Festrecept på kyckling http://www.receptcentralen.se/fest/kyckling/ Festrecept på kyckling. Recept från Receptcentralen.se Sun, 18 Aug 2019 23:57:15 +0100 sv Hansson, Daniel Alinge, Henrik Copyright 2019 Buffalo wings http://www.receptcentralen.se/fest/buffalo-wings/ Om du inte redan ätit denna rätt så tycker vi att du bör testa. Buffalo wings är perfekt som tilltugg i soffan med sport på tv:en tillsammans med en kall öl i handen. Du behöver bara lägga cirka tio minuter i förberedelser och därefter sköter sig vingarna sig själv i ugnen. Många tycker om starka såser så istället för en vanlig ädelostsås att doppa vingarna i så kan du krydda extra med cayennepeppar. http://www.receptcentralen.se/fest/buffalo-wings/ Om du inte redan ätit denna rätt så tycker vi att du bör testa. Buffalo wings är perfekt som tilltugg i soffan med sport på tv:en tillsammans med en kall öl i handen. Du behöver bara lägga cirka tio minuter i förberedelser och därefter sköter sig vingarna sig själv i ugnen. Många tycker om starka såser så istället för en vanlig ädelostsås att doppa vingarna i så kan du krydda extra med cayennepeppar.

Ingredienser (8 portioner)

  • 1 kg kycklingvingar
  • 2 msk salt
  • 6 msk neutral olja
  • 4 selleristjälkar
  • Chilivinägersås
  • 4 röd spansk peppar
  • 4 röda paprikor
  • 2 msk neutral olja
  • 1 dl sherryvinäger/rödvinsvinäger
  • 2 msk korianderfrön
  • 2 msk paprikapulver
  • Ev. tabasco
  • Ädelostdipp
  • 200 g ädelost
  • 400 g Philadelphiaost
  • 2 dl mjölk
  • salt och malen svartpeppar efter behag

Tillagning

  1. Ädelostdipp: Börja med att mixa ihop ost och mjölk till en slät sås, krydda sedan med salt och peppar ställ in kylskåpet för att få den sval till servering.

  2. Börja med att göra i ordning kycklingvingarna genom att skära bort vingspetsarna och lägg dom i en skål och salta dem. Låt stå i 30 min.
  3. Starta ugnen å sätt den på 180 grader.
  4. Dela och ta bort kärnorna ur paprikan och pepparfrukten. Lägg de sedan i en form tillsammans med oljan och ugnsbaka i 12 minuter. Mixa i en mixer då de svalnat. Tillsätt paprikapulver, vinäger samt korianderfrön. Sila sedan såsen. Smaka av och tillsätt eventuellt några droppar tabasco.
  5. Lägg kycklingvingarna på en plåt. Pensla över olja och ugnsstek på 250 grader i 12-15 minuter. Lägg sedan vingarna i chilidressingen och låt dra i ca 10 minuter. Lägg upp vingarna på plåten igen och värm dem ca 3 minuter i ugnen. Servera kycklingvingarna tillsammans med ädelost dip och selleri som skurits upp i stavar.
]]>
recept Thu, 28 Nov 2013 21:40:28 +0100
Pluras paella http://www.receptcentralen.se/fest/pluras-paella/ En paella kan innehålla det mesta, man kan göra den på enbart skaldjur eller så blandar man skaldjur med fisk, kyckling eller kanin. Plura har ätit denna rätt ett otal gånger på olika platser runt om i Spanien och aldrig har de smakat eller sett likadana ut, alla har sitt eget recept. Så här gjorde Plura och CO i köket i Soller. Plura tycker att när man ändå gör en paella så ska man göra en stor och bjuda in lite folk. http://www.receptcentralen.se/fest/pluras-paella/

En paella kan innehålla det mesta, man kan göra den på enbart skaldjur eller så blandar man skaldjur med fisk, kyckling eller kanin.

Plura har ätit denna rätt ett otal gånger på olika platser runt om i Spanien och aldrig har de smakat eller sett likadana ut, alla har sitt eget recept. Så här gjorde Plura och CO i köket i Soller.

Plura tycker att när man ändå gör en paella så ska man göra en stor och bjuda in lite folk.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kyckling i mindre bitar
  • 8 scampi, eller havskräftor
  • 20 blåmusslor
  • 2 bläckfiskar (tioarmad calamaris), rensade och skurna i ringar
  • 4 dl paellaris eller risottoris
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 paket saffran
  • 1 liter kycklingbuljong
  • 2 paprikor, skurna i bitar
  • 1 burk hela tomater
  • 2 dl gröna ärtor, frysta
  • salt och peppar

Tillagning

  1. Värm kycklingbuljongen i en kastrull och tillsätt saffran.
  2. Bryn sedan kycklingdelarna i paellapannan, ta upp dem och låt löken gå mjuk i samma panna, den ska inte brynas.
  3. Efter ett tag tillsätter man vitlöken, paprikan och tomaterna, sedan bläckfisken och kycklingdelarna. Salta och peppra.
  4. Häll sedan i riset och slå kycklingbuljongen över, det ska precis täcka. Täck med aluminiumfolie och låt sjuda i 20-25 minuter, späd med mer buljong om det behövs.
  5. När 5 minuter av koktiden återstår tillsätter man de övriga skaldjuren och de gröna ärtorna.
  6. Låt paellan stå i 5-10 minuter och vila innan den serveras med bröd och eventuellt en sallad.
]]>
recept Mon, 19 Sep 2011 18:16:53 +0100
Dim Sum http://www.receptcentralen.se/fest/dim-sum/ Kinesiska ångkokta dumplinga som passar som plockmat. Vill man inte göra degen finns den som färdiga plattor i välsorterade mataffärer eller asiatiska butiker. http://www.receptcentralen.se/fest/dim-sum/

Kinesiska ångkokta dumplinga som passar som plockmat. Vill man inte göra degen finns den som färdiga plattor i välsorterade mataffärer eller asiatiska butiker.

