En härligt god och krämig paj med vild smak av skogens guld, kantareller.
Kantarellpaj assar bra både som tillbehörspaj på till exempel en kräftskiva eller som lunch med en fräsch sallad till.
Eftersom kantarellpajen är äggfri är den ett utmärkt val att servera till personer med äggallergi.
Säsongen för svenska kantareller sträcker sig från juli till början på oktober.
Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fylling
lite drygt 1 liter rensade kantareller (dela de största i mindre bitar)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl hackad gräslök
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
½-1 tsk salt
nymald svartpeppar
2-3 dl riven stark grevéost
Pajskal: Finfördela smör och mjöl till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arberta ihop till en deg.
Låt vila i kylskåp ungefär en timme.
Fylling: Hetta upp en stekpanna och tillsätt 2 msk smör.
Stek kantarellerna tills de fått fin förg och nästan all vätska förvunnit ur pannan.
Pudra över vetemjölet och tillsätt mjölk och grädde.
Låt småkoka till en krämig stuvning.
Tillsätt hälften av gräslöken och smaka av med kryddorna.
Färdigställande: Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper och klä en pajform med den. Picka hål i botten med en gaffel eller liknade.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Häll i fyllningen i pajskalet och strö över osten.
Grädda mitt i ugnen c:a 20 minuter.
Låt pajen svalna lite och strö över resten av gräslöken.