Recept hel kalkon i ugn

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Hel kalkon i ugn

En helstekt kalkon är en klart imponerande syn på matbordet. Kalkonen är fylld med katrinplommon och ska serveras med sås, kokt potatis, brysselkål och gelé.

Utskriftsvänlig version

Hel kalkon i ugn med sökord som kalkon, plommon, sås, jul och klassiker

Ingredienser (8 portioner)

  • 1 tinad eller färsk hel kalkon, 4-5 kg
  • ½ citron
  • ½ dl smält smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk soja
  • vatten
  • Fyllning
  • 1 påse katrinplommon
  • 1 dl hackad persilja
  • 4 klyftade äpplen
  • Portvinssås
  • 4-5 msk mjöl
  • 5 dl grädde
  • ½ dl ljus japansk soja
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl portvin
  • 5 msk portvinsgelé

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Stoppa fyllningen i kalkonen och snörp ihop lårbenen med steksnöre.
  3. Gnid in kalkonen med citronhalvan.
  4. Blanda smöret med salt, peppar och soja samt pensla kalkonen runt om.
  5. Helstek kalkonen med bröstet nedåt i 2 ½ timmar (beräkna ungefär 30 minuters stektid per kilo kalkonen väger).
  6. När kalkonen börjar få fin färg (efter c:a 45 minuter), ska den ösas med någon dl vatten och sänker temperaturen till 175 grader.
  7. Sista halvtimmen vänder du bröstet uppåt så att det får fin färg även på andra sidan.
  8. Ta ut kalkonen, sila av skyn (spara till såsen) och låt kalkonen kallna.
  9. Tranchera upp kalkonen och lägg upp på ugnssäkert fat. Innan servering värms kalkonen under folie.
  10. Portvinssås Späd skyn till 1 liter och koka upp.
  11. Red av med vetemjöl utrört i lite vatten.
  12. Koka några minuter och tillsätt grädde.
  13. Krydda såsen med salt, svartpeppar, soja och smaka till sist av såsen med portvin och portvinsgelé.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge (Frankrike, 115 kr, varunr: 5283)

2 kommentarer

  1. Lennart Thor:

    4 stjärnor

    Det blir godare med gräddsås spetsad med konjak.

  2. Anders:

    2 stjärnor

    katrinplommon och äpplen var hårda efter 3 timmars i ugnen!! en vän sa att plommon borde står i vatten i förväg och även man använder sur äpple vilke det står inte i receptet!!

    portvinsåsen var bra.

Totalbetyg: 3 baserat på 2 betyg

Kommentera detta Hel kalkon i ugn recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013