Ingredienser (4 portioner)

  • Dim sum-deg
  • 270 g vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • Dim sum-fyllning
  • 300 g färs av fläsk, kyckling eller nöt
  • 10 cm strimlad purjolök
  • 1 cm färsk riven ingefära
  • 1-2 finhackade klyftor vitlök
  • 2 cm finhackad röd chilifrukt
  • 2 msk soja
  • 1 msk sesamolja
  • salt och peppar
  • Man du-sås
  • 3 msk sojasås
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 2 cm finhackad purjolö
  • 1 cm finhackad ingefära
  • 1 nypa strösocker

Tillagning

  1. Dim sum-deg: Mät upp mjölet i en bunke.
  2. Gör en liten grop i mjölet och tillsätt vatten lite i taget och rör runt. Fortsätt tills degen är smidig, men inte klibbar.
  3. Täck med en fuktig kökshandduk och ställ att vila i kylen.
  4. Dim sum-fyllning: Blanda alla ingredienserna i en bunke.
  5. Man du-sås: Blanda alla ingredienser i en liten skål.
  6. Ta degen ut kylen. Knåda den i ca 5 minuter.
  7. Dela degen i fyra delar. Kavla ut degbitarna en och en (de andra kan vila i bunken under bakduk) till en stor, tunn fyrkant.
  8. Skär ut rundlar (8x8 cm) ur degen.
  9. Lägg ca 1 msk av fyllningen i mitten av degarket och nyp ihop. Upprepa tills fyllningen är slut.
  10. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  11. Häll i ¼ av dumplingarna i vattnet. När dumplingarna flyter upp till ytan låter man dem koka i ytterligare 5 minuter.
  12. Ta upp en dumpling och kolla så den är genomkokt.
  13. Ta upp de kokta dumplingarna ur vattnet och häll i nästa omgång.
  14. Servera med dipsåsen.
  15. Dumplingarna går bra att frysa in, både kokta eller råa. Man kan även att fritera eller ångkoka dem i 15-20 minuter.
]]>
recept Sat, 19 Feb 2011 16:11:37 +0100
Toast Birger Jarl http://www.receptcentralen.se/fest/toast-birger-jarl/ Matig förrättstoast med kyckling och spenat. Receptet räcker som förrätt till 6 personer. http://www.receptcentralen.se/fest/toast-birger-jarl/

Matig förrättstoast med kyckling och spenat. Receptet räcker som förrätt till 6 personer.

Ingredienser (6 portioner)

  • 2 kycklingfiléer
  • 250 g djupfryst bladspenat
  • 1 vitlöksklyfta
  • riven muskotnöt
  • smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • några droppar pressad citron
  • 6 skivor vitt formbröd
  • 12 skivor emmentalerost

Tillagning

  1. Ansa och skär kycklingfiléerna i små tärningar och stek i smör utan att de tar färg.
  2. Pudra över vetemjölet och rör om ordentligt.
  3. Häll på grädden, rör om och låt småputtra till en stuvning.
  4. Krydda med salt, svartpeppar och pressa över några droppar citron.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Krama allt vatten ur den tinade spenaten. Hacka den grovt och fräs den i lite smör. Pressa i vilöken mot slutet av stekningen.
  7. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
  8. Kantskär brödskivorna och stek gyllenbruna i smör.
  9. Lägg ett lager spenat på varje brödskiva och fördela kycklingstuvningen ovanpå.
  10. Lägg några skivor ost överst.
  11. Gratinera smörgåsarna i 5-6 minuter tills de får vacker färg.
]]>
recept Thu, 23 Dec 2010 15:10:46 +0100
Tapenadefyllda kycklingbröstfiléer med bandspagetti http://www.receptcentralen.se/fest/tapenadefyllda-kycklingbrostfileer-med-bandspagetti/ Snabblagad festpasta med saftiga kycklingbröstfiléer. Tapenaden är lite starkare än normalt. Men det går såklart bra att köpa färdig och blanda i lite mer vitlök och salt. http://www.receptcentralen.se/fest/tapenadefyllda-kycklingbrostfileer-med-bandspagetti/

Snabblagad festpasta med saftiga kycklingbröstfiléer. Tapenaden är lite starkare än normalt. Men det går såklart bra att köpa färdig och blanda i lite mer vitlök och salt.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 kycklingbröstfiléer
  • havssalt
  • nymald svartpeppar
  • 1 lime
  • smör
  • Tapenade
  • 1 dl urkärnade och grovhackade svarta oliver
  • 1 ½ msk grovhackade sardeller
  • 1 ½ msk kapris
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 ½ msk olivolja
  • 1 nypa grovmalen svartpeppar
  • Kall sås
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 tsk honung
  • pressad lime
  • färsk eller torkad timjan
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • Till servering
  • nykokt bandspaghetti
  • grönsaker

Tillagning

  1. Tapenade: Stavmixa oliver och sardeller hastigt.
  2. Tillsätt kapris och vitlök och mixa till en jämn massa.
  3. Blanda ner olivoljan lite i taget med en sked.
  4. Smaka av med svartpeppar.
  5. Kycklingen: Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Platta ut kycklingen med en kavel. Ha gärna plastfilm mellan.
  7. Lägg en knapp matsked av tapenaden på ena halvan av den utplattade kycklingfiléen. Pressa över lite lime. Vik över den andra halvan och fäst med tandpetare. Salta och peppra på ovansidan.
  8. Bryn kycklingfiléerna runt om i ett hett stekjärn och lägg dem sen i en ungsfast form.
  9. Ställ in i ugnen i 15-20 minuter. Den ska vara runt 70 grader innuti när den är klar.
  10. Koka pastan och blanda såsen.
  11. Servera med grönsaker.
]]>
recept Mon, 13 Dec 2010 13:42:17 +0100
Kokta kycklinglår i dragonsås http://www.receptcentralen.se/fest/kokta-kycklinglar-i-dragonsas/ Kokt kyckling i dragonsås serveras ofta i det mannerströmska tjället. Det beror främst på att det är ett suveränt sätt att tillaga en välgödd kyckling eller enbart kycklinglår på, men även på att min son Sebastian alltid lagar den. Han har enligt min mening absolut smakgehör, vilket avspeglas i den perfekta såsen. Kyckling tillagad på det här sättet väcker starka minnen från familjens vistelser i Frankrike. Själv föredrar jag några glas Alsacevin eller en välgjord riesling till kycklingen, men det är inte heller fel att servera en kall, blommig lager till. http://www.receptcentralen.se/fest/kokta-kycklinglar-i-dragonsas/

Kokt kyckling i dragonsås serveras ofta i det mannerströmska tjället. Det beror främst på att det är ett suveränt sätt att tillaga en välgödd kyckling eller enbart kycklinglår på, men även på att min son Sebastian alltid lagar den. Han har enligt min mening absolut smakgehör, vilket avspeglas i den perfekta såsen. Kyckling tillagad på det här sättet väcker starka minnen från familjens vistelser i Frankrike. Själv föredrar jag några glas Alsacevin eller en välgjord riesling till kycklingen, men det är inte heller fel att servera en kall, blommig lager till.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 ½ kg färska kycklinglår
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 knippa färsk dragon eller 1 ½ msk torkad
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • salt
  • Grönsaker
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 4 potatisar
  • 2 salladslökar
  • Sås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 dl crème fraiche
  • 2 msk dragonvinäger
  • 1 knippe fårsk dragon
  • salt och peppar
  • Till servering
  • potatis kokta med grönsakerna eller kokt ris

