Fläskstek

Härligt saftig fläskstek med fin steksvål. Passar som söndagmiddag.

Ingredienser (6 portion)

1 ½ kg färsk skinka med svål
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk torkad timjan
matolja
salt
nymald svartpeppar
Sky
2 dl steksky
3 dl vatten
2 tsk arrowrot
3 msk smör
peppar
nymald svartpeppar
ev. lite sherry
Tillbehör
brysselkål
färskpotatis
äppelmos

Tillagning

Dag 1: Sätt på ugnen på 80 grader. Väger skinkan mer än 4 kg sätt den på 85 grader.

Skär svålen i ett fint rutmönster och gnid in skinkan med matolja.

Gnid in köttet med örtkryddor.

Lägg skinkan på galler över ugnsplåt.

Täck köttet med aluminiumfolie.

Sätt in i ugn 12-24 timmar.

Vid innertemperatur 75-80 grader är den klar.

Dag 2: Tänd utegrillen eller sätt ugnsgrillen på max.

Ta bort folien och lägg sklnkan på grillen eller sätt in den i ugnen på samma sätt som dan innan, minus folien.

Grillla tills skorpan är krispig.

Ta ut köttet och låt det vila en stund.

Sky: Smält smör i en kastrull.

Vispa ner arrowrot.

Häll på vatten och lite silad skinksky.

Låt sjuda i 5-10 minuter.

Späd med vatten om för stark smak eller om såsen är för tjock.

Smaka av med salt, svartpeppar och eventuell sherry.

Fler liknande recept