Bräserad bogstek med syltade vitlökar och kummininlagd rödkål

Bogen är som en mindre skinka med lite mer marmorering i. Den blir väldigt saftig och mör om man ungsbräserar den långsamt. Den funkar även att göra gryta på om man hellre vill det. Välj griskött från mindre producenter som kan påverka hur grisarna föds upp och slaktas. Stress inför slakt på stora slakterier är en anledning till att uppfattningen att griskött är torrt och smaklöst. Grisar blir framför allt stressade om olika flockar blandas och om det är mycket oväsen runt omkring.

Ingredienser (4 portion)

500 g bogstek från gårdsgris

5 svartpepparkorn

1 msk salt

1 msk socker

1 vitlökklyfta

1 flaska lageröl, t.ex Nils Oscar Kalasöl
Kummininlagd rödkål
200 g rödkål

1 tsk hel kummin

ca ½ tsk salt

1 dl äppelcidervinäger
Syltade vitlökar
2 hela vitlökar

5 dl gammaldags mjölk

½ dl ättiksprit 12 %

1 dl socker

1 ½ dl vatten

Tillagning

Skär bogen i fyra bitar och gnid in med salt, socker, peppar och vitlök. Lägg köttet i plastpåse och marinera i kylen över natten. Skölj köttet i kallt vatten och torka det med hushållspapper, eller en kökshandduk. Bryn i olja och lägg i en kastrull. Täck med öl och oka upp. Sjud köttet i 45 minuter tills det är mört. Ta upp köttet och sila buljongen. Koka ner 1 dl av buljongen tillsammans med köttet tills skyn blivit simmig och tjock. Servera med rödkål och syltade vitlöksklyftor.

Kummininlagd rödkål: Strimla rödkålen fint och blanda med salt, mald kummin och äppelcidervinäger. Låt gärna kålen dra i kylen över natten.

Syltade vitlökar: Gör en lag på ättika, socker och vatten. Koka de skalade vitlöksklyftorna i mjölk i 15 minuter tills de är mjuka men inte mosiga. Skölj i kallt vatten och lägg i ättikslagen.

Fler liknande recept