Tillagning

  1. Skölj kycklinglåren noga och lägg dem i en gryta. Slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl.
  2. Skala och skär lökarna i klyftor. Skala och skär morötterna i bitar. Tillsätt morötter, lök, vin och kryddor. Börja med ½ tsk salt per liter vatten och smaka av sältan senare när buljongen är reducerad. Låt sjuda på svag värme tills låren blivit möra, 25-30 minuter. Ta upp kycklingbitarna och håll dem varma, förslagsvis inlindade i folie.
  3. Gör i ordning grönsakerna: Skala och skär morötterna och palsternackorna i stavar. Skala och skiva potatisarna. Ansa och dela salladslökarna. Koka dem nätt och jämnt mjuka i buljongen, håll dem sedan varma.
  4. Reducera kokspadet tills ½ liter kraftig, välsmakande buljong återstår.
  5. Sila buljongen och häll tillbaka i grytan. Tillsätt grädde, senap och crème fraiche. Smaka av med dragonvinäger till önskad syrlighet, här får smaklökarna avgöra vad som är lagom. Smaka även av om det behövs mer salt och peppar. Sila såsen. Häll tillbaka i en kastrull och håll varm.
  6. Plocka dragonbladen från kvistarna. Finhacka bladen och lägg dem i såsen.
  7. Lägg upp kycklinglåren på ett varmt fat och ringla den heta såsen över. Serveras ris till kycklingen kan man utesluta potatisen.
]]>
recept Sun, 21 Nov 2010 12:22:08 +0100
Yakitori http://www.receptcentralen.se/fest/yakitori/ Även om yakitori numera kan vara i stort sett vad som helst på ett grillspett så är det egentligen kyckling grillad på spett. Yakitori är en av hörnstenarna i den japanska matlagningen. http://www.receptcentralen.se/fest/yakitori/

Även om yakitori numera kan vara i stort sett vad som helst på ett grillspett så är det egentligen kyckling grillad på spett. Yakitori är en av hörnstenarna i den japanska matlagningen.

Ingredienser (4 portioner)

  • 700-800 g kycklingfilé
  • 2 röd paprikor
  • 1 gul lökar
  • Sås
  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl mirin
  • 2 msk strösocker
  • Tillbehör
  • lime
  • kokta nudlar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader och grill.
  2. Lägg 8 träspett i vatten i minst 20 minuter.
  3. Blanda ingredienserna till såsen och låt den koka upp, ställ åt sidan så att den svalnar.
  4. Skär kyckling, paprika och lök i lagom stora bitar och varva på spetten.
  5. Pensla spetten i hälften av såsen och grilla dem i ugnen i 10-12 minuter.
  6. Pensla gärna med såsen ytterligare några gånger under grillningen.
  7. Servera tillsammans med resten av yakitorisåsen, limeklyftor samt nudlar.
]]>
recept Thu, 28 Oct 2010 12:49:57 +0100
Heta kycklingburgare http://www.receptcentralen.se/fest/heta-kycklingburgare/ Nyttiga och smakrika burgare. Vill man äta några av burgarna vid ett senare tillfälle så blir det allra godast att frysa in dem innan stekningen. Servera med ungsrostad sötpotatis, het gurksallad, klyftad lime och krämig kall sweet chili sauce. http://www.receptcentralen.se/fest/heta-kycklingburgare/

Nyttiga och smakrika burgare. Vill man äta några av burgarna vid ett senare tillfälle så blir det allra godast att frysa in dem innan stekningen. Servera med ungsrostad sötpotatis, het gurksallad, klyftad lime och krämig kall sweet chili sauce.

Ingredienser (4 portioner)

  • 3 stora kycklingbröstfiléer
  • 4 skivor formfranska
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 1 urkärnad och finhackad röda chilifrukter
  • 4 fint slantade salladslökar
  • 1 lime
  • 1 msk thailändsk eller japansk soja
  • 1 tsk fish sauce
  • färsk koriander
  • 1 ägg
  • 2 msk matolja
  • Ungsrostad sötpotatis
  • 600-800 g sötpotatis
  • salt
  • Het gurksallad
  • ½ urkärnad och finhackad röd chilifrukt
  • ½ tsk strösocker
  • ½ skalad och tärnad grön gurka
  • (saften från den andra halvan lime)
  • Krämig kall sweet chili sauce
  • 1 dl créme fraiche
  • 3 msk sweetchili sauce

Tillagning

  1. Tärna kycklingen fint. Skär bort kanterna från formfranskan och smula/riv så fint det går.
  2. Lägg kycklinghacket, riven formfranska, mjöl, hackad chili, salladslök, skal av 1 lime och saften av ½, soja, fish sauce och koriander.
  3. Lägg tillräckligt ägg för att få ihop allt (skulle burgarna i detta läge vara för lösa kan man rädda det med att tillsätta vanligt ströbröd). Forma till 4 hamburgare och sätt in dem i kylen i 20-30 minuter så de kallnar.
  4. Ungsrostad sötpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Skala och klyfta sötpotatisen.
  6. Lägg i en ungsfast form och ringla över matolja. Salta.
  7. Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter. Känn så att potatisen är mjuk inuti.
  8. Het gurksallad: Rör i soja, socker, juice av ½ lime och ½ chili, häll över gurkan och blanda väl. Ställ kallt.
  9. Krämig kall sweet chili sauce: Blanda créme fraiche och chilisås. Ställ kallt.
  10. Värm matolja i en stor stekpanna och bryn kycklingburgarna i 2-3 minuter på varje sida. Lägg i en ungsfast form och grädda i 200 graders ugn i 10 minuter tills de är genomstekta.
  11. Servera med gurksallad, rostad sötpotatis, krämig sweet chili suace och extra limeklyftor.
]]>
recept Sat, 16 Oct 2010 07:36:45 +0100
Kyckling à la provençale http://www.receptcentralen.se/fest/kyckling-a-la-provencale/ En pippi som smakar av hela det sydfranska landskapet: tomater, saffran och generöst med vitlök. Allt på en och samma plåt och skjuts in i ugnen. Kan det bli enklare? Ett par glas sval rosé hör också till. http://www.receptcentralen.se/fest/kyckling-a-la-provencale/

En pippi som smakar av hela det sydfranska landskapet: tomater, saffran och generöst med vitlök. Allt på en och samma plåt och skjuts in i ugnen. Kan det bli enklare? Ett par glas sval rosé hör också till.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kyckling, à ca 1,4 kg, i bitar
  • 1 g (2 pkt) saffran
  • 1 tsk espelettepeppar (eller chilipulver)
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk timjanblad
  • 6 vitlöksklyftor, krossade med skal
  • rivet skal av 1 citron
  • ½ dl olivolja
  • 3 stora potatisar, i kvartar
  • 1 knippe färsklök, i 1 cm tjocka skivor
  • ca 12 cocktailtomater
  • 2 dl färska eller frysta ärter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Blanda saffran, espelettepeppar. svartpeppar. timjan, vitlök, citronskal och olivolja i en skål.
  3. Lägg kyckling, potatis och färsklök i en långpanna eller stor ugnsfast form. Häll kryddblandningen över och vänd runt. Tillsätt tomaterna.
  4. Stek kycklingen i ugnen 40 minuter, ta ut den efter halva tiden och vänd runt grönsakerna i oljan.
  5. Strö ärterna över grönsakerna i formen och låt steka ytterligare 5 minuter i ugnen.
]]>
recept Wed, 8 Sep 2010 06:21:43 +0100
Baconlindade kycklingrullader på potatisbädd http://www.receptcentralen.se/fest/baconlindade-kycklingrulader-pa-potatisbadd/ Enkel men ändå festlig allt-i-ett-rätt i form av kycklingrullader. http://www.receptcentralen.se/fest/baconlindade-kycklingrulader-pa-potatisbadd/

Enkel men ändå festlig allt-i-ett-rätt i form av kycklingrullader.

