Recept glasmästarsill

Hoppa till innehållet
Recept centralen

GlasmästarsillStjärnrecept

Den här sillen är något av en favorit. För mig, och för de flesta tror jag. Den är fräsch och smakrik och är inlagd i en klar lag. Som med alla sillinläggningar, ta dig tiden att lägga in själv.

Det är värt besväret - för det blir så gott.

Receptet är hämtat ur boken Mannerströms Julkokbok (Norstedts). Köp den på Bokus för 208 kr.

Utskriftsvänlig version

Glasmästarsill med sökord som sill, mannerström, jul, julbord och pepparrot

Ingredienser (15 portioner)

  • 4 hela salta fetsillar
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 1 medelstor morot
  • 1 skiva färsk ingefära (ca 10 g)
  • Lag
  • 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 5 dl strösocker
  • 7 dl vatten
  • 6 lagerblad
  • 1 tsk hela kryddpepparkorn
  • 1 tsk hela vitpepparkorn
  • 1 tsk hela svartpepparkorn
  • 1 knippe dill
  • Inläggning
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 1 morot
  • 1 skiva färsk ingefära (ca 10 g)
  • 1 skiva färsk pepparrot (ca 10 g)
  • 1 knippe dill
  • 2 tsk gula senapskorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 4 lagerblad

Tillagning

  1. Dag 1: Rensa och putsa sillen men låt ryggbenet sitta kvar, skär sillen i ca 2 centimeter tiocka bitar. Vattna ur dem i 2 dygn genom att lägga dem i rikligt med kallt vatten som byts ut en gång under urvattningen.
  2. Dag3: Skala och skiva gul lök, rödlök, morot och ingefåra. Varva sillbitar och grönsaker fint i en rymlig glasburk. Låt stå med lock över natten, då "gifter sig" löken och sillen fint. Koka ihop ingredienserna till lagen på svag värme i ca 10 minuter. Låt stå i kylen över natten och sila sedan.
  3. Dag 4: Lyft upp sillen och ta bort grönsakerna. Skala och skiva gul lök, rödlök, morot, ingefåra och pepparrot till inläggningen och grovhacka dillen. Varva sill och inläggningsgrönsakerna med kryddorna i en glasburk och slå på lagen. Låt vila i ytterligare minst 2 dygn.

2 kommentarer

  1. lenna:

    5 stjärnor

    Min favorit på sillbordet. den mest eleganta inlagda sillen.

  2. Helena Sandberg:

    5 stjärnor

    Den här är ett måste varje Jul och midsommar! Håller med Lena, den här är den mest eleganta inlagda sillen!

Totalbetyg: 5 baserat på 2 betyg

Kommentera detta Glasmästarsill recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013