Recept hummer thermidor

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Hummer thermidor

Klassiskt franskt hummerrecept som finns i många mer eller mindre korrekta versioner. Ugnsgratinerad hummer är en perfekt förrätt i en nyårsmeny eller vid andra festliga tillfällen.

Utskriftsvänlig version

Hummer thermidor med sökord som hummer, nyår, cognac, nyårsmeny och vin

Ingredienser (6 portioner)

  • 3 levande hummer á 1 kg vardera
  • 70 cl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 selleri
  • färsk persilja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 6 pepparkorn
  • 1 tsk torkad dragon
  • 225 g skivade färska champinjoner
  • färskpressad citronsaft
  • 6 msk smör
  • vetemjöl
  • 25 cl crème fraîche
  • 25 cl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 10 cl konjak
  • 100 g riven Gruyereost
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Blanda vitt vin, grönsaker och kryddor i en skål. Låt stå 15 minuter.
  2. Koka upp tillsammans med lagom med vatten i en stor kastrull och stoppa ner humrarna en och en. Börja med den största och låt koka upp mellan varje.
  3. Täck över och låt koka i drygt 15 minuter. Humrarna är färdiga, när de är klart röda och de långa känselspröten kan dras bort ganska lätt.
  4. Ta upp humrarna.
  5. Steker svampen med 1 msk smör, citronsaft och salt i en liten kastrull under lock i 10 minuter.
  6. Tillsätt saften av svamp i första kastrullen och koka tills såsen reduceras till 3 dl.
  7. Koka försiktigt i mjöl och smör i 25 minuter. Tillsätt såsen och rör om väl. Koka i 1 minut under omrörning. Tillsätt sedan grädden.
  8. Skär humrar på mitten på längden. Ta bort det svarta runt ögonen och tarmar. Ta bort korall och levern, krossats i en stor skål, lägg till och blanda i senap, 10 cl grädde, äggulor. Ajouter la sauce tout en remuant. Lägg såsen under omrörning.
  9. Värm såsen, koka upp under omrörning. Koka sedan försiktigt i 2 minuter. Tillsätt grädde med en matsked.
  10. Smaka av och justera kryddningen om det behövs. Lägg en matsked grädde på toppen.
  11. Sätt ugnen på 225 grader.
  12. Skär hummerköttet i tärningar.
  13. I en stekpanna, lägg smöret på medelvärme. Efter en minut, sätta hummer köttet, rör om försiktigt.
  14. Häll på konjak och låt koka tills vätskan har minskat till hälften. Rör om då och då. Kolla så det inte bränner vid.
  15. Lägg svampen och 2/3-delar av såsen.
  16. I en ugnsform, ordna hummerköttet och svamp, och täck med sås. Strö över strimlad ost.
  17. Gratinera överst i ugnen i ca 10 minuter.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Castellane Brut (Frankrike, 239 kr, varunr: 7557)

1 kommentar

  1. Tora:

    4 stjärnor

    Gott men jag föredrar nog vanlig kokt hummer med en god aioli.

Totalbetyg: 4 baserat på 1 betyg

Kommentera detta Hummer thermidor recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013