Chateaubriand

Köttig rätt som enligt legenden skapades av kocken hos den franske författaren, statsmannen och greven François-René de Chateaubriand. Passar som söndagsmiddag eller varför inte som nyårsrätt till köttälskare.

Ingredienser (4 portion)

500 g oxfilé i bit från mittbiten
salt
nymalen svartpeppar
2 tsk smör
Sås
4 skivade färska champinjoner
2 tsk smör
1 schalottenlök, skivad
½ tsk timjan
1 lagerblad
3 dl köttbuljong
1 ½ dl vitt vin
50 g rumsvarmt smör
1 msk finhackad färsk persilja
½ tsk nypressad citron
salt
nymalen vitpeppar

Tillagning

Kött: Lägg champinjonerna i kall panna och hetta upp. Låt vattnet koka bort.

Lägg i smör och bryn champinjonerna.

Lägg över i en kastrull tillsammans med schalottenlök, timjan, lagerblad, buljong och vin. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda utan lock tills c:a 1 ½ dl vätska återstår.

Kött: Värm ugnen till 250 grader.

Bulta ut köttbiten så att den blir oval till formen.

Krydda med salt och peppar.

Bryn i smör i en stekpanna på hög värme och lägg köttet på galler i en ugnssäker form.

Stek 20 minuter. Eller 25 minuter för mer genomstekt kött.

Låt köttet vila i folie på ett varmt serveringsfat i ca 10 minuter innan det skärs upp i skivor. Ta vara på köttsaften till såsen.

Värm upp såsen och tillsätt smöret i mindre bitar. Vispa såsen tills den tjocknar och blir fyllig.

Tillsätt köttsaft, persilja, citron, salt och peppar. Häll en del av såsen direkt över de uppskurna köttskivorna. Servera resten av såsen till.

Fler liknande recept