljong
  • salt och nymalen peppar
  • Fyllning
  • 2 paprikor, gul och röd
  • ½ zucchini
  • ½ aubergine
  • ca 2 dl tomatsås (se ovan)
  • olivolja
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 ½ msk timjan
  • 2 citroner, rivet skal
  • ca 20 svarta oliver
  • 2 mozzarellaostar
  • rucolasallad

Tillagning

  1. Degen: börja med att göra en startdeg. Lös jästen i en fjärdedel av vattnet och blanda i ca 2 msk mjöl. Rör ihop till en jämn smet. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
  2. Blanda i resten av vattnet, saltet och det mesta av mjölet i startdegen. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg, ca 5 minuter. Låt jäsa under duk cirka 2 timmar.
  3. Tomatsåsen: hacka lök och vitlök och fräs i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt tomater och buljong och koka ihop såsen utan lock, 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Fyllningen: kärna ur paprikorna och skär dem i klyftor. Skär zuccinin i 0.5 centimeter tunna skivor på längden. Skär auberginen i små tärningar.
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg paprika och zuccini på en plåt med bakplåtspapper. Grilla högt upp i ugnen i 10 minuter. Stek auberginen mjuk i olivolja några minuter.
  6. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Forma till 4 bollar och platta ut dem till runda plattor. Kavla ut degplattorna till riktigt tunna pizzor.
  7. Behåll ugnsvärmen. Lägg över pizzorna på plåtar med bakplåtspapper. Bred tomatsåsen över pizzabottnarna och strö över vitlöken. Lägg på grönsaker, timjan, citronskal och oliver. Avsluta med skivad ost. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter. Ta ut och strö över rucola.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Masi Valpolicella Bonacosta (Italien, 85 kr, varunr: 6998)

Kommentera detta Pizza med rostade grönsaker recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013