Recept coq au vin

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Coq au vinStjärnrecept

Det finns många rätter som tävlar om titeln fransk nationalrätt och coq au vin (tupp i vin) skulle helt klart gå till final.

Receptet är hämtat ur boken Leif Mannerströms Husmanskonst (Prisma). Köp den på Bokus för 150 kr.

Utskriftsvänlig version

Coq au vin med sökord som sidfläsk, lök, vin, herrmiddag och husmanskost

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 majskyckling (ca 1 ½ kg)
  • 1 stor gul lök
  • smör och olja till stekning
  • 1 flaska mustigt rödvin
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 hönsbuljongtärningar eller 3 msk koncentrerad fond
  • 4 dl vatten
  • 1 knippe färsk timjan
  • 4 lagerblad
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 200 g champinjoner
  • 200 g smålökar
  • 3 morötter
  • salt och peppar
  • Till servering
  • Kokt potatis, ris eller tagliatelle.

Tillagning

  1. Stycka kycklingen i stora bitar, salta och peppra dem.
  2. Skala och skär löken i stora bitar.
  3. Bryn kycklingbitarna och lök runtom i smör och olja i en rymlig gryta.
  4. Smula ned buljongtärningarna och häll på rödvinet, vinägern och vattnet.
  5. Lägg i timjan, lagerblad, hela vitlöksklyftor och tomatpuré. Rör försiktigt så att allt blandas, låt sjuda under lock i ca 30 minuter.
  6. Ta upp kycklingbitarna med t.ex. en hålslev, sila buljongen.
  7. Häll tillbaka den i grytan och koka ihop den 7-8 minuter tills den börjar tjockna något.
  8. Strimla under tiden fläsket. Skär champinjonerna i stora bitar.
  9. Skala smålökarna men låt topparna sitta kvar.
  10. Skala och skär morötterna i stavar.
  11. Knaperstek fläsket i en panna.
  12. Bryn svampen, lökarna och morotsstavarna i fläskfettet i samma panna.
  13. Lägg tillbaka kycklingen i den reducerade skyn. Tillsätt fläsket och grönsaksfräset. Låt allt puttra ihop ca 10 minuter.
  14. Smaka av med salt och peppar, men kom ihåg att fläsket är salt.
  15. Servera rykande hett med kokt potatis, ris eller tagliatelle.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Château Pech-Latt (Frankrike, 93 kr, varunr: 2233)

1 kommentar

  1. Leif forever:

    5 stjärnor

    Männerström är husmanskonstens kung!

Totalbetyg: 5 baserat på 1 betyg

Kommentera detta Coq au vin recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013