Recept inbakad lax

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Inbakad lax

Ganska billig men ändå festlig och god fiskrätt med laxfilé. Smördegen kan man antingen göra själv enligt det skapligt enkla bifogade receptet eller köpa färdig, antingen fryst eller kyld, i butik. Servera med kokta grönsaker och kokt potatis.

Är man det allra minsta äventyrlig kan man enkelt göra sin egen skånsk senap.

Utskriftsvänlig version

Inbakad lax med sökord som laxfilé i ugn, basilika, 80-talet, söndagsmiddag och frasig

Ingredienser (5 portioner)

  • 1,2 kg hel färsk laxfilé
  • ½ kruka färsk basilika
  • 2 msk färsk dill
  • 50 g rumstempererat smör
  • 1 citron
  • 1 msk skånsk senap
  • vetemjöl
  • salt
  • 1 ägg
  • 1 msk kallt vatten
  • nymald svartpeppar
  • Enkel smördeg
  • 400 g vetemjöl,
  • 200 g saltat matlagningssmör
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 tsk honung

Tillagning

  1. Sätt in mjöl och en rymlig skål i kylen i minst en halvtimme.
  2. Mixa 200 g smör, mjöl och honung.
  3. Blanda för hand med först 2/3-delar av vattnet och sen resten av vattnet.
  4. Knåda snabbt ihop till en boll och ställ kallt i minst 30 minuter.
  5. Kavla ut den på ett lätt mjölat bakbord. Rotera och vänd degen för att undvika att den spricker. Skulle den spricka kan man ta lite vatten och mjöl och laga den. När den blivit 3-4 mm tunn så rullar man upp den på text kaveln eller en anna rulle och slår in i plastfolie och förvarar i kylen.
  6. Värm ugnen till 200 grader.
  7. Rulla ut degen.
  8. Placera smöret i matberedarens stora skål. Zesta av skalet från citronen. Lägg ner citronskal, basilika och dill. Kör till en massa. Krydda med salt och peppar.
  9. Avlägsna eventuellt skin från laxfilén och torka dem torra med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Dela den mitt av.
  10. Bred smörblandningen över ena sidan av filén och den skånska senapen på den andra. Lägg ihop laxfiléhalvorna, i motsatt riktning så att båda ändarna är av ungefär samma tjocklek.
  11. Vispa upp ett ägg med 1 msk vatten.
  12. Lägg laxen mitt på smördegen och borsta runt den med det uppvispade ägget, krydda med salt och peppar både runt om och på laxen.
  13. Skär bort överskottsdeg, men lämna så mycket att det överlappar ordentligt när man viker ihop till ett snygg paket och vik ihop. Glöm inte kortsidorna.
  14. Vänd hela paketet så att skarvarna kommer nedåt.
  15. Pensla paketets ovansida med ägg. Gör ett rutmönster med en lite kniv, men var försiktig så det inte skärs igenom. Salt och peppra.
  16. Sätt in i ugnen pch grädda i 25-30 minuter.
  17. Servera med potatis och grönsaker.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc (Sydafrika, 99 kr, varunr: 2051)

1 kommentar

  1. JoleneJolene:

    4 stjärnor

    Det var rätt lätt faktiskt!!!

Totalbetyg: 4 baserat på 1 betyg

Kommentera detta Inbakad lax recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013