Ingredienser (6 portioner)

  • 900 g kycklingfilé
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 125 g färskost, med örter och vitlök
  • 1 paket bacon
  • 1 kg potatis
  • 1 skivad gul lök
  • 2 msk smör, smält
  • 1 msk hackad färsk rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg kycklingfiléerna på längden (så att det blir stora men tunna skivor). Banka även gärna lite med en köttklubba.
  3. Salta och peppra.
  4. Lägg en tesked färskost på varje filé och rulla ihop dem.
  5. Linda en skiva bacon runt varje rulad.
  6. Skala och skär potatis och gul lök i skivor. Lägg över i en smord ugnssäker form.
  7. Salta lätt och ringla över smält smör.
  8. Lägg ruladerna på potatisbädden och strö över rosmarin.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter.
]]>
recept Sat, 28 Aug 2010 14:08:36 +0100
Kycklingfilé i ugn med gräddig kantarellsås http://www.receptcentralen.se/fest/kycklingfile-i-ugn-med-graddig-kantarellsas/ Mysig kycklingrätt som passar bra att servera när kvällarna börjar bli mörka. http://www.receptcentralen.se/fest/kycklingfile-i-ugn-med-graddig-kantarellsas/

Mysig kycklingrätt som passar bra att servera när kvällarna börjar bli mörka.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 kycklingfiléer
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • smör
  • Kantarellsås
  • 3 dl färska kantareller
  • 3 finhackade schalottenlökar
  • 1 dl rosévin
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • kinesisk soja
  • smör
  • Till servering
  • Ungsrostad potatis
  • kokta grönsaker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela kycklingfiléerna i två bitar var.
  3. Bryn kycklingfiléerna i lite smör. Salta och peppra.
  4. Stek klart kycklingfiléerna i ugn i 10-15 minuter.
  5. Kantarellsås: Fräs kantarellerna i torr stekpannapanna tills vattnet kokat ur.
  6. Tillsätt lite smör och den finhackade löken.
  7. Tillsätt vinet och låt det koka in.
  8. Häll i grädden i omgångar.
  9. Låt puttra i 5-10 minuter.
  10. Tillsätt soja och kycklingfond.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Servera kyckling och sås med kokta grönsaker och potatis.
]]>
recept Thu, 19 Aug 2010 06:12:40 +0100
Marinerade kycklingspett http://www.receptcentralen.se/fest/marinerade-kycklingspett/ Smakrika marinerade och grillade kycklingspett. Glöm inte blötlägga om träspett används. http://www.receptcentralen.se/fest/marinerade-kycklingspett/

Smakrika marinerade och grillade kycklingspett. Glöm inte blötlägga om träspett används.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • Marinad
  • 2 msk solrosolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 msk mörkt muskovadosocker
  • några stänk tabasco

Tillagning

  1. Skär kycklingfiléerna i 5-6 bitar var.
  2. Blanda ingredienserna till marianden och lägg den tillsammans med kycklingbitarna i en plastpåse och blanda runt. Låt marinera i minst 30 minuter.
  3. Tänd grillen eller värm upp grilljärnet.
  4. Skär paprika och rödlök i mindre bitar.
  5. Varva kycklingfilé, paprika och rödlök på grillspetten.
  6. Grilla och servera sen med potatis, gärna pommes frites eller klyftpotatis.
]]>
recept Tue, 25 May 2010 19:50:33 +0100
Cordon Blue http://www.receptcentralen.se/fest/cordon-blue/ Cordon Bleu (fra. "blått band") är en benämning som används på en rad företelser. Den mest kända är restaurangskolan Le Cordon Bleu, som årligen utbildar 20.000 elever i 5 länder i kokkonstens ädla lagar. Men Cordon Blue är även en maträtt som i huvudsak består av kött, skinka och ost. Cordon-Bleu är även namnet på en av Stockholms bästa butiker för köksartiklar. Detta är dock receptet på maträtten Cordon Bleu. http://www.receptcentralen.se/fest/cordon-blue/

Cordon Bleu (fra. "blått band") är en benämning som används på en rad företelser. Den mest kända är restaurangskolan Le Cordon Bleu, som årligen utbildar 20.000 elever i 5 länder i kokkonstens ädla lagar. Men Cordon Blue är även en maträtt som i huvudsak består av kött, skinka och ost. Cordon-Bleu är även namnet på en av Stockholms bästa butiker för köksartiklar. Detta är dock receptet på maträtten Cordon Bleu.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 kycklingbröstfiléer, skinkschnitzel eller lövbiff
  • 4 tunna skivor skinka
  • 4 tjocka skivor vällagrad ost av schweizertyp
  • mjöl
  • 1 ägg
  • ¾ dl mjölk
  • ströbröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Platta till kycklingfilén och skär därefter ett snitt genom den. Lägg en skiva skinka runt en bit ost och lägg in den i snittet. Säkra eventuellt med en tandpetare.
  3. Doppa därefter kycklingfilén i mjöl, sedan i uppvispat ägg uppvispat med mjölk och därefter i ströbröd. Bryn 3-4 minuter per sida i en stekpanna.
  4. Lägg filéerna i ett ugnsäkert fat och sätt in i ugnen 8-10 minuter tills den är helt genomstekt.
  5. Servera med klyftpotatis eller pommes frites och sås och kokta gröna ärtor.
]]>
recept Thu, 20 May 2010 21:48:18 +0100
BBQ-rökt kyckling med fransk dragon och olivolja http://www.receptcentralen.se/fest/bbq-rokt-kyckling-med-fransk-dragon-och-olivolja/ Vissa drar sig för att helgrilla kyckling, men det är både enkelt och gott. Har man ingen rökplanka att tillgå kan man lägga kycklingen på en plåt och strö rökspån i glöden. Genom att fylla fågeln tränger smaken bättre in på djupet - och det fina är att du kan fylla den med nästan vad som helst. Tänk också på att salta och peppra på både in- och utsidan. Det lönar sig verkligen att satsa lite extra pengar på just kyckling. Leta gärna efter en gårdskyckling, eller handla ekologiskt om du har möjlighet. http://www.receptcentralen.se/fest/bbq-rokt-kyckling-med-fransk-dragon-och-olivolja/

Vissa drar sig för att helgrilla kyckling, men det är både enkelt och gott. Har man ingen rökplanka att tillgå kan man lägga kycklingen på en plåt och strö rökspån i glöden.

