Recept friterad bergtunga från bohuslän

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Friterad bergtunga från BohuslänStjärnrecept

Att fritera är inte helt livsfarligt, däremot är nyfriterat farligt gott. Fritering är en tillagningsteknik som är mycket uppskattad. Man behöver inte slå upp numret till brandkåren i telefonkatalogen i samband med friteringen om man har valt en ren och bra olja - och använder sunt förnuft och rätt utrustning. Bäst resultat får man om man friterar små bitar hastigt och på hög temperatur, 180-200 grader. Sämst resultat uppnås vid användning av stora bitar som kräver lång tid. Eller om bitarna som ska tillagas kräver tillagning vid lägre temperaturer, det vill säga under 160 grader. Då är någon annan tillagningsteknik enligt min mening mer lämplig för ett fullgott resultat. Krossade Corn Flakes ger en läcker och knaprig yta, idealiskt att använda i stället för ströbröd till friterad kyckling.

Receptet är hämtat ur boken Det naturliga köket (Norstedts). Köp den på Bokus för 379 kr.

Utskriftsvänlig version

Friterad bergtunga från Bohuslän med sökord som friterat, mathias dahlgren, västkusten, huvudrätt och persilja

Ingredienser (6 portioner)

  • Friterad fisk
  • 900 g bergtungsfilé
  • ägg
  • vetemjöl
  • panko-ströbröd
  • salt
  • Kaprismajonnäs
  • 5 dl majonnäs
  • 1 dl kapris
  • 1 litet knippe kruspersilja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Majonnäs
  • 3 äggulor
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 5 dl matolja
  • 2 msk citronjuice
  • Övrigt
  • 600 g nykokt potatis
  • citronhalva
  • grovt skuren kruspersilja

Tillagning

  1. Friterad fisk: Skär fisken i lämpliga bitar att fritera. Gör en klassisk dubbelpanering med mjöl, ägg och pankoströbröd. Fritera i 180-graders olja precis före servering. Låt rinna av hastigt på papper och salta.
  2. Kaprismajonnäs: Gör majonnäs (se nedan). Hacka kaprisen och låt den rinna av väl på papper. Hacka persiljan och blanda kapris- och persiljehack med majonnäsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  3. Majonnäs: Använd matberedare.Tillsätt äggulor, senap och salt. Starta maskinen och tillsätt matoljan i en tunn stråle till en tjock, krämig majonnäs. Smaka av med citronjuice. Se till att alla ingredienser har samma temperatur, oavsett vilken, bara den är densamma. Det motverkar att emulsionssåsen spricker. Det är ingen garanti, men hälften vunnet är enbit på vägen.
  4. Serveringstips: Friterad mat går så snabbt att tillaga, så börja aldrig fritera innan gästerna är beredda, friterat ska inte vänta på sina gäster, motsatsen är faktiskt att föredra. Vi talar om minuter, det kan det vara värt att vänta för att få uppleva ett frasigt resultat.

Kommentera detta Friterad bergtunga från Bohuslän recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013