Recept helstekt fasan med calvadosgräddsås

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Helstekt fasan med calvadosgräddsåsStjärnrecept

Vem har sagt att fasan är torrt? Det hänger inte på fågeln, det hänger på kocken!

Fasanen behöver inte späckas eftersom skinnet är kvar. Fukten behålls i grytan när den puttrar under lock.

Receptet är hämtat ur boken Mannerströms viltkokbok (Norstedts). Köp den på Bokus för 232 kr.

Utskriftsvänlig version

Helstekt fasan med calvadosgräddsås med sökord som fasan, mannerström, söndagsmiddag, herrmiddag och vispgrädde

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 hel fasan (1,2-1,4 kg)
  • steksnöre
  • smör till stekning
  • 2 dl brynt viltfågelfond (receptet nedan ger 2 liter)
  • 1 rotselleri, skalad och skuren i ca 2×2 cm stora bitar
  • 2 bakpotatisar, skalade och skurna i ca 2×2 cm stora bitar
  • 1 purjolök, ansad och skuren i 3 cm stora bitar
  • 4 pärllökar, skalade
  • 2 äpplen, urkärnade och klyftade
  • 2 msk olivolja
  • Calvadosgräddsås
  • 2 dl ljus viltfågelfond (receptet nedan ger 2 liter)
  • 1 msk äppelmos
  • 2 dl vispgrädde
  • 10 cl calvados
  • salt och peppar
  • Brynt viltfågelfond
  • 2 kg skrov av viltfågel, typ fasan, orre eller tiäder
  • 1 gul lök, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 bit rotselleri, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 morot, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 purjolök, ansad, sköljd och skuren i grova bitar
  • 5 torkade enbär
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • Ljus viltfågelfond
  • 2 kg skrov av viltfågel, typ fasan, orre eller tjäder
  • 1 gul lök, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 bit rotselleri, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 morot, skalad och skuren i grova bitar
  • 1 purjolök, ansad, sköljd och skuren i grova bitar
  • 5 torkade enbär
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 lagerblad
  • 1 tsk timjan

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bind upp fasanen med steksnöre.
  3. Stek fasanen runt om i en gjutjärnsgryta.
  4. Häll på viltfågelfond och ställ grytan i ugnen 15-20 minuter beroende på fasanens storlek.
  5. Ös regelbundet med vätska.
  6. Spara stekskyn till såsen.
  7. Lägg rotselleri och potatis i ugnssäker form, ringla över olivolja och rosta i ugnen ca 10 minuter, ta ut dem och tillsätt purjolök och äppelklyftor. Rosta tills allt är mjukt.
  8. Koka upp viltfond, äppelmos och grädde. Koka tills 4 dl återstår och såsen börjar tjockna.
  9. Tillsätt calvados och all stekskyn från grytan.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Garnera med rosmarin.
  12. Brynt viltfågelfond: Sätt ugnen på 175 grader.
  13. Lägg grönsakerna med ragelskrov i två långpannor och sätt in i ugnen.
  14. Har du varmluftsugn så ha varmluften på, byt annars plats på långpannorna ett par gånger.
  15. Bryn tills det har fått färg, ca 45 minuter.
  16. Lägg över allt i en rymlig gryta och häll på vatten så att det täcker.
  17. Lägg i kryddorna och sjud på svag värme 4 timmar.
  18. Skumma regelbundet. Se till att vattnet hela tiden täcker skroven.
  19. Sila och reducera ner till önskad styrka eller så att ca 2 liter vätska återstår.
  20. Fonden går utmärkt att frysa in i t ex små iskubspåsar.

    Ljus viltfågelfond: Skölj fågelskroven noga i kallt vatten.
  21. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull.
  22. Lägg grönsakerna tillsammans med kryddor och de sköljda ragelskroven i det kokande vattnet.
  23. Sjud på svag värme ca 4 timmar, skumma regelbundet. Se till att vattnet hela tiden täcker skroven.
  24. Sila och reducera ner till önskad styrka eller så att ca 2 liter vätska återstår.
  25. Fonden går utmärkt att frysa in i t ex små iskubspåsar.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge (Frankrike, 115 kr, varunr: 5283)

3 kommentarer

  1. OLGA:

    5 stjärnor

    JESUS VILKET JOBB, MED GUD SÅ GOTT!!!

  2. fistelqvist:

    5 stjärnor

    jag dødde lidt, men hæsten e skøn!

  3. Myka:

    Är fågeln verkligen klar efter 15-20 minuter? Och potatisen: 10 minuter längre än äpplet? Min potatis 1 x 1 cm tar 1,5 timmar i 175 grader, äpple tar 20 minuter.

    Hur reducerar jag 2 dl fond + 2 dl grädde + 1 msk (0,15 dl) öpplemos till 4 dl, det är ju knappt fråga om reduktion.

    Vet inte om jag vågar testa receptet då det är för oklart vad som menas. En reduktion på 3,75 % tror jag gör varken till eller från och hur blir då såsen?

Totalbetyg: 5 baserat på 2 betyg

Kommentera detta Helstekt fasan med calvadosgräddsås recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013