Genom att fylla fågeln tränger smaken bättre in på djupet - och det fina är att du kan fylla den med nästan vad som helst. Tänk också på att salta och peppra på både in- och utsidan. Det lönar sig verkligen att satsa lite extra pengar på just kyckling. Leta gärna efter en gårdskyckling, eller handla ekologiskt om du har möjlighet.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kyckling
  • 2 citroner
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • olivolja
  • 2 citrongräs
  • svartpeppar
  • 3 kvistar fransk dragon, plockad
  • rökplanka (ceder eller bok)
  • Brynt smör med dragon, syrad rödlök och vitpeppar
  • 3 msk finhackad rödlök
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk smör
  • 2 msk skuren dragon
  • salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Blötlägg plankan.
  2. Skala citronerna och putsa bort det vita. Dela citronköttet i bitar och blanda med skalet. Tillsätt salt, socker, svartpeppar och olivolja.
  3. Krossa citrongräsen och dela dem på mitten.
  4. Fyll kycklingen med citronblandningen och dragon, stick in citrongräsen, salta runt om och bind upp låren. Stick in en digital stektermometer. Placera fågeln mitt på plankan, plankan på grillgallret och baka med jämn glöd under lock tills kycklingen har en innertemperatur på 63°, nära 70° vid benen.
  5. Servera med en grillad sparrissallad och dragonsmöret.
  6. Brynt smör med dragon, syrad rödlök och vitpeppar: Koka ihop rödlöken med vinägern i en kastrull tills all vinäger är inkokt i löken.
  7. Bryn smöret separat och tillsätt löken.
  8. Avsluta med dragon, salt och vitpeppar.
]]>
recept Sat, 1 May 2010 07:35:47 +0100
Kroketter på kyckling http://www.receptcentralen.se/fest/kroketter-pa-kyckling/ Ett recept skapat av Mattias Dahlgren till hans restaurang Matbaren på Grand Hôtel i Stockholm. http://www.receptcentralen.se/fest/kroketter-pa-kyckling/

Ett recept skapat av Mattias Dahlgren till hans restaurang Matbaren på Grand Hôtel i Stockholm.

Ingredienser (20 portioner)

  • Kroketter
  • 2 kycklingar
  • 1 liter béchamelsås
  • 100 g lökconfit
  • salt
  • peppar
  • muskotnöt
  • Panering
  • ägg
  • vetemjöl
  • panko-ströbröd
  • Bechamelsås (stuvning)
  • 1 liter mjölk + 2 lagerblad, 1 kryddnejlika
  • 3 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 1 gul lök
  • salt
  • peppar
  • muskotnöt
  • Övrigt
  • 100 g karljohanssvamp
  • 100 g kantareller
  • 100 g shiitakesvamp
  • vitlöksolja
  • finhackad kruspersilja

Tillagning

  1. Kroketter: Tillaga kycklingarna på rotisseri eller ugnsstek tills de är gyllene och klara. Kyl ner och plocka köttet i mindre bitar. Spara skinnet och finhacka det. Spara även fettet som kycklingen har släppt under tillagningen.
  2. Blanda kycklingen med bechamel, lökconfit, krispigt kycklingskinn och fettet. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
  3. Rulla små, runda bollar av smeten. Frys ner dem. Panera dem frysta i mjöl, ägg och pankoströbröd. Låt de panerade kroketterna tina i kyl. Fritera i 180-graders olja och salta lätt.
  4. Bechamelsås: Koka upp mjölken med lök, lagerblad, lite nejlika och en nypa salt och låt det stå och dra en stund så att man får en aromatisk mjölk som grund är en bra början.
  5. Sedan svettar man finhackad lök tills den blir helt glasartad i en klick smör, tillsätter mjölet och låter det få en lätt rostad gyllene ton, under omkörning förstås.
  6. Efter det tillsätter man den varma aromatiska mjölken som silats. Så vispar man så att man får en homogen krämig såsom man låter koka upp ordentligt.
  7. Den får sedan puttra på svag värme i några minuter. Till sist samlar man av såsen/stuvningen med salt, nymalen peppar och lite riven muskotnöt.
  8. Övrigt: Rensa svampen, stek den och smaka av med lite vitlöksolja.
  9. Servera kroketterna med nystekt svamp och finhackad kruspersilja.
]]>
recept Mon, 12 Apr 2010 21:31:54 +0100
Bagarbysoppa http://www.receptcentralen.se/fest/bagarbysoppa/ Matig förrättssoppa eller lättare lunch. Receptet är skapat av Christer Lingström och serverades på hans stjärnrestaurant Edsbacka Krog i Sollentuna från 1985 fram till den stängdes i februari 2010. Bagarby är en stadsdel i Sollentuna. http://www.receptcentralen.se/fest/bagarbysoppa/

Matig förrättssoppa eller lättare lunch. Receptet är skapat av Christer Lingström och serverades på hans stjärnrestaurant Edsbacka Krog i Sollentuna från 1985 fram till den stängdes i februari 2010. Bagarby är en stadsdel i Sollentuna.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 stor kycklingfilé
  • 10 jordärtskockor
  • ½ rödlök
  • 1 liten purjolök
  • 1 liten morot
  • ½ citron
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • bladpersilja
  • smör
  • 8 dl kycklingbuljong

Tillagning

  1. Skär stavar av kycklingfilén. Koka kycklingstavarna 3-4 minuter i lite av buljongen.
  2. Skala och skär ned jordärtskockorna. Lägg bitarna i lite mjölk (ger fräschare färg på soppan).
  3. Skala och skär ned rödlök, purjolök och morot.
  4. Fräs grönsakerna i en panna med lite smör. Tillsätt buljongen. Koka grönsakerna tills de är mjuka.
  5. Tillsätt mjölken och grädden och koka ihop. Mixa soppan.
  6. Smaksätt med lite pressad citron, salt och peppar.
  7. Häll soppan i tallrikar, lägg kycklingbitarna i mitten och toppa med strimlad bladpersilja.
]]>
recept Sun, 21 Mar 2010 16:49:42 +0100
Parmalindad kycklingfilé med balsamsås http://www.receptcentralen.se/fest/parmalindad-kycklingfile-med-balsamsas/ Smakrik kycklingrätt med god sås. http://www.receptcentralen.se/fest/parmalindad-kycklingfile-med-balsamsas/

Smakrik kycklingrätt med god sås.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 kycklingfiléer eller 8 kycklinglårfiléer
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 tsk oregano
  • 8 skivor parmaskinka
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 vitlöksklyftor

Tillagning

  1. Värm ugnen ugnen på 225 grader.
  2. Halvera kycklingfiléerna om det inte är lårfiléer.
  3. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano.
  4. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna.
  5. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form.
  6. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  7. Vispa ihop grädde, vinäger, koncentrerad kycklingfond och pressad vitlök. Låt koka upp och sjuda nån minut.
  8. Servera med frästa grönsaker och potatis eller ris.
]]>
recept Tue, 9 Mar 2010 18:12:14 +0100
Sparrisfyllda prosciuttolindade kycklingfiléer http://www.receptcentralen.se/fest/sparrisfyllda-prosciuttolindade-kycklingfileer/ Enkel men ändå lyxig kycklingrätt som passar både som matigare förrätt eller huvudrätt. Den går bra att förbereda. http://www.receptcentralen.se/fest/sparrisfyllda-prosciuttolindade-kycklingfileer/

Enkel men ändå lyxig kycklingrätt som passar både som matigare förrätt eller huvudrätt. Den går bra att förbereda.

