Recept c½ur de filet provençale - oxfilé på potatisbädd

Hoppa till innehållet
Recept centralen

Coeur de filet provençale - oxfilé på potatisbäddStjärnrecept

Klassisk svensk finmat med proveçalska smaker. Här i Vår Kokboks variant.

Utskriftsvänlig version

Coeur de filet provençale - oxfilé på potatisbädd med sökord som oxfilé, söndagsmiddag, potatis, vitlök och 80-talet

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 kg potatis (10-12 medelstora)
  • 1 tsk salt
  • ca 50 g smör + 1-2 msk till stekning
  • 600 g oxfilé
  • salt
  • peppar
  • Vitlökssmör
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ca 1 dl hackad persilja
  • salt
  • peppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär potatisen i tunna skivor, för hand eller i matberedare.
  3. Smörj en ugnssäker form med smör. Bred ut potatisen i formen, salta mellan varven. Klicka på ca 50 g smör. Sätt in fatet i mitten av ugnen och låt det stå 20-25 minuter.
  4. Om den längsgående senan på filén finns kvar ska den skäras bort, annars dras köttet ihop under stekningen.
  5. Låt 1-2 msk fett bli ljusbrunt i en stekpanna och bryn filén på medelstark värme runt om. Salta och peppra. Häll 1 dl vatten i stekpannan och vispa ihop till en sky. Ta stekpannan från värmen.
  6. Ta potaisen ur ugnen, lägg på filén och häll över skyn. Sänk till 175 grader och låt stå ca 15 minuter.
  7. Vitlökssmör: Rör samman fett, skalad, pressad vitlök, persilja, salt och peppar. Ta ut formen ur ugnen.
  8. Lägg filén på en skärbräda, skär skivor på ca ½-1 cm och lägg dem i rad lite ovanpå varandra på potatisen.
  9. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ in det i ugnen några minuter tills smöret smält.
  10. Servera genast, gärna med fransk tomatsallad.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Roodeberg (Sydafrika, 87 kr, varunr: 7451)

Kommentera detta Coeur de filet provençale - oxfilé på potatisbädd recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013