Recept fisk- och skaldjursgryta med aioli

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Fisk- och skaldjursgryta med aioliStjärnrecept

Smakrik fisk- och skaldjursgryta skapad av Melker Andersson. Enligt honom är den lika god som en svindyr fiskgryta han en gång åt i Juan les Pins på franska rivieran, men mycket billigare.

Receptet är hämtat ur boken Hemma hos Melker Andersson - Snabblagat, tillagat och vällagat (Norstedts). Köp den på Bokus för 213 kr.

Utskriftsvänlig version

Fisk- och skaldjursgryta med aioli med sökord som provence, gryta, tabasco, vitlök och ägg

Ingredienser (4 portioner)

  • 600 g blandade fiskar och skaldjur
  • 1 morot
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 gul lök
  • 1 gul paprika
  • ½ röd paprika
  • 4 tomater
  • 4 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossad tomat
  • 3 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 citron, saften av
  • 1 apelsin, saften av
  • 1 g (2 påsar) saffran
  • 4 lagerblad
  • 4 kvistar timjan
  • 2 stjärnanis
  • 1 tsk chilipulver (gärna Pimentón de la Vera)
  • salt och peppar
  • Aioli
  • 2 äggulor
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 kokt potatis, grovt riven
  • 1 dl matolja
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • tabasco
  • Till servering
  • aioli
  • brödkrutonger
  • riven ost

Tillagning

  1. Skär samtliga färska grönsaker i sockerbitsstora tärningar och fräs dem tillsammans med vitlöken i olivolja i en gryta.
  2. Tillsätt övriga ingredienser, förutom fisk och skaldjur. Koka upp och låt sjuda i 30-40 minuter.
  3. Lägg och skaldjur i grytan och låt sjuda ytterligare 3-4 minuter.
  4. Servera med aiolin. Toppa med brödkrutonger och riven ost.
  5. Aioli: Blanda äggula, citronsaft, vitlök och potatis i en bunke.
  6. Tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig vispning, använd gärna elvisp.
  7. Smaka av med salt och tabasco.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Fleur du Cap Chardonnay (Sydafrika, 87 kr, varunr: 2015)

Kommentera detta Fisk- och skaldjursgryta med aioli recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013