Ingredienser (6 portioner)

  • 12-16 gröna sparrisar
  • 800 g kycklingfilé
  • 80-100 g prosciutto
  • 2-3 tsk dijonsenap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk torkad dragon
  • riven parmesanost
  • salt
  • nymald svarteppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp 5 dl saltat vatten i en kastrull. Skölj sparrisen och skär av de nedre träiga centimetrarna.Sjud sparrisen 2 minuter.
  3. Ta upp och låt rinna av.
  4. Dela kycklingfileerna på längden så att du tar 6-8 bitar.
    Salta och peppra lätt. Linda in kycklingbitama och ett par
    sparrisar i prosciuttoskivor så att det blir 6-8 paket. Lägg i ett lager i en ugnssäkerform.
  5. Rör ut senapen i vispgrädden och krydda med salt, peppar och dragon. Häll över kycklingpaketen. Riv över rikligt med med parmesan. Gratinera 20-25 minuter i ugnen. Kolla med termometer så att kycklingen
    är 70 grader mitt i.
  6. Servera paketen med ris eller potatis.
]]>
recept Sat, 16 Jan 2010 19:11:18 +0100
Thaikyckling http://www.receptcentralen.se/fest/thaikyckling/ Nyttig thairätt med massor av grönsaker och cashewnötter. Servera thaikyckling med nudlar och en iskall Singha. http://www.receptcentralen.se/fest/thaikyckling/

Nyttig thairätt med massor av grönsaker och cashewnötter. Servera thaikyckling med nudlar och en iskall Singha.

Ingredienser (4 portioner)

  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 400 g kycklingfilé
  • 50 g cashewnötter
  • 1 skivad gul lök
  • 1 slantad purjolök
  • ½ huvud färsk blomkål
  • ½ huvud färsk broccoli
  • 1 grovt strimlad röd paprika
  • ½ dl oystersås
  • 1 tsk fishsauce
  • 1 nypa strösocker
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Fräs vitlöken i olja i en wok eller större stekpanna, lägg sedan i kycklingen och stek på hög värme i ca 4-5 minuter.
  2. Tillsätt resten av grönsakerna och fräs dem hastigt tillsammans med kycklingen.
  3. Blanda oystersås, vatten, fishsauce och strösocker och tillsätt.
  4. Lägg till sist i cashewnötterna och garnera med torkad thaichili.
  5. Servera med nudlar/ris, sweetchillisås och en kall thailändskl öl.
]]>
recept Sat, 16 Jan 2010 14:30:19 +0100
Tamales http://www.receptcentralen.se/fest/tamales/ Traditionell centralamerikansk mat som äts både av indianerna och erövrarna. Detta recept på tamales är med kyckling, men de finns med många olika fullningar. Tamales heter dock lite olika beroende på land: tamal (Mexiko, Honduras, Peru, Spanien, Colombia, Kuba och USA), humitas (Chile, Argentina, Bolivia och Ecuador), hallaca (Venezuela), chuchitos (Guatemala), bollo (Belize) och guanime (Puerto Rico). http://www.receptcentralen.se/fest/tamales/

Traditionell centralamerikansk mat som äts både av indianerna och erövrarna. Detta recept på tamales är med kyckling, men de finns med många olika fullningar.

Tamales heter dock lite olika beroende på land: tamal (Mexiko, Honduras, Peru, Spanien, Colombia, Kuba och USA), humitas (Chile, Argentina, Bolivia och Ecuador), hallaca (Venezuela), chuchitos (Guatemala), bollo (Belize) och guanime (Puerto Rico).

Ingredienser (24 portioner)

  • Deg
  • 250 g smör
  • 625 g masamix (torrmasa)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 3/4 dl kycklingbuljong
  • 24 hölsterblad från majs
  • Fyllning
  • 4 msk olivolja
  • 40 g vetemjöl
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 liten lök
  • 1 tsk oregano
  • 600 g strimlad kyckling
  • 60 g skållad mandel
  • 2 tsk chilipulver

Tillagning

  1. Deg: Vispa smöret ljust och poröst.
  2. Blanda masamix, bakpulver och salt.
  3. Tillsätt buljongen, vispa väl och blanda ner det i smöret.
  4. Forsätt vispa tills smeten får en krämig konsistens.
  5. Blötlägg hölsterbladen i kallt vatten i en timme.
  6. Torka dem torra med hushållspapper. Platta försiktigt ut dem ett och ett och bred en sked av degen på bladen.
  7. Lämna c:a 2 cm fritt i var ände av bladen (för ihopknytningen).
  8. Lägg fyllningen du vill ha i en sträng och rulla ihop till en rulle. Knip ihop ändarna och knyt om med ett snöre.
  9. Stapla tamales ovanpå varandra i en stor ångkokare.
  10. Ångkoka i 50-60 minuter.
  11. Fyllning: Hetta upp oljan i en kastrull, tillsätt mjölet under omrörning och rör om tills det är gyllenbrunt.
  12. Tillsätt pressad vitlök, finhackad lök, tomatpuré och oregano.
  13. Sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter.
  14. Rör ner kycklingen och mandeln och låt sjuda i ytterligare 15 minuter.
]]>
recept Sun, 27 Dec 2009 13:47:08 +0100
Flygande Jacob http://www.receptcentralen.se/fest/flygande-jacob/ Klassisk svennebanan-rätt som de flesta minns från sin barndom. Flygande Jakob är uppkallad efter upphovsmannen, Ove Jakobsson, som arbetade med flygfrakt. Servera gärna flygande Jacob med ris. http://www.receptcentralen.se/fest/flygande-jacob/

Klassisk svennebanan-rätt som de flesta minns från sin barndom. Flygande Jakob är uppkallad efter upphovsmannen, Ove Jakobsson, som arbetade med flygfrakt.

Servera gärna flygande Jacob med ris.

