Recept moussaka

Hoppa till innehållet
Recept centralen

MoussakaStjärnrecept

Moussaka äts traditionellt i alla länder nordöst om Medelhavet. Men mest utbredd är den i Grekland och Turkiet. Det här moussaka-receptet är en grekisk variant.

Utskriftsvänlig version

Moussaka med sökord som aubergine, medelhavsmat, mjölk, olivolja och tomat

Ingredienser (6 portioner)

  • 4 auberginer
  • havssalt
  • olivolja
  • 3 potatisar
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl riven ost
  • Ostsås
  • ½ dl olivolja
  • 5 dl mjölk
  • ½ dl vetemjöl
  • 2 ägg, uppvispade
  • 2 dl riven ost
  • havssalt
  • svartpeppar
  • Lammfärssås
  • 1 stor gul lök
  • olivolja
  • 400 g lammfärs
  • 400 g krossad tomat
  • 1 dl vitt vin
  • vitlök
  • havssalt
  • peppar

Tillagning

  1. Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor och strö på havssalt. Låt ligga i minst en halvtimme.
  2. Ostsås: Blanda olivolja, mjölk och mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt småkoka några minuter.
  3. Tillsätt havsalt, nymald svartpeppar, riven ost och de uppvispade äggen. Låt svalna.
  4. Lammfärssås: Hacka löken och fräs upp i olivolja.
  5. Tillsätt lammfärsen och finfördela den under bryningen.
  6. Blanda i de krossade tomaterna, vitlök, havssalt, nymald svartpeppar och vitt vin. Låt småkoka i ungefär 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Skölj aubergineskivorna och torka dem. Stek dem gyllenbruna i olivolja. Lägg aubergineskivorna i en stor ungsfast form.
  9. Skala potatisen och skiva i tunna skivor. Lägg skivorna ovanpå aubergineskivorna.
  10. Bre ut lammfärssåsen över potatisen och därefter ostsåsen på lammfärssåsen. Avsluta med ströbröd och riven ost överst.
  11. Grädda mitt i ugnen i ungefär 40 minuter. Låt svalna betydligt innan servering.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge (Frankrike, 115 kr, varunr: 5283)

3 kommentarer

  1. Montague Terrace:

    4 stjärnor

    En härlig rätt!

  2. Molle:

    5 stjärnor

    Detta kommer jag göra igen!

  3. lilja09:

    4 stjärnor

    mums ,lita mindre svartpeppar nästa gång .övrigt riktigt gött.böt ut lammfärsen mot blandfärs 60/40.

Totalbetyg: 4,3 baserat på 3 betyg

Kommentera detta Moussaka recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013