Recept ostfondue

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Ostfondue

En Schweizisk klassiker som var mäkta populär även på våra breddgrader på 70-talet. Och nu, något oväntat, är ostfonduen trendig igen.

Fondue med gruyère- eller emmentalerost är den mest kända och den kommer ursprungligen från Neuchâtel.

Utskriftsvänlig version

Ostfondue med sökord som fondue, 70-talet, klassiker, bröd och vin

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 600 g gruyère- eller emmentalerost
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk kirschwasser
  • lantbröd

Tillagning

  1. Gnid fonduegrytan med en skalad vitlöksklyfta.
  2. Häll i det vita vinet och låt det koka upp.
  3. Riv osten.
  4. Tillsätt den osten, rör om och koka upp igen. Rör fondun med en träslev till en slät massa.
  5. Lös upp potatismjölet i körsbärsbrännvin och rör ner det i ostmassan.
  6. Skär lantbrödet i stora tärningar. (Se till att varje brödtärning har en skorpsida kvar så att brödet sitter stadigt på gaffeln.)
  7. Fonduegrytan ställs mitt på bordet på en brännare på svag värme.
  8. Sätt en brödbit på gaffeln och doppa i ostmassan.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Fleur du Cap Chardonnay (Sydafrika, 87 kr, varunr: 2015)

Kommentera detta Ostfondue recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013