Ingredienser (6 portioner)

  • 1-2 grillade kycklingar
  • 1-2 paket bacon
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl chilisås
  • 1 tsk curry
  • 2 bananer
  • 1-2 dl salta jordnötter
  • 2 krm nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Plocka köttet från kycklingen, dela det i halvstora bitar och lägg i en ugnssäker form.
  3. Skär baconet i bitar och stek det några minuter i torr stekpanna. Häll av fettet som bildas.
  4. Fördela den stekta baconen över kycklingen.
  5. Skiva bananer och fördela över kyckling och bacon.
  6. Blanda chilisås med vispgrädde, curry och svartpeppar i en skål. Häll över kycklingen.
  7. Grädda din Flygande Jacob i ca 20 minuter.
  8. Vid servering så strör du över jordnötter.
  9. Servera med ris och en enkel grönsallad.
]]>
recept Fri, 18 Dec 2009 08:51:29 +0100
Biryani http://www.receptcentralen.se/fest/biryani/ Indisk festrätt med massor av grönsaker. Kan serveras vegetarisk men blir godast med kyckling, lamm eller jätteräkor. http://www.receptcentralen.se/fest/biryani/ Indisk festrätt med massor av grönsaker. Kan serveras vegetarisk men blir godast med kyckling, lamm eller jätteräkor.

Ingredienser (4 portioner)

  • 300 g basmatiris
  • 25 g smör
  • 1 tunt skivad gul lök
  • 1 lagerblad
  • 3 kardemummakärnor
  • 1 liten kanelstång
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 kycklingfiléer
  • 2 msk currypasta
  • 80 g russin
  • 850 ml kycklingbuljong
  • grovt hackad färsk koriander
  • rostade mandel flarn

Tillagning

  1. Blötlägg riset i varmt vatten några minuter och spola därefter av det noga.
  2. Hetta upp smöret i en gryta och lägg i löken, lagerbladet och de andra hela kryddorna i 10 minuter.
  3. Strö över gurkmejan och lägg i kycklingen, currypastan och låt de brynas.
  4. Blanda i riset och russinen och häll över kycklingbuljongen.
  5. Lägg på ett lock och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det koka i 5 minuter.
  6. Stäng av värmen och låt det stå och dra i 10 minuter.
  7. Blanda väl och tillsätt koriander.
  8. Lägg på några hela korianderblad och strö över mandeln.
]]>
recept Thu, 10 Dec 2009 22:16:06 +0100
Cannelloni con pollo http://www.receptcentralen.se/fest/cannelloni-con-pollo/ Krämig och god kycklingcannelloni med mycket smak. Man kan använda både torkade färdiga cannellonirör eller färska lasagneplattor som man rullar. Använder man torkade cannellonirör bör man förkoka dessa några minuter. http://www.receptcentralen.se/fest/cannelloni-con-pollo/

Krämig och god kycklingcannelloni med mycket smak. Man kan använda både torkade färdiga cannellonirör eller färska lasagneplattor som man rullar. Använder man torkade cannellonirör bör man förkoka dessa några minuter.

Ingredienser (4 portioner)

  • 16 cannellonirör eller 16 färska lasagneplattor
  • 2-3 tärnade och stekta kycklingfiléer
  • 10 strimlade marinerade soltorkade tomater
  • 250 g ricotta
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 krm nymalen muskotnöt
  • 2 dl nyriven parmesanost
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 grovt riven mozzarella
  • Sås
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 4 msk gorgonzola

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda tärnad kycklingfilé, soltorkade tomater, ricotta, crème fraiche, malen muskotnöt, parmesanost, salt och svartpeppar till en fyllning.
  3. Fyll pastarören med fyllningen.
  4. Stek schalottenlöken utan att den tar färg i en liten tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, crème fraiche och gorgonzola. Låt koka ihop några minuter.
  5. Häll lite av såsen i en ugnsfast form. Placera de fyllda cannellonirören ovanpå såsen. Häll på resten av såsen, strö över mozzarellan och gratinera mitt i ugnen i 20-25 minuter tills pastarören är mjuka.
  6. Servera med bröd och en fräsch sallad.
]]>
recept Sun, 1 Nov 2009 21:02:26 +0100
Kycklingfilé i ugn med rödvinsås http://www.receptcentralen.se/fest/kycklingfile-i-ugn-med-rodvinsas/ Härlig kycklingrätt med massor av smak. Servera med kokt potatis. Blir man inte inspirerad av detta recept så har vi massor med [a href=*http://www.receptcentralen.se/kycklingfile-i-ugn/*]recept på kycklingfilé i ugn[/a]. http://www.receptcentralen.se/fest/kycklingfile-i-ugn-med-rodvinsas/

Härlig kycklingrätt med massor av smak. Servera med kokt potatis.

Blir man inte inspirerad av detta recept så har vi massor med recept på kycklingfilé i ugn.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 kycklingfiléer
  • 5 färska timjankvistar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 14 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 250 g färska champinjoner
  • 2 msk smör
  • ½ tsk salt
  • 250 g rimmat stekfläsk
  • Rödvinsås
  • 2 skivor stekfläsk
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 1 ½ msk koncenterad kycklingfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk repad färsk timjan
  • 1 ½ msk maizena

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader
  2. Rödvinsås: Tärna några skivor stekfläsk.
  3. Skala och skär löken i tärningar.
  4. Fräs fläsk och lök i en kastrull på medelvärme, några minuter under omrörning.
  5. Pressa över vitlöken. Rör om.
  6. Tillsätt vin, vatten, kycklingfond, tomatpuré, soja och färsk timjan.
  7. Låt såsen sjuda på svag värme under lock 30 minuter.
  8. Sila såsen ner i en ren kastrull. Ställ åt sidan.
  9. Kycklingfilé: Skala schalottenlöken.
  10. Bryn den i smör c:a 10 minuter.
  11. Skaka pannan regelbundet.
  12. Lägg löken i en ugnssäker form.
  13. Dela champinjonerna i kvartar. Fräs i smör tills de fått lite färg. Salta. Rör om då och då. Flytta över till formen med löken.
  14. Putsa och halvera kycklingfiléerna.
  15. Salta runt om. Bryn i smör på båda sidor till fin färg.
  16. Lägg filéerna, tillsammans med timjankvistarna, i formen med lök och champinjoner.
  17. Placera en ugnstermometer i mitten på en filé.
  18. Ställ formen i mitten av ugnen. Ugnsstek tills kycklingen har en innertemperatur på 68 grader. Det tar 30-35 minuter.
  19. Stek fläsket.
  20. Red av såsen med maizena blandat med kallt vatten.
  21. Ge den ett uppkok och låt den sjuda någon minut.
]]>
recept Sat, 26 Sep 2009 20:54:06 +0100
Kyckling med ljummen potatissallad http://www.receptcentralen.se/fest/kyckling-med-ljummen-potatissallad/ Fräsch kycklingrätt med mycket smak. Receptet är skapat av Carina Brydling och bilden tagen av Per-Erik Berglund. http://www.receptcentralen.se/fest/kyckling-med-ljummen-potatissallad/

