Recept calzoncelli

Hoppa till innehållet
Recept centralen

CalzoncelliStjärnrecept

Små calzone, inbakade pizzor, i storlek som piroger.

Pizzorna blir tunna och krispiga med den här degen. Ugnen vara så het som möjligt när man gör pizza, med både över- och undervärme.

Helst ska man ha en baksten (finns i järnhandel och husgerådsbutiker för en dryg hundring) som värms upp i ugnen. Utan sten bakar man på en upp och
nedvänd bakplåt som står hela tiden i ugnen och är het.

Dessa bakas med enklaste och kanske godaste tomatsåsen. Köp konserverade tomater av god kvalitet t.ex. passerade tomater. De ger en god tomatsmak och såsen får fin konsistens.

Receptet är hämtat ur boken Bar Italia (Prisma). Köp den på Bokus för 153 kr.

Utskriftsvänlig version

Calzoncelli med sökord som pizza, tomas tengby, tomatsås, fredagsmat och skinka

Ingredienser (4 portioner)

  • Pasta di pizza (pizzadeg)
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 msk olja
  • 1 ½ tsk torrjäst
  • 500 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • Sugo di pomodoro (klassisk tomatsås)
  • 3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 500 g passerade tomater
  • Övrig fyllning
  • skinka
  • riven mozzarella
  • oregano

Tillagning

  1. Pasta di pizza: Häll vatten och olja i en bunke. Ta kallt vatten. Varmare vatten ger snabbare jäsning, men det blir godare med långsam jäsning. Lös upp jästen. Blanda ner mjölet.
  2. Arbeta ihop till en deg. Knåda den smidig och blank. Knåda länge, gärna 15-20 minuter. Arbeta in saltet efter halva tiden.
  3. Täck över med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. Det är storleken som är viktig, inte hur lång tid degen jäser.
  4. Sugo di pomodoro: Krossa vitlöksklyftorna genom att lägga knivbladet platt över och trycka till. Sedan är de lätta att skala.
  5. Fräs vitlöken i olivoljan försiktigt, tills de härliga dofterna känns, men utan att vitlöken tar färg. Häll i de passerade tomaterna och låt sjuda ihop utan lock tills såsen skiftar i mörkrött och skiktar sig. Gärna en halvtimme eller en timme.
  6. Sätt ugnen på maxvärme med en baksten eller en upp och nedvänd plåt inne.
  7. Kavla degen tunt och ut rundlar av valfri storlek.
  8. Lägg fyllningen i en sträng i mitten och inte ända ut till kanten. Se till att fyllningen inte är för blöt, då blir degen mjuk. Vik över till en halvmåne och kläm ihop kanterna.
  9. Skjut in pizzorna på bakstenen eller plåten med hjälp av bakpapper eller en bakspade.
  10. Grädda 7-8 minuter.

Vintips till receptet

Vinklubben.se:s vintips: Masi Valpolicella Bonacosta (Italien, 85 kr, varunr: 6998)

Kommentera detta Calzoncelli recept

* = Obligatoriskt fält



Vi har massvis med nyttiga och goda recept, för att du inte ska gå lottlös i ditt sökande efter det perfekta receptet så tisar vi om några av de mest relevanta receptsajterna på nätet:
ica, coop, arla, norrmejerier, oatley, santa maria, recept.nu, tasteline.com, alltommat.se och mathem.se.

Så lyckas du med maten i januari & februari

Förslag på passade mat när man som oftast vill gå ner i vikt så här i början på det nya året. Varför inte testa några LCHF-recept. För att starta dagen med en nyttig och god frukost så är vårt tips att äta en god gröt eller gå all in och laga en god Baconmacka. Den står man sig länge på. Till middag en fräsh tonfisksallad. Lycka till med matlagandet!

© Receptcentralen.se 2007-2013