Recept pekinganka

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Pekinganka

Pekinganka är en klassisk rätt från nordöstra Kina. En ganska komplicerad rätt med tanke på hur få ingredienser det är.

Utskriftsvänlig version

Pekinganka med sökord som anka, kina, honung, nyår och klassiker

Ingredienser (6 portioner)

  • 1 anka (c:a 2 kg), urtagen och plockad
  • ½ dl honung
  • 1 dl varmt vatten
  • 2 msk ättiksprit (12%)

Tillagning

  1. Dag 1: Koka upp drygt 2 liter vatten.
  2. Lägg fågeln i ett durkslag och häll sjudande vatten över skinnet alltmedan fågeln vänds, så att vattnet kommer åt överallt. Skinnet ska bli blankt.
  3. Massera fågelkroppen försiktigt, så att skinnet inte spricker, några minuter tills underhudsfettet har lossnat från muskelvävnaden
  4. Blanda honung, 1 dl varmt vatten och ättiksprit noga.
  5. Pensla det blänkande skinnet överallt med blandningen, pensla gärna inuti också.
  6. Låt ligga någon halvtimme och upprepa därefter behandlingen.
  7. Bind ett snöre runt fågelns fotknotor och knyt upp fågeln i kylens översta hyllgaller, så att den hänger över en djup tallrik, helst utan att stöta i. Lämna fågeln att torka över natten.
  8. Dag 2: Sätt ugnen på 200 grader eller ännu hellre varmluftsugn på 175 grader.
  9. Lägg fågeln på sidan på galler över långpanna i ugnens nedre del. Då kläms varken bröst eller lår, utan skinnet kan bli knaprigt nästan överallt.
  10. 1 ½ - 2 timmar bör ankan steka. Den är färdig när låret lätt lossas i leden.
  11. Ta ut ankan och låt den stadga sig 5 minuter innan bröst och lår lossas från skrovet med riktigt vass kniv.
  12. Snedskär bitarna i smala strimlor och lägg upp. Lossa allt knaprigt skinn från skrovet och skär eller klipp i strimlor (det är skinnet som är den största läckerheten).
  13. Traditionellt serveras pekinganka med mandarinpannkakor och grönsaker.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Arthur Metz Gewurztraminer (Frankrike, 89 kr, varunr: 5249)

Kommentera detta Pekinganka recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013