Fräsch kycklingrätt med mycket smak. Receptet är skapat av Carina Brydling och bilden tagen av Per-Erik Berglund.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 kycklingbröst
  • 3 limeblad
  • 1 msk korianderfrö
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk råsocker strö
  • salt
  • varmpressad rapsolja
  • Ljummen potatissallad
  • 400 g sköljda små färsk potatisar
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 2 limeblad
  • 2 skalade fint strimlade schalottenlökar
  • finrivet skal och saft av 2 lime
  • 1 kruka citronmeliss
  • 1 kruka gräslök
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • flingsalt
  • nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Mortla eller mixa alla kryddorna fint.
  3. Salta kycklingen och strö över kryddblandningen.
  4. Stek kycklingen på medeltemperatur i rapsolja tills den fått fin färg.
  5. Stek klart ugnen till en innertemperatur på 65 grader.
  6. Ljummen potatissallad: Lägg buljongtärningarna i en kastrull tillsammans med potatis och limeblad.
  7. Häll på kallt vatten just så att det nästan täcker potatisen.
  8. Koka potatisen mjuk under lock.
  9. Häll av lite av vätskan, ta bort limebladen och låt svalna något.
  10. Vänd ner lök, limeskal och limesaft, grovt hackade örter och rapsolja.
  11. Blanda och smaka av med salt och svartpeppar.
]]>
recept Thu, 10 Sep 2009 08:47:01 +0100
Soja- och honungsglaserade kycklingbröst med råstekt broccoli och groddar http://www.receptcentralen.se/fest/soja-och-honungsglaserade-kycklingbrost-med-rastekt-broccoli-och-groddar/ Ett nyttigt kycklingrecept skapat av Markus Aujalay och Blossom Tainton-Lindquist. Foto: Ingvar Eriksson http://www.receptcentralen.se/fest/soja-och-honungsglaserade-kycklingbrost-med-rastekt-broccoli-och-groddar/

Ett nyttigt kycklingrecept skapat av Markus Aujalay och Blossom Tainton-Lindquist.

Foto: Ingvar Eriksson

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 kycklingbröst
  • Soja- och honungsglaze
  • 3 msk flytande honung
  • ½ dl japansk soja
  • saften från 1 lime
  • 1 liten bit finriven ingefära
  • ½ skivad röd chili
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • Tillbehör
  • 250 g broccolibuketter
  • 100 g böngroddar
  • 100 g ärtskott
  • 100 g skivad salladslök
  • 2 msk rapsolja
  • salt
  • nymaldpeppar

Tillagning

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till soja- och honungsglazen.
  2. Bryn kycklingbrösten i stekpanna på båda sidor.
  3. Häll på glazen och rör runt.
  4. Lägg över kycklingen i ugnsfast form och häll över glazen.
  5. Stek klart i ugn på 100 grader till kycklingen är klar c:a 15 minuter.
  6. Köttsaften ska vara ofärgad (d.v.s. utan rosa inslag).
  7. Skiva upp innan servering.
  8. Servera gärna med bulgur eller ris.
]]>
recept Wed, 26 Aug 2009 21:11:40 +0100
Texmexkyckling http://www.receptcentralen.se/fest/texmexkyckling/ Smakrik kycklingrätt från Texas. Servera texmexkycklingen med ungsstekt potatis, guacamole, salsa och mycket grönsaker. http://www.receptcentralen.se/fest/texmexkyckling/

Smakrik kycklingrätt från Texas. Servera texmexkycklingen med ungsstekt potatis, guacamole, salsa och mycket grönsaker.

Ingredienser (4 portioner)

  • 600-700 g kycklingfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk salt
  • ½ tsk chilipulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Häll oljan i en långpanna. Pressa i vitlöken.
  3. Vänd kycklingen i oljan.
  4. Krydda med salt och chilipullver.
  5. Stek kyckling i mitten av ugnen 15-20 minuter.
]]>
recept Mon, 17 Aug 2009 20:07:14 +0100
Kycklingrulle http://www.receptcentralen.se/fest/kycklingrulle/ Elegant kycklingrätt till fest. Servera gärna med cheddarpotatis och dragonsås. http://www.receptcentralen.se/fest/kycklingrulle/

Elegant kycklingrätt till fest.

Servera gärna med cheddarpotatis och dragonsås.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 kycklingfiléer
  • 25 g smält smör
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1 dl fint hackad färsk bladpersilja
  • ½ dl fint hackad färsk timjan
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg ut två bitar aluminumfolie, pensla dem med smör och strö över citronskal, örter, salt och peppar.
  3. Lägg i kycklingfiléerna två och två och rulla ihop hårt och nyp ihop folien.
  4. Lägg dem i en ungsfast form och grädda i ugnen i c:a 15-20 minuter tills innertemperaturen är 66-70 grader.
  5. Ta bort folien och skär rullarna i två delar.
  6. Dekorerar gärna med örtkvistar.
]]>
recept Wed, 5 Aug 2009 21:48:01 +0100
Helstekt kyckling som i Provence http://www.receptcentralen.se/fest/helstekt-kyckling-som-i-provence/ Klassisk slowfood från södra Frankrike. Ungstekt kyckling blir så bra som de ingående ingredienserna så satsa på en riktigt bra kyckling. http://www.receptcentralen.se/fest/helstekt-kyckling-som-i-provence/

Klassisk slowfood från södra Frankrike. Ungstekt kyckling blir så bra som de ingående ingredienserna så satsa på en riktigt bra kyckling.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kyckling (minst 1 ½ kg)
  • 1 dl olivolja
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 citroner
  • 1 näve färsk timjan
  • 20-30 svart oliver
  • 2 ½ vitlökar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gnid in kycklingen med rikligt med olivolja. Salta och peppra på både in och utsida.
  3. Lägg kycklingen i en stor ugnssäker form.
  4. Halvera citronerna och lägg tre av delarna i formen. Skär den fjärde delen i mindre bitar och lägg in i kycklingen tillsammans med några krossade vitlöksklyftor och timjankvistar.
  5. Skär resten vitlökarna mitt i tu och lägg i formen. Droppa på olivolja.
  6. Lägg oliverna runt kycklingen i formen.
  7. Stek kycklingen mitt i ugnen i drygt 1 timme. Ta ut kycklingen minst 2 gånger under tiden och ös med spadet som bildas i formen.
  8. Servera med vin, vitlöksbröd och rotfrukter.
]]>
recept Mon, 3 Aug 2009 22:23:36 +0100
Chutneykyckling http://www.receptcentralen.se/fest/chutneykyckling/ Enkel och lite originell kycklingrätt med god chutney. http://www.receptcentralen.se/fest/chutneykyckling/

Enkel och lite originell kycklingrätt med god chutney.

Ingredienser (4 portioner)

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 citron
  • 50 g smör
  • 2 tsk curry
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ dl mango chutney
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • 1 ½ dl torrt vitt vin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär några snitt i varje filé och lägg i en ungsform.
  3. Halvera citronen och pressa över kycklingen.
  4. Rör ihop smör, curry, senap, mango chutney, salt och nymalen vitpeppar. Bred blandningen över kycklingen.
  5. Ungsbaka kycklingen i 15 minuter.
  6. Häll över vinet och baka i 15-20 minuter till.
]]>
recept Sun, 2 Aug 2009 18:48:50 +0100